Siyaset Deniz Gezmiş Gül'ü üniversiteye sokmamış!
Paylaş
Deniz Gezmiş Gül'ü üniversiteye sokmamış!

Türkiye'de öğrenci hareketinin önde gelen isimlerinden Deniz Gezmiş ve Abdullah Gül karşı karşıya gelmiş

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Commer'in makam aracını yakan isimlerden biri olan 68 kuşağı temsilcilerinden Tuncay Çelen, "Denizler'den Terzi Fikri'ye Türkiye" adlı bir kitap yazdı. İmge yayınlarından piyasaya çıkan kitapta, Deniz Gezmiş ile bugünün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yaklaşık 40 yıl önce, karşı karşıya geldikleri anlatıyor.

Gazeteport'tan Yavuz Alatan'ın haberine göre, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okuyan Deniz Gezmiş ve arkadaşları, "6. Filo Defol" eylemi yaparken aynı üniversitenin İktisat Fakültesinde okuyan ve Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) üyesi Abdullah Gül ve arkadaşları ile karşı karşıya geldi.

SESSİZ VE UYUMLU GÜL..

Çelen bu karşılaşmayı kitabında şöyle anlattı: 'Abdullah Gül üniversite yıllarında fikri mücadelesini babası ve yakın çevresinden etkilendiği için, doğal olarak MTTB ve Akıncılar çatısı altında sürdürür. O dönemde sağ, sol kutuplaşmaları içinde yaşanan gerilimler ve tartışmalar herkesi etkiliyor ve olayların içine çekiyordu. Nitekim Abdullah Gül gibi yakın çevresinde sessiz ve uyumlu olduğu bilinen birisi bile bu ortamda aktif hareket içine girmiş ve İstanbul Üniversitesini kontrol altına alan Deniz Gezmiş ve arkadaşları, Abdullah Gül ve arkadaşlarının fotoğraflarını duvarlara asarak 'Faşist' damgası vurmuş ve hedef göstermişti. Abdullah Gül bu gergin dönemde 6 ay üniversiteye giremeyecekti"

MTTB DÖNEMİ ÜNLÜLERİ

Kitapta Gül ile birlikte MTTB içinde bugünün siyasetçi ve gazetecilerinden, Recep Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek, Beşir Atalay, Abdülkadir Aksu, Hüseyin Çelik, Ahmet Davutoğlu, Numan Kurtulmuş, Fehmi Koru, Abdurrahman Dilipak, Osman Pepe, Necati Çetinkaya, Kadir Topbaş'ın da yer aldığı vurgulandı.

Kitabı yazarı Tuncay Çelen, 42 yıl önce ODTÜ'de ABD Büyükelçisi Commer'in arabasını yakan grup içinde yer aldı. Bu eylemden dolayı tutuklandı. Dev Genç Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yaptı. İşçi emeklisi olan Çelen, halen TKP Parti Konseyi üyeliği görevinde de bulunuyor.

Daha önce Vietnam'da görev yapan Commer, 6 Ocak 1969'da ODTÜ rektörü Kemal Kurdaş'ı ziyarete gelmiş, rektör ile görüşürken öğrenciler de zırhlı Cadillac aracını bir elektrik direğini manivela olarak kullanıp ters çevirmişti. Araçtan benzin sızması üzerine öğrenci liderlerinden Sinan Cemgil'in atkısı benzine bulanıp tutuşturulmuş ve araç yakılmıştı. Commer bu olay sonrası Türkiye'den ayrılırken, rektör Kurdaş da görevini bırakmıştı.

Haberin Devamı

VATAN