Siyaset Demirtaş: Grubun tamamı açlık grevi yapmak istiyor
Paylaş
Demirtaş: Grubun tamamı açlık grevi yapmak istiyor

BDP Genel Başkanı Demirtaş, "Ağırlıklı olarak grubun neredeyse tamamı, böyle bir eylemi (açlık grevi) yapmak istiyor. Belki önümüzdeki bir iki gündeki gelişmelere göre gündemimize alacağız"

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, parti milletvekillerinin fiili olarak açlık grevi başlatması konusunda belirlenmiş bir zaman olmadığını belirterek, "Ağırlıklı olarak grubun neredeyse tamamı, böyle bir eylemi yapmak istiyorlar. Belki önümüzdeki bir iki gündeki gelişmelere göre gündemimize alacağız" dedi.

Haberin Devamı

Demirtaş, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BDP milletvekillerinin cezaevlerindeki eylemlere paralel açlık grevi başlatmalarının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Demirtaş, sorunun diyalog ve karşılıklı adımlarla bir iki gün içinde çözümünü umduklarını söyledi.

Bakanlar Kurulu’nun yaklaşımını somut olarak görmek ve girişimlerini sürdürmek istediklerini ifade eden Demirtaş, "Şu anda milletvekillerinin fiili olarak açlık grevi başlatma şeklinde saat ve gün itibariyle belirlenmiş bir şey yok" dedi.

Demirtaş, BDP milletvekillerinin açlık grevi başlatma talebi olduğunu belirterek, "Açlık grevi, bizim talimatımızla vekillere uygulatılacak bir şey değil. Vekillerimiz, ağırlıklı olarak grubun neredeyse tamamı böyle bir eylemi yapmak istiyor. Belki önümüzdeki bir iki gündeki gelişmelere göre gündemimize alacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Selahattin Demirtaş, hükümetle herhangi bir temasları olup olmadığı sorusunu, "Henüz olmadı ama olacaktır" diye yanıtladı. BDP’den yetkililerin Adalet Bakanı Sadullah Ergin ya da başka Hükümet temsilcileriyle görüşerek, somut adım çıkması için çaba sarf edeceğini vurgulayan Demirtaş, "Çok zamanımız yok. Bugün yarın görüşmelerle bu meseleyi aşmak istiyoruz" dedi.

707 HÜKÜMLÜ AÇLIK GREVİNDE

Demirtaş, ülkenin çok sayıda temel sorunu olduğunu, ancak konuşmasının tamamını cezaevlerindeki açlık grevlerine ayıracağını söyledi.

Ellerindeki bilgiye göre cezaevlerinde 707 tutuklu ve hükümlünün açlık grevi yaptığını kaydeden Demirtaş, eylemcileri buna zorlayan nedenlerin ortaya çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Açlık grevinin BDP’nin talimatıyla başlatıldığı söylemini reddeden Demirtaş, "Talimatla bir insana eylem yaptırabilirsiniz ama yemek yememe gibi adım adım bedeni öldüren bir eylemi iradesi olmadan yaptıramazsınız" dedi.

Demirtaş, 3.5 yıl önce KCK operasyonlarının başlatıldığını, sanıklara ana dillerinde savunma hakkı verilmediğini, terör örgütü ele başının avukatlarıyla görüştürülmediğini, geçen yılki genel seçimlerden sonra hükümetin baskıcı politikalarının arttığını öne süren Demirtaş, cezaevlerindeki eylemcilerin bu duruma karşı açlık grevi başlattığını söyledi.

Haberin Devamı

Demirtaş, şunları söyledi:

"Açlık grevlerini başlatan BDP’nin tavrı mı, bu tablo mu? Elinizde BDP’nin talimatıyla açlık grevi başladığına dair tek bir söz, talimat, delil, belge, bilgi kırıntısı bile varsa açıklayın. Yoksa susun. Asla ve asla hiçbir arkadaşımın cezaevinde o zor koşullarda açlık grevine, ölüm orucuna girmesini istemiyorum. Ricamızla bırakacaklarını bilseydik ki her ziyarette bunu ifade ettik, günde 10 defa rica da ederiz. Çünkü biz arkadaşlarımızın yaşamlarına son verecek bir eylemi ahlaki, vicdani ve siyasi olarak asla istemeyiz.

Hükümetin tavrı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının açlık grevlerinin sonlanmasını engellediğini iddia eden Demirtaş, dün Bakanlar Kurulu’ndaki tartışmayı önemsediklerini belirtti. Demirtaş, Bakanlar Kurulu’ndan sonraki açıklamaların altının doldurulması gerektiğini dile getirerek, "Hızlı, pratik adımlar atma konusunda birbirimize yardımcı olmalıyız. Biz hükümete bu tavrımızı ilettik. Bu talepler karşılanmayacak talepler değil" dedi.

Haberin Devamı

-"Yargısal işlemle ilgili talimat veriyor"-

Terör örgütü elebaşının avukatlarıyla görüştürülmemesinin yasal ve hukuki dayanağı olmadığını söyleyen Demirtaş, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Ceza İnfaz Kanunu’ndaki ilgili hükümleri okudu ve şöyle devam etti:

"Kanun, yasa, Anayasa bu kadar açıkken bir Başbakan nasıl ’avukat görüşü bir kenarda dursun’ diyebilir? Kendisi bu yetkisini tam olarak nereden alıyor? Biz, avukatlar İmralı’ya görüşe gitsin derken, bu iki maddeye dayanarak söylüyoruz. Siz ’avukatlar gidemez’ derken hangi maddeye dayanıyorsunuz? Anayasa Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk devleti olduğunu söylüyor. Bir de bunu söyleyen, beğenmediğimiz darbe anayasası.
Yürütmenin başı çıkmış, yargısal işlemle ilgili açık bir talimat veriyor, ’ailesi gidebilir, avukatlar gidemez’ diyor. Nasıl böyle bir yetki, güç kullanabiliyor? Oraya avukat gönderip göndermemek, kimsenin yetkisinde değil. Avukat gider, kendisi görüşmek istemiyorsa tutanak tutulur.

Haberin Devamı

Koster gerçekten bozuk mu? Yeri geldiğinde ’Barbaroslar’ın torunuyuz. Şöyle donanmamız var. İsrail’i tuzla buz ederiz, bilmem kaç saatte Şam’a yetişiriz’ diyen devlet, 45 dakika uzaklıktaki bir adaya 1.5 yıldır koster bozuk diye gitmiyorsa bu bizim utancımız değil, bunu söyleyenlerin utancıdır. Ben olsam derim ki, ’istesek 3 dakikada gideriz ama gitmiyoruz, suç işliyoruz’ derim. Bu konuda mert olurum."

-"Arınç’ın açıklamasını önemsiyoruz"-

BDP’lilerin yemek fotoğrafına ilişkin haberlere de atıfta bulunan Demirtaş, yemeğin açlık grevlerinin başlamasından 2 ay önce verildiğini, fotoğrafın da yemeğe katılanlar tarafından çekilerek sosyal medyada paylaşıldığını belirtti. Demirtaş, "Kendimiz fotoğrafını çekip yayınladığımız enstantaneyi gazetecilik başarısı olarak ortaya koyan, iki harfi gitse geriye neyi kalacağı belli olan gazetenin zamanlama çirkinliğine sığınarak böyle bir propaganda yakışmaz" dedi.

Konunun Bakanlar Kurulu’nda tartışılmasını, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın açıklamalarını yetersiz bulmalarına rağmen önemsediklerini dile getiren Demirtaş, sorunun çözümü için fazla zaman olmadığını ifade etti. Demirtaş, "Bu hafta içinde meselenin, talepler ve açlık grevleri açısından sonlanmasını ümit ediyoruz" diye konuştu.

Selahattin Demirtaş, hükümetin ana dilde savunma hakkına ilişkin hazırlık çalışmalarının önemli olduğunu vurguladı.

İdam konusunu tartışmanın da yersiz olduğunu dile getiren Demirtaş, cezanın yasalara konulsa da geriye işlemeyeceğini söyledi ve "Bunun reel bir karşılığı yok" dedi. İdam tartışmasının çözüme katkı sunmadığını söyleyen Demirtaş, "İdam tartışmasının bir kenara bırakılması lazım. Boş bir iştir" diye konuştu.

Demirtaş, açlık grevi yapanların eyleme kendi iradeleriyle başladığını, kendi iradeleriyle bırakacağını ifade etti.
Demirtaş, oyalama ve meseleyi geçiştirme tavrı görmeleri halinde BDP grubu olarak aldıkları kararlar olduğunu, açlık grevi yapanların ölmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

BDP Grup toplantısını Fransız parlamenter ve yerel yöneticilerden oluşan bir heyet de izledi.