Sağlık Dengeli kahvaltıyla kilo ver

Dengeli kahvaltıyla kilo ver

Paylaş
Dengeli kahvaltıyla kilo ver

Dengeli kahvaltıyla yağ yak Kahvaltı, sağlıklı yaşamın temel öğünü. Harvard Üniversitesi'nde yapılan son araştırmaya göre ilk öğünde tek tip değil çeşitli gıdalar tüketenler, diğerlerine göre daha hızlı ve kalıcı kilo kaybediyor

ABD’nin dünyacü ünlü üniversitesi Harvard Tıp Fakültesi’nden beslenme bilimcileri kahvaltının kilo üzerindeki etkisini belirleyen çalışmaya imza attı. Star gazetesinin haberine göre bilim insanları tek tip değil değişik içerikli farklı ama dengeli kahvaltılar yapanlar daha iyi kilo kaybettiklerini kanıtladı. Ülkemizde kahvaltı yapma alışkanlığı hala sadece hafta sonları geç kahvaltı denilen dengesiz kahvaltı içerikleri ile devam ediyor.

Çoğu sabah erkenden okul veya işe giden öğrenci ve yetişkin kahvaltı yapmıyor. Bunun sonucunda fazla kalorili yenen öğle yemekleri ve doymayınca ikindide yenilen bol kalorili yağlı atıştırmalıklar oluyor. Öyleyse hem sağlığı korumak hem de kilomuzdan kurtulmak için hergün dengeli kahvaltı yapmayı ihmal etmemeliyiz.

BESİN ÖGELERİ: Kahvaltıda besinlerinizi seçerken karbonhidrat, protein, az yağ, lif, mineral ve vitamin olmasına özen gösterin. Kahvaltıda çeşitlik görterenler daha az sıklıkta grip soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanırlar.

EGZERSİZ: Güzel, sağlıklı kahvaltıdan en az 30 dakika sonra yapılacak 60 dakikalık yürüyüş veya egzersiz tamamıyle formda kalmanızı sağlayacaktır.

ENERJİ DOLU BİR BAŞLANGIÇ: Kahvaltıda çeşitlilik birinci önem verilecek kural olmalı. Sebzeler, taze-kuru meyveler, süt, yumurta, tam buğday ekmeği, çavdar veya kepekli ekmek, ya da vitamin-mineralden zengin şekersiz kahvaltılık gevrekleri iyi bir başlangıç olacaktır.

DİYETİSYENE DANIŞIN

Osmaniye Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, pek çok insanın bilinçsiz zayıflama neticesinde sağlığının bozulduğunu söyledi.Kilo vermek isteyenlerin çeşitli yöntemlere başvurduğunu kaydeden Cingöz, bilinçsiz kilo verilmesine paralel olarak verilen kiloların kısa sürede geri alındığını kaydetti. Uygulanan diyetlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Cingöz, “Uygulanan diyetler genel manada hızlı kilo kaybı vadeden diyetler olup bireye özgü değildir. Kişinin gereksinimine göre düzenlenmemiş, kontrol altında yapılmayan ‘çok düşük kalorili’ diyetlerdir. Kişiye dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmaz. Gerçek kilo kaybı yerine sadece su kaybına neden olarak, verilen kiloların geri alınmasını sağlar” dedi.

DÜZENLİ KAHVALTI ŞART

Erken saatlerde aç hissetmemek için güne taze sıkılmış bir meyve suyu veya az yağlı sütle başlayın.

Vaktinizin olmadığınızdan şikayet etmek yerine kahvaltıda yiyeceğiniz besinleri bir gece önceden hazırlayabilir ve vakit kazanabilirsiniz.

Düzenli kahvaltı yapmak için erken uyumak en iyi yöntemdir. Bu sayede rahatça kahvaltı yapabilirsiniz.

Eğer geleneksel kahvaltılardan hoşlanmıyorsanız öğünü atlamak yerine çorba, hazırlayacağınız karışımlarla zevkli mönü oluşturabilirsiniz.

Simit yerine sandviç yiyin

Kahvaltının kilo aldıracağını düşünerek atlıyorsanız yanılıyorsunuz. Bu düşünceyi kanıtlayan hiçbir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Kilo almamayı düşünüyorsanız, şekersiz tahıl gevreklerini, meyveleri, tercih etmeniz yeterlidir.

Kahvaltı yapmaya vaktinizin olmadığı günlerde dışarıdan poğaça, simit, börek yemek yerine evde bir gece önce kepek ya da çavdar ekmeği arasına peynirle hazırlanmış sandviç çok iyi bir alternatif olabilir.

Haberin Devamı