Eğitim - Kariyer Demir: ÖSYS'de değişiklik yok

Demir: ÖSYS'de değişiklik yok

Paylaş
Demir: ÖSYS'de değişiklik yok

Prof. Dr. Ali Demir'in sınav sistemiyle ilgili “ÖSYS'de herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Kurumumuzun web sitesinde yapılan duyuru TUS içindi. ÖSYS ile kesinlikle alakası yok” dedi

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) öncesi İstanbul Şehir Üniversitesi’nde düzenlenen “Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) özelinde ÖSYM’nin Sınav Sistemi” konulu seminerde üniversite ve lise temsilcileriyle bir araya gelen ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, sınava dair merak edilen ve son günlerde kamuoyuna yansıyan haberlere dair soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

Konuşmasına Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) misyonu ve vizyonu ile başlayan Demir; kurumun tarihçesi, mevcut öğrenci seçme ve yerleştirme sisteminin tanıtımı, soruların hazırlanması, sınavın oluşturulması, evrakın dağıtımı ve toplanması, sınavın Değerlendirilmesi, sonuçların açıklanması, itirazların kabul edilmesi ve sonlandırılması ile ÖSYM’nin gelecek misyonu ve vizyonunu gibi merak edilen konuları detaylarıyla aktardı.

"ÖSYS'DE DEĞİŞİKLİK YOK"

Bu yıl ilk sınavın Nevruz’a denk geldiği için 22 Mart’tan 15 Mart’a alındığına dikkat çeken Demir, bu yıl 2 milyon 126 bin 681 kişinin sınava gireceğini belirtti. Kamuoyuna yansıyan ve tartışma yaratan ÖSYS’de değişiklik yapılacağına dair haberlere açıklık getiren Demir, konuyla ilgili şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“ÖSYM olarak sadece birikimlerimizden kaynaklanan önerilerimiz var. Bunların kabul görüp görmeyeceği başta Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) olmak üzere ilgili kurumların kararına bağlıdır. Ama şu anda ÖSYS’de herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Web sitesinde yapılan duyuru sadece Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) içindi. ÖSYS ile kesinlikle bir alakası yoktur. Web sitesinden yaptığımız duyuruları sınavlara uygun okumakta fayda var.”

Adayların 5 bin 232’sinin engelli olduğunu ve bunların tamamının Ankara’da sınava gireceği haberlerinin doğru olmadığına da açıklık getiren Demir, “Engelli adaylardan sadece çok özel teknolojik araçları kullanacak 40 kişi Ankara’da sınava girecek. Tamamının Ankara’da sınava gireceği haberleri kesinlikle gerçekleri yansıtmıyor. Onlar da son derece teknolojik ve donanımlı odalarda sınava girecek ve bir kısmı zaten Ankara’da yaşıyor” dedi.

'MİSYONUMUZ HAK VE ADALET'

“2010 yılında kendimize çok özel bir misyon belirledik” diyen Demir, “Dört yılda bunun çoğunu tamamladık. 2015’de ise kendimize yeni bir misyon belirledik, yurt içi ve yurt dışında hak ve adalet ölçüsünde sınav yapmayı kendimize hedef koyduk. Çünkü sosyal barış için hak ve adalet çok önemli. Türkiye bugün bir Irak, Mısır ya da Suriye değilse bunda ÖSYM’nin ciddi katkısı var” dedi.

Sınava giren öğrencilerin ilgi edinme konusuna da değinen Demir, “Bir sınav şeffaf değilse hak ve adalet olmaz. Bunu tesis etmenin yolu şeffaflıktır. Sınava giren her öğrenci öncesinde ve sonrasında isterse cevap kağıdını görebilir. Yaptığımız tek şey sınavdan sonra soruları kamuoyu ile paylaşmamak oldu. Bundan kastımız da dershaneler. Dershaneler gerçek bir eğitim kurumu olmadığı için soruları onlarla paylaşmaktan vazgeçtik. Ve bu uygulama ile başarılı olup, hedefimize ulaştığımızı düşünüyoruz” dedi.

Açık uçlu sınav uygulaması için de çalıştıklarını belirten ve bunun için çalışmaya başladıklarının altını çizen Demir, bu sistemin ilk olarak Mart ayında gerçekleşeceğini ve 1200 adayın katılacağı kaymakamlık sınavında uygulanacağını söyledi.

'ULUSLARARASI ÖSYM OLMAYI PLANLIYORUZ'

Haberin Devamı

Sınav süreçlerinin sıfır hata ve sıfır gecikme ile yürütülmesi için çok karmaşık ve emek yoğun bir sistemle çalıştıklarına dikkat çeken Demir, uluslararası çalışmalar için de şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Sınav işi tam bir ekip işidir. Her şey bir silsile içinde yapılmalıdır. Biz tüm bunları titizlikle ve güvenle yapıyoruz. Bu konuda da oldukça iyiyiz. Bu başarımızı uluslararası arenaya taşıyacağız. Başta Ürdün, Yemen, Bangladeş, Pakistan, Kazakistan ve Azerbaycan gibi ülkelere örnek olup, hizmet sunacağız. Böylece uluslararası bir ölçme ve değerlendirme merkezi olmayı planlıyoruz ve bunun için çalışıyoruz.”

Demir, konuşmasında Ankara’daki merkez ve İstanbul’daki iki temsilcilik dışında bakanlar kurulundan aldıkları yetkiyle 17 ilde daha temsilcilik açacaklarını da söyledi.