Siyaset Demirtaş: CHP ile ittifak mümkün değil
Paylaş
Demirtaş: CHP ile ittifak mümkün değil

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş : "Mevcut durum itibariyle CHP-BDP ittifakı mümkün değildir" dedi

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kendisi tarafından bir hafta önce gündeme getirilen solda blok ve CHP- BDP ittifakı ile ilgili yorumlara açıklık getirdi.

Haberin Devamı

CHP ile BDP’nin bu aşamada ittifak yapmasının mümkün olmadığını belirten Demirtaş, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır ve Şanlıurfa gezilerini de değerlendirerek, “Sayın Kılıçdaroğlu Diyarbakır’ı Paris yapma sözü verdi. Bu vaadler eskide kaldı. Kimse Diyarbakır’a Paris yapamadı ama, Diyarbakır ‘Amed’ oldu. Herkesin bu realiteyi görmesi lazımdır. Sayın Kılıçdaroğlu bunları görüp cesur davrandıkça Türkiye çok şey daha kazanabilir” dedi. Diyarbakır’da bulunan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bir hafta önce kendisi tarafından gündeme getirilen solda blok tartışmaları ve bir haftadır tartışılan CHP- BDP ittifakı ile ilgili konularda değerlendirmelerde bulundu.

DHA muhabirine konuşan Demirtaş, CHP veya herhangi bir partiye ittifak teklifinde bulunmadığını, tekliflerin bu şekilde olamayacağını, tekliflerin partilerin yetkili kurum ve kurullarında görüşüldükten sonra gündeme gelebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Demirtaş şöyle konuştu: “Ben bir gerçekliğe işaret etmek istedim. Türkiye’de bir sol muhalefet eksikliği var ve CHP de ana muhalefet olarak, sosyal demokrat bir kimliğe bürünmeye çalışıyor en azından. CHP’nin bu konuda tarihi sorumluluğu bizce önemlidir. Yani CHP’nin bu çerçevede Türkiye’deki temel sorunlarına karşı tarihi sorumluluğu ve borcunun olduğunu düşünüyorum. Keşke Türkiye’deki demokratik güçler biraraya gelebilse şeklindeydi. Yaptığım çağrı bu çerçevedeydi ve bir temenniydi.”

‘SOL BLOK DEĞİL, DEMOKRASİ BLOĞU’

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye’nin tartıştığı CHP- BDP ittifakı konusunda da şunları söyledi: “Bunun bu aşamada bugünkü politikalarla çok mümkün olmadığı zaten görülüyor. Yürütülen tartışmalar ve bazı değerlendirmeler son derece ciddiyetten uzak seviyesiz tartışmalardı. Buna rağmen bu konunun tartışılıyor olması önemlidir. Biz sadece sol blok için CHP adını vermedik. Sayın Numan Kurtulmuş’un HAS partisi var. İrili ufaklı güç var. Demokratik güçlerin bir ‘demokrasi bloğu’ şeklinde bir araya gelmesi bence Türkiye’de bir ihtiyaçtır.”

‘SORUNLAR, CHP POLİTİKALARININ SONUCU’

Haberin Devamı

CHP’nin Türkiye karşı borçları olduğunu da söyleyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürt sorununu yaratan parti CHP’dir. Kürt sorununun ortaya çıkmasında etkili olan ve derinleşen politikalar CHP döneminde hayata geçmiştir. Kürt sorununu yaratan CHP’nin, çözümde de sorumluluğu var ve katkı sunması gerekir. Müslümün kesimlerin bugün sorun yaşıyor almasında CHP zihniyetinin önemli rolü var. Aveli sorunun ortaya çıkması CHP politikalarının sonucudur. Bütün bunların görülmesi lazımdır. Bunlara karşı CHP’nin geçmişi ile yüzleşmesi ve Türkiye’de daha fazla demokrasi vaad eden bir noktaya gelmesi gerekir. Bundan sonra ancak Türkiye’de demokratik bir bloktan ve güç birliğinden söz edilebilir. Bence bu mümkündür yanlış bir şey değil.”

‘DİYARBAKIR PARİS DEĞİL AMA AMED OLDU’

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Celal Talabani ile bir araya gelip, Fransa’da Ahmet Kaya ve Yılmaz Güney’in mezarlarını ziyaret etmesinin ardından Diyarbakır ve Şanlıurfa ziyaretlerini değerlendiren Demirtaş, şöyle dedi:

Haberin Devamı

“CHP’de bir arayışın olduğu görülüyor. Ben sayın Kılıçdaroğlu'nun Kürt sorunu, yeni anayasa, dini hassasiyet ve özgürlükler konsunda çok daha cesur olmasını beklerdim. Çok kaygılı ve çekingen bir yaklaşım var. Türkiye’nin gerçekliği realitesi budur. Türkiye bu kesimlerden oluşuyor. Burada Kürt halkı gerçeği var, bunu görmeniz lazımdır. Sayın Kılıçdaroğlu Diyarbakır’ı Paris yapma sözü verdi. Bu vaadler eskide kaldı. Kimse Diyarbakır’ı Paris yapamadı ama Diyarbakır Amed oldu. Herkesin bu realiteyi görmesi lazımdır. Sayın Kılıçdaroğlu bunları görüp cesur davrandıkça Türkiye çok şey kazanabilir."

Ferit ASLAN- Bayram BULUT/DİYARBAKIR, (DHA)