Siyaset Demirtaş: Biz çatışma istemiyoruz
Paylaş
Demirtaş: Biz çatışma istemiyoruz

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP olarak en küçük bir çatışma istemediklerini söyledi.

Yüksekova’da son günlerde yaşanan olayları değerlendirmek için ilçeye gelen BDP Genel Başkanı Demirtaş, Cengiz Topel Caddesi’nde toplanan kalabalığa seslendi. Demirtaş, ilçede son günlerde "hayata geçirilmeye çalışılan kirli projeler, kurulmak istenen gizli tezgahlara" dikkati çekmek için Yüksekova’ya geldiklerini belirtti.

Haberin Devamı

İlçede çok sayıda güvenlik görevlisi olmasına rağmen son zamanlarda halka hakaret içeren bildiriler dağıtıldığını ve bir şüphelinin bir iş yerine bomba bırakmak istediği sırada kaçtığı yönünde söylentiler olduğunu belirten Demirtaş, halkın hassasiyetinin dikkate alınması ve devlet yetkililerinin açıklama yapması gerektiğini söyledi.

Demirtaş, "Eğer bir provokasyondan söz edilecekse provokatörler, 20 gündür bu halka hakaret eden bildirileri dağıtanlar ve bunlara sessiz kalanlardır. Ne yapılmak isteniyor, bunu anlamamız gerekiyor. Birileri kimden destek alıyorsa, kim bunları sokaklara salıyorsa, bunların arkasındaki açık ve gizli güçler kimse, ortaya çıkarılmalıdır" diye konuştu.

İlçe merkezinde dün polis ekibine yönelik yapılan saldırıya da değinen Demirtaş, şunları kaydetti:
"Dünkü olayla ilgili yapılan resmi açıklamalar başka bir şey, burada halktan dinlediklerimiz başka bir şey. Eğer gerçekten burada yaşanan olaylar tüm çıplaklığıyla ortaya çıkarılmak isteniyorsa, biz içinde insan hakları örgütlerinin de bulunduğu bağımsız bir heyeti Yüksekova’ya davet ediyoruz. Gelsinler onlar araştırsınlar. Bağımsız bir heyet, gelsin burada nasıl bir tezgah, nasıl bir plan ortaya çıkarıldı, bunu onlar açıklasın. Eğer biz haksızsak çıkıp özür dileyelim ama hükümet yetkilileri haksızsa onlar çıksın bu halktan özür dilesin. Biz buna hazırız."

Haberin Devamı

-EYLEMSİZLİK KARARI-

Terör örgütü PKK’nın eylemsizlik kararını bitirmesine yönelik tartışmalarla ilgili olarak Demirtaş, "Biz BDP olarak, halkımızla birlikte en küçük bir çatışma, en küçük bir savaş olsun, tek bir insanın burnu kanasın istemiyoruz. Biz halkımızla birlikte barış sevdalıyız. Bunu ispatlamış bir parti, bunu ispatlamış bir halkız. Biz hiçbir zaman PKK’ya ’eylemsizlik kararını bitirin’ demedik ama biz hükümete çağrı yaptık ’somut adım atın’ dedik, ’provokasyon yapmayın’ dedik, ’tutuklamalardan vazgeçin, halkın iradesine saygı duyun, tutuklu olan arkadaşlarımızın serbest kalması, anadillerinde savunma yapabilmesi için somut adım atın’ dedik. Biz kimseye savaşın, kimseye ateşkesi bitirin demedik" diye konuştu.

Haberin Devamı

Hiçbir şey için geç kalınmadığını ifade eden Demirtaş, "30 yıldır bu topraklar, bu halk bu savaşın acısını çekiyor. Kimse bu halkı ’barış istemiyor’ diye suçlamayamaz. Biz hükümete çağrı yapıyoruz, biz barış istiyoruz. Eğer siz de bu konuda samimiyseniz buyurun açıklama yapın. Bugüne kadar ki eylemsizlik kararlarıyla ilgili devlet nasıl devreye girdiyse bu eylemsizliğin sürmesi için de devlet üstüne düşen görevi yapmalıdır" dedi.
Demirtaş, barış konusunda umutlarını hiçbir zaman kaybetmeyeceklerini belirterek, çözüm konusunda da üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ve çözümü kendilerinin sağlayacağını savundu.

Selahattin Demirtaş, konuşmasının ardından Yüksekova Belediyesi bünyesinde Cengiz Topel Caddesi’nde kurulan Zabıta Müdürlüğünün açılışını yaparak, BDP İlçe Başkanlığını ziyaret etti.

Bu arada, Demirtaş’ın halka hitabı öncesinde Cengiz Topel Caddesi’ndeki bir elektrik direğine tırmanan ve akli dengesi bozuk olduğu bildirilen Tahsin Akçiçek, akıma kapılarak yaralandı. Akçiçek, olay yerine gelen itfaiye aracı ve vatandaşların yardımı ile direkten indirilerek, hastaneye kaldırıldı.

Haberin Devamı