Dünya Denizaltından kokain servisi

Denizaltından kokain servisi

Paylaş
Denizaltından kokain servisi

Latin Amerika ülkelerinden Kolombiya'da kokain kaçakçılığı için özel olarak inşa edildiği düşünülen bir denizaltı ele geçirildi

Fiberglastan yapılma araç, Kolombiya'nın güneybatısındaki Timbiqui'nin derin ormanlık alanlarında birinde saklanmış halde bulundu.

Haberin Devamı

Yetkililere göre bu denizaltı öyle gelişmiş ki, tamamen suyun altında Meksika'ya dek sekiz günde seyahat edebilir. Kokain kaçakçıları, denizaltı kullanmayı ilk kez denemiyor. Geçen Temmuz ayında da komşu Ekvador sınırında başka bir denizaltı ortaya çıkarılmıştı. Ancak kokain kaçakçılarınca kullanılan bu kadar gelişmiş bir denizaltı Kolombiya'da, ilk kez ele geçiriliyor.

Son 10 yıl içinde Kolombiya'da deniz yoluyla uyuşturucu kaçakçılığında kullanılan 30'u aşkın araç ele geçirildi, ancak bunların hiçbiri tamamen denizin altında seyahat etmiyor, bir bölümü daima su yüzeyinde kalıyor, dolayısıyla tespit edilmeleri de kolaylaşıyordu. Yetkililer, ülkenin ormanlık alanında bir nehre gizlenmiş haldeki denizaltıyı ancak yerel halkın verdiği istihbarat üzerine ele geçirebildiklerini anlattı.

Haberin Devamı

Askerler geldiğinde denizaltı boş olduğundan, gözaltına alınan olmadı. Pasifik bölgesindeki ortak gücün komutanı, General Jairo Antonio Erazo, bunun, kokain kaçakçılarının ürettiği, bugüne kadar tanık oldukları en gelişmiş denizaltı olduğunu anlattı.

Erazo, "Uyuşturucu kaçakçılığı belasıyla mücadele etme çabalarımız sürüyor. Fakat bu denizaltının tam sekiz ton kokain taşıma kapasitesi bulunuyor. Kolombiya'dan Meksika kıyılarına dek deniz yüzeyine çıkmadan seyahat edebilecek güçte." diye konuştu.

HER AN HAREKET ETMEYE HAZIR

General Erazo ayrıca böyle bir denizaltıyı hareket halindeyken yakalamalarının da güç olduğuna işaret etti. Her şeyden önemlisi denizaltında 9 metre derinliğe dek inebiliyor, bu da Kolombiyalı yetkililerin erişebileceğinin çok üzerinde bir mesafe. İki dizel motorla çalışıyor ve havalandırması bulunuyor. 30 metre uzunluğundaki denizaltının 6 kişilik mürettebat için de yeri olduğu belirtiliyor.

Denizaltının, bulunduğu sırada her an hareket etmeye hazır halde olduğu anlaşıldı. Kolombiya'dan Meksika'ya tamamen denizin altında seyahat etmesinin ise sekiz ila dokuz gün alabileceği tahmin ediliyor.

İnşaatının altı ila sekiz ay sürmüş olabileceği düşünülen denizaltının maliyetinin de iki milyon doları bulabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

(BBC)