Siyaset Demokrasiye bağlı değil
Paylaş
Demokrasiye bağlı değil

Amerika'nın saygın gazetelerinden Washington Post dünkü başyazısını Türkiye'ye ayırarak, “Görev süresi uzadıkça Erdoğan'ın demokratik ilkelere ve Batılı değerlere bağlılığının tam olmadığı ortaya çıkıyor” diye yazdı

‘ÇİRKİN POLİTİKA’

Haberin Devamı

Washington Post dünkü başyazısını Türkiye’ye ayırdı. Uzun bir Türkiye analizinin yapıldığı yazıda Ak Parti’nin 2002’de seçimi kazanmasının ve “Ordu ve yargı tarafından iktidardan indirilme girişimlerini bertaraf etmesinin” büyük hamleler olduğu belirtildi. Yazıda, “Ancak, görev süresi uzadıkça Başbakan Tayyip Erdoğan’ın demokratik ilkelere ve Batılı değerlere bağlılığının tam olmadığı ortaya çıkıyor. Türkiye’nin AB’ye girme umutları azaldıkça hükümetin dış politikası çirkin bir yön aldı” denildi.

SABAH ÖRNEĞİ

Başyazıda hükümetin kendi medyasını yaratmaya çalıştığı da belirtilerek, örnek olarak da Sabah Gazetesi ve atv televizyonu verildi. Yazıda, “Ülkenin en büyük ikinci gazetesi, zorunlu satışla Erdoğan’ın damadının yönetici olduğu şirkete verildi” denildi. Doğan Grubu’na kesilen 3.7 milyar TL’lik vergi cezasının de yer aldığı yazı şöyle devam etti: Türkiye’nin laik kurumlarının bir parçası olan medya da hükümetin hedefinde. Hükümet ülkenin en büyük medya şirketi olan Doğan Yayın’ı yok etmekle tehdit ediyor.

Haberin Devamı

‘NİYETİ BELLİ’

Başbakan Erdoğan’ın bir röportajında bu vergi davasını Amerikalı ünlü gangster Al Capone örneğiyle açıklamaya çalıştığına dikkat çeken Washington Post, “Bu benzetme istemeden de olsa niyeti açık etti. Erdoğan’ın, esas sorunu şirketin vergi kaçırdığı iddiası değil, hükümet hakkında sert haberler yapması” dedi. Türk gazetecilerin “Korku perdesi arkasında” çalıştıklarını belirten Washington Post, “Hükümet tarafından telefonları dinlenen 100 bin kişinin içinde birçok gazetecinin bulunduğu düşünülüyor” diye yazdı.

‘BİR ZAMANLAR ÖRNEKTİ’

Washington Post’taki başyazı şu satırlarla sona erdi: Sayın Tayyip Erdoğan ve partisi bir zamanlar Washington’daki birçokları tarafından dindar Müslümanların nasıl demokratik siyaset yapacağının örneği olarak görülüyordu. Ancak bu imaj hızla kararıyor. Tamamen yok olmaması için Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ve Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir gibi Müslüman diktatörlere ihtimam göstermekten vazgeçmeli ve onların ülke içindeki muhalefeti susturma uygulamalarını takip etmeyi bırakmalı.

Haberin Devamı