Gündem Denizleri bekleyen büyük tehlike

Denizleri bekleyen büyük tehlike

Paylaş
Denizleri bekleyen büyük tehlike

Uzmanlar, denizlerin yaban arısı olarak nitelendirilen çok zehirli 'kutu denizanası'nın (Chironex fleckeri) Türkiye sularına doğru yaklaştığı uyarısında bulundu

Marmaris Çevrecileri Derneği, bir yıldır çeşitli kurum ve kuruluşlardan aldıkları desteklerle yaptıkları bilimsel araştırmaları kamuoyuyla paylaştı. Dernek Başkanı Ahmet Kutengin, kuruldukları ilk günden bu yana Marmaris’te bilimsel olarak bir çevre analizi yaptıklarını söyledi.

Kutengin, Marmaris koylarında daha önceden görülen ve örtüleme çalışmasıyla önüne geçilmek istenen terörist yosun, limana yanaşan kruvaziyer gemileri ve arıtma sistemlerine kadar denize zarar verecek bütün unsurları Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin de yardımıyla araştırdıklarını söyledi.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan ve yaptıkları araştırmaları Marmarisli çevrecilerle paylaşan Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tarkan, 25 bin kilometrekarelik bir kapalı denize sahip olan Marmaris Körfezi’nin ekolojik bozulmayla karşı karşıya kaldığını belirtti.

EN ZEHİRLİ DENİZ HAYVANLARINDAN

Prof. Dr. Ahmet Tarkan, denizlerin yaban arısı olarak nitelendirilen, ’kutu denizanası’nın (Chironex fleckeri) Türkiye sularına doğru yaklaştığını söyledi.

Dünya üzerindeki en zehirli deniz hayvanları arasında 6’ncı sırada bulunan kutu denizanasının, son zamanlarda Yunanistan’ın Mora Yarımadası’nda görüldüğü konusunda bazı açıklamalar yapıldığını belirten Prof. Dr. Tarkan "Neredeyse saydam olan bu hayvanı fark etmek çok zor. Türkiye’ye gelmesi durumunda sularımızda büyük bir tehlike yaratacaklar. Bu konuda çeşitli önlemler almalıyız" dedi.

KUTU DENİZANASI NEDİR?

Başta Avustralya’nın kuzey sahilleri olmak üzere denizlerin en zehirli hayvanlarından biri olarak bilinen kutu denizanası 70 insanı öldürücek kadar zehir taşır. Uzun dokunaçları bir sürü zehirli iğne ile biter. 60 dokungaça sahiptir ve her biri 5 milyara yakın yakıcı kapsül taşır.

Saldırgan bir hayvan değildir. 24 adet göze sahiptir ve saniyede 150 santimetre hızla ilerler. Bu canlıdan korunmanın en iyi yolu doğrudan temasta bulunmamaktır.

Normal denizanasının zehrinin 350 kat fazlasını çıkarır. Bir uzvunu kurbanına saplar ve zehri akıtır. Kutu denizanası saldırısına uğrayan bir insan birkaç dakika içinde ölebilir. Ölüm genelde kalbin durması şeklinde meydana gelir.