Candaş Tolga Işık "Deldiysem deldim, ne yapacaksın?"
HABERİ PAYLAŞ

"Deldiysem deldim, ne yapacaksın?"

Haberin Devamı

Önceki akşam televizyonda Burhan Kuzu Hoca konuşuyordu, dedi ki: “Diyelim ki yaptırımı deldik, ne yapacaksın?”



Amerika dünya ekonomisinin yüzde 25’inden fazlasını temsil ediyor. Dünyada yapılan ticaretin yüzde 87’sinde Amerika’nın resmi para birimi kullanılıyor. Merkez bankaları, rezervlerinin yüzde 60’ından fazlasını Amerikan doları olarak tutuyor. Uluslararası finans piyasasının erişimi de Amerika’nın elinde.



Hal böyle olunca bankacılık sektöründe Amerikan devletinin borusu ötüyor. Öyle ki Amerika bankacılık sektörüne kestiği cezalarla adeta yeni bir endüstri yaratmış durumda.

Amerika bugüne kadar çeşitli sebeplerle dünya çapındaki bankalara 60 milyar dolar ceza kesti.

Zarrab davasıyla birlikte Türk bankaların karşı karşıya kaldıkları “Yaptırım ihlali” bu gerekçelerden sadece biri...

2014’te bu gerekçeyle bir Fransız bankası olan BNP Paribas’a 8,9 milyar dolar ceza kesildi. 2012’de yine HSBC aynı gerekçeyle 2 milyar dolara yakın cezaya mahkum edildi.



Amerika’nın yaptırım kararlarına uymak aslında hiçbir ülke için “zorunlu” değil.

Ancak Amerikalılar cezayı kabul etmeme durumunda uluslararası finans piyasasına erişimi engellemekle tehdit ediyor. Dahası Amerika bu yaptırım kararlarını hiçbir zaman tek başına almıyor. Çoğunlukla Birleşmiş Milletler’le birlikte alıyor. Hal böyle olunca yapacak fazla bir şey kalmıyor. Amerikan devletinin kestiği haracı ödemek zorunda kalıyorsunuz.




Amerika daha önce Fransa ve Almanya gibi iki büyük Avrupa ülkesinin bankalarına “yaptırım ihlali” gerekçesiyle ağır cezalar kesti.

Büyük tartışmalar çıktı, itirazlar edildi ama son tahlilde Fransa, Almanya ya da başka bir ülke “Bana ne senin ambargondan, deldiysem deldim” diyemedi.

Günlerdir yazıyorum: Reza Zarrab’ın önce sanık sonra tanık olduğu davadaki FETÖ dahli de bu davadaki gelişmelere bakınca 17-25 Aralık’ın mutfağında Amerikan devletinin olduğu da çok açık...

Hiçbir itirazım yok.

Ancak Allah muhafaza Amerikan mahkemesi bankalarımız hakkında cezai bir karar alırsa, Burhan Hoca’nın televizyonda söylediği rahatlıkta “Deldiysem deldim, ne yapacaksın?” diyemezsin.

Haberiniz olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder