Gündem Denizden haç çıkardılar

Denizden haç çıkardılar

Paylaş
Denizden haç çıkardılar

Hz. İsa'nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıldönümü, denizden haç çıkarma törenleriyle kutlandı

Hıristiyan inancına göre Hazreti İsa’nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıl dönümü, Fener Rum Patrikhanesinde düzenlenen ayin ve denizden haç çıkarma töreniyle kutlandı.

İsa Peygamber’in vaftiz edilişinin yıldönümü dolayısıyla sabah saatlerinden itibaren Fener Rum Patrikhanesinin bahçesinde yer alan Aya Yorgi Kilisesi’ne gelen Hıristiyan vatandaşlar, burada düzenlenen ayine katılarak, mum yakıp dua ettiler.

PATRİK'TEN 4 SAATLİK AYİN

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un da kiliseye gelişi sırasında çanlar çalındı. Kilise girişinde istavroz çıkaran Bartholomeos, burada mum yakıp dua etti. Bartholomeos tarafından yönetilen ve yaklaşık 4 saat süren ayine Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Foti Ksidas ile Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu Vasilios Bornovas’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda vatandaş katıldı.

BARTHOLOMEOS'A YOĞUN KORUMA

Ayinin ardından, cemaat ve din adamlarından oluşan kortej, Patrikhaneden çıkarak dualar eşliğinde Fener İskelesi’ne yürüdü. Yürüyüş sırasında Bartholomeos’un etrafında adeta etten duvar örüldü. İskelede Bartholomeos’un Haliç sularına attığı haçı çıkarmak için yaklaşık 15 kişi istavroz çıkararak denize atladı.

ÖDÜL HAÇ KOLYE

Haça ilk ulaşan Panoyot Kuzinos isimli kişi, haçı, kendisi ve sudaki diğer kişiler öptükten sonra Bartholomeos’a götürdü. Bartholomeos da Kuzinos’a haç kolye taktı. Polis, ayin ve haç çıkarma töreni nedeniyle Patrikhane çevresinde güvenlik önlemleri aldı. Kortejin geçişi sırasında da yol bir süre trafiğe kapatıldı. Yabancı basın mensuplarının da izlediği törene, Yunanistan’dan bir grup izci de katıldı.

TANYELİ: MİNARELERİMİZE SAYGI GÖSTERİN
Ortaköy sahilinde de denizden haç çıkarma töreni yapıldı. Ortaköy’deki törene dansöz Tanyeli, Yunanistanlı eşi Alex Syroplos ile birlikte katıldı. Ortaköy Rum Ortodoks Kilisesi Papazı Dimitri Mayaoğlu tarafından haç tekneden denize atıldı.Tekneden 4 kişi haçı çıkarmak için serin boğaz sularına atladı.Tekneden denize atlayan 4 kişiden Yannakıs Yılmaz haçı çıkarak birinci oldu.

Birinciyi yakınları öperek kutladı. Öte yandan dansöz Tanyeli’de Yunanlı eşi Alex Syroplos ile birlikte Ortaköy’deki haç çıkarma törenlerine katıldı.Töreni eşi ile birlikte izleyen Tanyeli, "Eşim biliyorsunuz Yunanlı...Onların çok özel bir günü.Türkiye’de çok özgürlük var.Biz çok saygı duyuyoruz.İnşallah bizim minarelerimize saygısızlık yapanlar da bu görüntüleri görür ve bizi de kendi inanışlarımızla özgür bırakır" diye konuştu.

AA / DHA