Ekonomi Deniz Emeklilik, ABD'lilere satıldı

Deniz Emeklilik, ABD'lilere satıldı

Paylaş
Deniz Emeklilik, ABD'lilere satıldı

Denizbank, Deniz Emeklilik ve Hayat A.Ş'de sahip olduğu yüzde 99,86 oranındaki hisselerini, American Life Hayat Sigorta A.Ş'ye (MetLife) satılmasına ilişkin Hisse Alım Satım Sözleşmesi imzalanmasına karar verildiğini duyurdu

Deniz Emeklilik hisselerinin satılacağı MetLife, satış fiyatına ek olarak Deniz Emeklilik ürünlerinin Denizbank şubelerinden satılması vasıtasıyla elde edeceği karın bir bölümünü önümüzdeki 15 yıl boyunca Denizbank’a ödeyecek. Denizbank’tan yapılan yazılı açıklamada, Deniz Emeklilik’teki yüzde 99,86 oranındaki hissesini 161,9 milyon avroya satmak üzere ABD kökenli sigorta şirketi MetLife’ın Türkiye’deki yüzde 100 iştiraki olan American Life Hayat Sigorta AŞ (MetLife Alico) ile anlaştığı, iki kurum arasında yapılan hayat sigortası ve bireysel emeklilik acentelik sözleşmesiyle de Denizbank şubelerinin 15 yıl boyunca sadece MetLife’ın bireysel emeklilik ve hayat sigortası ürünlerini satacağı hatırlatıldı. Açıklamada, Denizbank ve MetLife arasında Deniz Emeklilik için hisse satış ve dağıtım olmak üzere iki ayrı anlaşma yapıldığı, Denizbank’ın Deniz Emeklilik’teki hisselerini satmak üzere MetLife ile anlaşma imzalarken, Denizbank ile Deniz Emeklilik arasında hayat, emeklilik, ferdi kaza ve işsizlik sigortası ürün ve çözümlerinin dağıtımı için acentelik sözleşmesi de imzalandığı bildirildi.

Haberin Devamı

ŞUBELERDE BAŞKA ŞİRKETİN ÜRÜNLERİ SATILMAYACAK

Bu anlaşmaya göre; Metlife’ın 15 yıl boyunca Denizbank şubelerini risk, tasarruf ve emeklilik çözümlerini Türk müşteriler ile buluşturmak üzere dağıtım kanalı olarak kullanacağı, Denizbank şubelerinde başka bir şirketin hayat ve emeklilik ürünlerinin satılmayacağı, Denizbank’ın böylelikle sigorta işinden çıkmayacağı ve müşterilerine şube ağı vasıtasıyla hayat, emeklilik, ferdi kaza ile işsizlik sigortası ürün ve çözümlerini sunmaya devam edeceği vurgulandı. MetLife’ın Türkiye’de daha önce herhangi bir banka dağıtım ağı ile anlaşması bulunmadığı ifade edilen açıklamada, anlaşmaya göre Hazine Müsteşarlığı ve Rekabet Kurulundan izinlerin çıkmasını takiben 6 aylık geçiş sürecinden sonra Deniz Emeklilik ve Hayat AŞ’nin ticari unvanının da değişeceği kaydedildi. Açıklamada, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğinin (TSRSB) 2010 yıl sonu sektörel verilerine göre hayat sigortası ve bireysel emeklilik alanında faaliyet gösteren 13 şirket arasında Deniz Emeklilik’in öz sermaye karlılığında yüzde 42 ile birinci olduğu, 2010 sonu verilerine göre 22,8 milyon lira teknik kar ile sektörde üçüncü olan şirketin hayat branşı operasyonel karlılıkta da yüzde 34 oranıyla lider konumda bulunduğu belirtildi.

Haberin Devamı

"İŞLEM, YIL SONUNDAN ÖNCE TAMAMLANABİLİR"

MetLife’ın satış fiyatına ek olarak Deniz Emeklilik ürünlerinin Denizbank şubelerinden satılması vasıtasıyla elde edeceği karın bir bölümünü önümüzdeki 15 yıl boyunca Denizbank’a ödeyeceği anlaşmaya ilişkin Denizbank’ın ana hissedarı Dexia, şu açıklamayı yaptı: "Dexia’nın bu işlemi, en geç 31 Ekim 2012 tarihine kadar Deniz Emeklilik’in satışını öngören Avrupa Komisyonu ile yapılmış olan anlaşmanın bir parçası niteliğinde... Satış işleminin yıl sonundan önce tamamlanacağını tahmin ediyoruz. Denizbank, hayat sigortası ve bireysel emeklilik acentelik sözleşmesi sayesinde müşterilerine şube ağı vasıtasıyla hayat sigortası ve bireysel emeklilik ürünlerini geniş bir yelpazede sunmaya devam edecek. Acentelik sözleşmesi, aynı zamanda Deniz Emeklilik ürünlerinin Denizbank şubelerinden satılması vasıtasıyla MetLife’ın elde edeceği karın bir bölümünün önümüzdeki 15 yıl boyunca Denizbank’a ödeneceği bir kar paylaşımı mekanizması da getiriyor."

Haberin Devamı

"TÜRKİYE, METLIFE İÇİN KİLİT BİR PAZAR"

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de iki kurumun kazandığı bir anlaşma yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Deniz Emeklilik ile oluşturduğumuz çok başarılı fonksiyonel altyapı sayesinde müşterilerimize sunduğumuz hizmetlerde büyük farklar yarattık ve müşterilerimize bu farkı hissettirdik. Deniz Emeklilik yüksek karlılık, güçlü sermaye yapısı, hızlı büyüme performansı dolayısıyla dünyanın önde gelen hayat sigortası şirketi MetLife tarafından tercih edildi. Denizbank ise yaygın dağıtım ağı, dinamik ekibi gibi unsurlardan dolayı talep gördü. Biz seçimimizi yaparken portalımıza uyum sağlayacağından emin olduğumuz, müşterilerimize değer yaratacak bir iş ortağı olmasına dikkat ettik. Artık finansal süpermarketimizin raflarında 140 yıllık deneyimin ürünleri yerini almış olacak." MetLife MEASA Üst Yöneticisi (CEO) Michel Khalaf ise Türkiye’nin MetLife için stratejik, kilit bir pazar olduğunu dile getirerek, "Denizbank gibi bir bankacılık lideri ile güçlü ve uzun vadeli bir ortaklık bu nedenle bizim için çok önemli. Türkiye’nin dört bir yanındaki müşterilerimize yenilikçi sigorta, tasarruf ve emeklilik ürünleri ve çözümlerini birlikte sunabiliriz" yorumunda bulundu. Khalaf, Deniz Emeklilik ve MetLife’ın birbirini tamamlayan bir birliktelik oluşturacağına ve bu birleşmeyle gelecek için güçlü bir büyüme platformu yaratacağına inandıklarını vurguladı.

Haberin Devamı