Ekonomi Demokraside güç kullanmaya değil uzlaşmaya inanırız

Demokraside güç kullanmaya değil uzlaşmaya inanırız

Paylaş
Demokraside güç kullanmaya değil uzlaşmaya inanırız

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) 40'ıncı Genel Kurulu'nu dün gerçekleştirdi

KADIN BAŞKAN ÖNEMLİ

TÜSİAD’ın ilk kadın başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın ardından, TÜSİAD üyeleri Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner’i başkan seçerek, bu koltuğa art arda ikinci kez bir kadını oturttu. Ancak Yalçındağ’ı övgülerle uğurlayan, Ümit Boyner’i gönül rahatlığıyla göreve getiren TÜSİAD üyelerinin gündeminde, ‘kadın başkanlar’ dönemi kadar, ülke siyaseti ve TÜSİAD’ın konumu da vardı.

HASTANEDEN KONUŞTU

Güne, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç’un konuşması damgasını vurdu. Koç, genel kurula geçirdiği kaza nedeniyle bulunduğu hastaneden ‘video konferans’ yöntemiyle katıldı. TÜSİAD’ın gücü ve etkinliğinin zaman zaman tartışma konusu olduğunu dile getiren Koç, “Samimi olarak TÜSİAD’ın güç ve etki kaybettiğini düşünen dostlarımıza şunu söylemek isterim. Güç bizim tercih ettiğimiz bir kavram değil. Biz demokrasilerde güç kullanmaya değil uzlaşmaya inanan bir topluluğuz” dedi.

FISILDAYARAK DA OLUR

Mustafa Koç, ‘güç’ değil ‘etki’ kelimesini tercih ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Etkili olmak ise görüş sahibi olan herkesin arzu ettiği bir şeydir. Bu etki bazen bağırarak, bazen fısıldayarak, bazen duruşunu bozmadan sabırla tekrar ederek sağlanabilir. Bizim etki ölçütümüz, hükümetlere yakın olmak değil. Ülke çıkarlarını savunduğumuzun anlaşılması yeterli.” Mustafa Koç, ayrıca TÜSİAD’ın sivil topluma örnek olduğunu, iş dünyasında kurulan yeni örgütlere memnuniyetle baktıklarını dile getirdi.

TARAFTAR DEĞİL TARAF OLDUK

“Hemen her hükümet TÜSİAD’ın övgü ve takdirlerini memnuniyetle karşılarken, eleştirilerinden fazlasıyla rahatsız oldu” diyen Mustafa Koç, zaman zaman konuşmalarını engellemek için demokrasilerde olmaması gereken tarzda polemikler yaratıldığını ifade etti. Her kritik rapordan sonra TÜSİAD’ın çatladığını ileri sürenler olduğunu belirten Mustafa Koç, “Ama TÜSİAD güçlenerek yoluna devam etti. 39 yıldır TÜSİAD partiler üstü kaldı. Ekonomide, siyasette, sosyal konularda taraf olup taraftar olmadı” dedi.

ÇOKSESLİLİK KAYGISI DUYANLARA TEMİNAT

Bir kısım dostların, ülkede çokseslilik, alternatif çözümler sunma ve bunların takipçisi olma konusunda kaygı duyduklarını gördüğünü belirten Mustafa Koç, “Onlara bu kürsüden şu teminatı vermek istiyorum: TÜSİAD 39 yıldır olduğu gibi önüne koyduğu misyonu tümüyle yerine getirmeye devam edecektir. Bunun için yapılması gereken ne varsa yapılacak, söylenmesi gereken ne varsa söylenecektir. Bu, geçmişte de böyle olmuştur, gelecekte de böyle olacaktır. Bundan emin olabilirsiniz” diye konuştu.

Gülşah KARADAĞ

2

Haberin Devamı