Gündem Deniz Baykal uyanınca kurtuldu

Deniz Baykal uyanınca kurtuldu

Paylaş
Deniz Baykal uyanınca kurtuldu

CHP’nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal (79) dün Ankara’daki evinde 05.19'da öksürerek boğulma hissi ile uyandı ve hemen danışmanını aradı. 06.30’da hastaneye götürüldü. İlk müdahale sonrası ankara İbni Sina Hastanesi’ne nakledildi. 08.00 gibi anjiyoya alındı. Beynindeki ana damarlarından birini tıkayan pıhtı çıkarıldı. Beyne kan akışı normale döndü

Ankara’da bulunan CHP eski genel başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal dün şiddetli öksürük ve boğulma hissi ile uyandı. 05.19'da telefonla ulaştığı danışmanı tarafından özel bir hastaneye kaldırılan Baykal, Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi’ne sevk edildi. Sol kolu ve bacağında güçsüzlük hisseden Baykal’ın beynine giden ana damarlardan birinde tıkanıklık tespit edildi.


İYİLEŞME SÜRECİNDE


Anjiyo ile tıkanıklığa neden olan pıhtıyı açan doktorlar daralma tespit edilen damara stent taktı. Operasyonun ardından Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Deniz Baykal’ın tedavisini üstlenen doktorlarla birlikte basın toplantısı yaptı. Baykal’ın beyin fonksiyonlarında hiçbir sorun olmadığını belirten Erkan İbiş “Bacağındaki güçsüzlük toparlandı, kolu da iyileşme sürecinde” dedi.


.
Deniz Baykal’ın olay sırasında Antalya’da olan 56 yıllık eşi Olcay Baykal, haberi alır almaz Ankara’ya gitmek üzere yola çıktı.

'HASAR BÜYÜK OLABİLİRDİ’


Baykal’ın tıkanıklık nedeni ile beyninde basınç artışı olduğunu bunun sonucunda kusarak uyandığını söyleyen İbiş “Bu durumda ilk 6 saat çok önemli. Uyanması büyük şans. Uyanmasaydı daha büyük hasarla karşılaşabilirdik. Elbetteki bu olaylardan sonra ‘hiçbir risk yoktur’ diyemeyiz” dedi. Yoğun bakımda olan Baykal akciğerinde enfeksiyon oluşması riskine karşı tedavi görüyor.


'UMARIZ KISA SÜREDE İYİLEŞİR'


Hastanede ziyaret ettiği Baykal ile kısa süre görüşen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu “Kendisi ile sohbet ettik. Önümüzdeki sürecin kritik olduğu söyleniyor. Umarız kısa sürede sağlığına kavuşur” dedi. Kılıçdaroğlu’nu hastanede Baykal’ın kızı Aslı Baykal karşıladı.


'SEVDİĞİM BİR BÜYÜYÜĞÜM'


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Baykal’ı hastanede ziyaret ederek durumu hakkında bilgi aldı. Antalyalı olan Çavuşoğlu hemşehri olduklarını hatırlatarak “Baykal benim çok sevdiğim, saydığım bir büyüğüm ve dostum. Çok şükür sağlık durumu iyi” dedi.


AHMET TÜRK DE ZİYARET ETTİ


Eski Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık ile eski Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk de Deniz Baykal’a geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Geçen Kasım’da görevden alınan Ahmet Türk 2,5 ay tutuklu kalmıştı. Ahmet Türk hapisteyken Baykal Mardin’deki ailesini ziyaret etmişti.


DOKTORUNDAN AÇIKLAMA


Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, eski CHP Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın sağlık durumunda minimal de olsa olumlu gelişmeler olduğunu belirterek, "Bu bizim için çok önemli. Güçsüzlükte bir miktar iyileşme var. Ateşi düştü, antibiyotiğe cevap veriyor. Şu anda beyin ödemi var ama ilerlemesi durmuş durumda dün geceye göre. Bu da bizim için çok güzel bir sonuç. Şu anda bunlar bizi ameliyattan uzaklaştıran adımlar. Durumu stabil." bilgisini verdi.

Baykal’ın durumunda dün gece bir değişiklik olduğunu ve 12 saatte bir yapılması gereken tomografinin bu nedenle öne alındığını belirten İbiş, tetkik ve incelemeler sonucunda bir ameliyat kararlaştırılmadığını aktardı.

Deniz Baykal’ın bu sabah yapılan ilk muayenesinde durumunun iyi olduğunu vurgulayan İbiş, şu bilgileri verdi:

"Olumsuz bir gelişme yok. Tam tersi minimal de olsa olumlu gelişmeler var. Bu bizim için çok önemli. Güçsüzlükte bir miktar iyileşme var. Ateşi düştü. Antibiyotiğe cevap veriyor. Şu anda beyin ödemi var ama ilerlemesi durmuş durumda dün geceye göre. Bu da bizim için çok güzel bir sonuç. Şu anda bunlar bizi ameliyattan uzaklaştıran adımlar. Durumu stabil."

İbiş, Baykal’ın durumunun takibine tomografi ile devam edileceğini bildirdi.

BEYİN DAMARLARI NEDEN TIKANIR?


Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, kalp ritim bozuklukları en önemli sebepler. Bu hastalıklar damarların iç yüzeyini zaman içinde yıpratır. Damar içinde yağlar birikmeye başlar. Biriken bu yağlar ya da oluşan bir pıhtı kanla birlikte beyne gidip tıkanmalara neden olur. Yaş ilerledikçe beyin damar tıkanıklığı riski yükselir.