Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Değişim uzun sürüyor
HABERİ PAYLAŞ

Değişim uzun sürüyor

Haberin Devamı

Erkeklerdeki andropozla, kadınlardaki menopoz fiziksel ve psikolojik belirtiler açısından benzerlik gösteriyor. Bazı erkeklerde gece terlemeleri ve sıcak basmaları görülüyor ama erkeklik hormonu testosterondaki azalma yıllara yayıldığı için bu değişim uzun sürüyor

SORU: Menopoz gibi mi?

52 yaşında, emekliyim. Erkeklerde andropoz denilen olay kadınların menopozuna mı benziyor?

CEVAP

Andropoz deyimi ile erkeğin ilerleyen yaşlarındaki serbest testosteron hormon düzeylerindeki azalma ve bununla birlikte kanda SHBG (seks hormon bağlayan globulin) adlı proteinin artması anlaşılmalıdır. Bu proteine bağlanan testosteron aktif halden çıkar, kanda bulunsa da dokularda etkinliği yoktur.

Bu hormon değişiklikleri sonucu 40’lı yaşların başlarında dahi cinsel arzuda azalma ve iktidarsızlık ortaya çıkabilir. Çalışmalar her yıl testosteron hormonu düzeyinin yaklaşık olarak her ilerleyen yılda yüzde 1 oranında azalma gösterdiğini ortaya koymuştur. Erken yaşlarda iktidarsızlık sorunu yaşayanların yüzde 80’inde şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği ve tedavisinde kullanılan ilaçlar, sigara tiryakiliği, alkol kullanımı ve kolesterol gibi fiziksel sorunların soruna katkıda bulunduğu da bilinmektedir.

Erkeğe de sıcak basar

Andropoz ve menopoz fiziksel ve psikolojik yönden benzerlikler gösterir, cinsel istek ve psikolojik yapının değişimlerinde bu durum belirgindir. Bazı erkeklerde kadınlar gibi geceleri terleme ve sıcak basması atakları dahi görülebilir. Ama andropozun en önemli farkı erkeklerin çok daha yavaş, yıllar içinde bu değişimi yaşaması ve testosteronun sadece belirli bir miktarda azalmasıdır. Bu sayede birçok erkeğin uzun ömrünün sonuna dek cinsel isteğini ve aktivitesini sürdürebilmesi mümkün olabilmektedir.

SORU: 10 dakikadan sonra sertleşme kayboluyor

21 yaşındayım. Bir kadınla birlikte oldum. İlk 10 dakikada her şey yolundaydı. Daha sonra sertleşme olmadı. Sorun sürüyor, ne yapayım?

CEVAP

Birleşmeden 10 dakika sonra tekrar sertleşmeyi amaçlamanın bir anlamı yok. Rahatlamış ve yorulmuş olan vücut bir süre dinlenerek kendini toparlayacaktır. Bu süre kişiden kişiye değişir, bir güne dek de uzayabilir. Bir sorununuz yok.

SORU: Sertleşme olmadan boşalıyorum

25 yaşındayım. Mastürbasyonda ikinciyi denediğimde sertleşme olmuyor. Devam edince sertleşmeden boşalıyorum. Doktor psikolojik deyip ilaç verdi. Sizce neden kaynaklanıyor?

CEVAP

Tamamen normalsiniz. Ama neden üst üste iki defa mastürbasyon yapmaya çalıştığınızı anlamadım. Bu bünyenin yapısıyla ilgili bir durum, tıpkı yemek yedikten sonra bir süre acıkmamak gibi... Doyuma ulaştıktan sonra herkes belirli bir süre uyarılmayabilir, ereksiyon olmayabilir. Bu süre de kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder