Gündem Deprem Ege'yi salladı

Deprem Ege'yi salladı

Paylaş
Deprem Ege'yi salladı

Muğla açıklarında 6.3 (Kandilli'ye göre 6.6) büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İlk belirlemelere göre depremde can kaybı yaşanmadı. Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre 358 kişi hastanelere kabul edildi, bunlardan 25'i tedavi altında... Depremin ardından 50'den fazla artçı sarsıntı meydana geldi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Muğla açıklarında saat 01.31'de 6,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Kandilli, son yaptığı açıklamada büyüklüğü 6.6 olarak açıkladı. Deprem, yerin yaklaşık 8,6 kilometre derinliğinde meydana geldi ve yaklaşık olarak 16-17 saniye sürdü.

KANDİLLİ RASATHANESİ AÇIKLADI


Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü depremin büyüklüğünü ilk olarak 6.8 olarak açıkladı. Ardından depremin büyüklüğünü 6.2 olarak revize etti. Kandilli Rasathanesi'ne göre, depremin merkezi Gökova Körfezi.

SON DEPREMLER

40 ARTÇI DEPREM


Depremin ardından bölgede merkez üssü Ege Denizi ve Gökova Körfezi olan birçok artçı sarsıntı kaydedildi. Bölgede, saat 01.37’den 08.03'e kadar büyüklüğü 3 ve 4,6 arasında toplam 40 artçı sarsıntı meydana geldi. Son olarak saat 08.03'te 4.5 büyüklüğünde bir artçı deprem oldu.


Çok sayıda araç depremde zarar gördü.

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ GÖZLER ÖNÜNE SEREN GÖRÜNTÜLER



REŞADİYE'DE BİR BİNA ÇÖKTÜ


Datça'da depremin en fazla hissedildiği yer, Reşadiye Mahallesi oldu. Datça'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Reşadiye Mahallesi'nde iki katlı bir binada büyük hasar meydana geldi. Ferit Papatya'ya (44) ait iki katlı eski tas bina, depreme dayanamadı. Deprem sırasında evde bulunan Hediye Papatya (38) ve 14 yaşındaki yeğeni Hümeyra Papatya kendilerini dışarı attı.


"DATÇA YILLARDIR BÖYLE DEPREM GÖRMEMİŞTİ"


Depreme uykuda yakalandıklarını söyleyen Hediye Papatya, "Yeğenim Hümeyra ile evde uyuyorduk. Büyük bir gürültü oldu. Ev üzerimize yıkılıyordu. Düşen taşlardan bizi Allah korudu. Kendimizi dışarı attık. Ev oturulamaz hale geldi" diye konuştu. Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar da mahalleye giderek depremde evi hasar gören vatandaşlarla görüşüp, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Belediye Başkanı Uçar depremin en fazla Reşadiye'de etkili olduğunu belirtirken, "Bir ev büyük oranda hasar gördü. Bir başka evin ise duvarı çöktü. Bazı evlerde çatlaklar meydana geldi. Datça'da yılardır böyle şiddetli bir deprem görülmemişti. Datça büyük bir tehlike atlattı. Şu an emniyet ve jandarma ile birlikte kriz masası oluşturduk. Hasar tespit çalışmalarımız sürüyor" dedi.

KAYMAKAM: 70 YARALI MÜRACAAT ETTİ


Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz yaptığı açıklamada, "Can kaybının ve ağır yaralının olmaması sevindirici. Sarsıntıdan dolayı panik yaşayıp atlayan bazı vatandaşlarda kırık vakaları yaşandı. Böyle bir depremde bunlar da normal. Kırsal kesimde, özellikle kerpiç yapılı ve eski evlerde kısmi göçmeler var. Gümbet’te denizin yükselmesinden dolayı su baskınları yaşandı. Ve bazı teknelerde maddi zararlar meydana geldi. Hastanelerimize yaklaşık 70 yaralı müracaat etti." açıklamalarına yer verdi.


SAĞLIK BAKANLIĞI: 358 KİŞİ HASTANELERE GELDİ


Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre ise 358 kişi hastanelere kabul edildi, bunlardan 25'i tedavi altında...

TEKNELER KARAYA ÇIKTI, BİRÇOK İŞYERİNİ SULAR BASTI

Yaklaşık 3 dakika boyunca gelen dev dalgalar nedeniyle sahildeki otellerin alt katları ile restoran bölümlerini su bastı, 16 işyeri sular altında kaldı. Deprem sırasında 30'a yakın otomobilde, ağaç dalları ve kayaların düşmesi sonucu maddi hasar meydana gelirken, Bodrum'un Mumcular, Yalıçiftlik, Mazı mahallelerindeki bazı evlerde çatlak meydana geldiği belirtildi.

Parklarda, kaldıkları otellerin sahilindeki şezlonglarda ve restoranların masalarında sabahlayan Bodrumlular art arda gelen depremler nedeniyle sabaha kadar uyuyamadı. Yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistler de battaniyeleri ve havlularını alarak geceyi dışarıda geçirdi. Bazı turistler valizlerini toplayarak otellerini terk ederken, birçok turist ise tatillerinedevam edeceklerini belirttiler.



Olayın ardından bölgeye gelen tekne sahipleri teknelerinin daha fazla zarar görmemesi için önlem almaya çalıştı. Bu arada balıkçı barınağındaki iskelenin de sulara gömüldüğü dikkati çekti. Bazı teknelerin de halatlarından kurtularak açığa sürüklendikleri görüldü. Yükselen sular, sahil şeridinde park halinde bulunan otomobillere de zarar verdi.

CAMİ MİNARESİ HASAR GÖRDÜ


Depremin en çok hissedildiği ilçelerden Bodrum'da vatandaşlar geceyi sokakta geçiriyor. Bodrum Belediye Meydanı'ndaki Adliye Camisi'nin minaresi sarsıntı nedeniyle zarar gördü. Minarenin bazı bölümleri düştü. Polis ve zabıta ekipleri, minareden düşen parçalardan vatandaşların zarar görmemesi için bölgeyi güvenlik şeridiyle kapatarak cami çevresine girilmesini önledi.

BAZI BÖLGELERE ELEKTRİK KONTROLLÜ VERİLİYOR


Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, çok büyük deprem atlatıldığını söyledi. Deprem nedeniyle ağır yaralanmaların olmadığını aktaran Yılmaz, "Artçı depremler devam ettiği için halkımızı evlerine girmemeleri konusunda uyarıyoruz. Bazı bölgelerde trafolarda sıkıntı oluşması nedeniyle elektrik verilemiyor. Sevindirici olan can kaybının olmaması. Gün ağarınca gerçek tabloyu göreceğiz" dedi.


"BODRUM BOŞALDI SÖYLENTİLERİ DOĞRU DEĞİL"


Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu yaptığı açıklamada, "Bodrum'un deprem nedeniyle boşaldığı söylentileri çıkmaya başladı, bunlar kesinlikle doğru değil. Konuklarımız otellerinde tatillerine devam ediyor, sadece isteyenlere bahçede konaklayabilecekleri ortamlar yarattık. Evet, tedirgin olduk ama Bodrum'da turistin boşalması diye bir şey söz konusu değil, bu tür söylentiler gerçekçi olmadığı gibi turizme de büyük zarar veriyor" dedi.


BODRUM DEVLET HASTANESİ ACİL SERVİSİNİN ÇATISI ÇÖKTÜ


Bodrum Devlet Hastanesi'nde acil servisin çatısı çöktüğü için gelen hastalara bahçede ve otoparkta müdahale edildi. Son gelen bilgilere göre hastalar arasında ağır vaka yok.


"KRİZ MASASI OLUŞTURULDU"


Muğla Valisi Esengül Civelek, "6.3 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. Tüm ilçelerimize ulaştık. Herhangi bir olu şeklinde konuştu.


FACEBOOK'TAN GÜVENLİK BUTONU


Facebook, Bodrum’da meydana gelen şiddetli depremin ardından 'Güvenlik Butonu’ uygulamasını devreye soktu.


MUĞLA BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA


Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, "Çok şükür herhangi bir can kaybımız yok. Sadece birkaç yerde telaş var. Korkuyla yüksekten atlamalar nedeniyle ufak yaralanmalar var. Bütün ekiplerimiz hazır vaziyette ve müdahale ediyorlar. Trafo ve ot yangınları oldu. Ekiplerimiz bu yangınlara müdahale edip gerekli sonuçları aldı. Deprem bütün ilçelerimizde hissedildi.

Şu anda araç ve gereç ekipmanlarımız görevde. Herhangi bir eksikliğimiz, ihtiyacımız yok. Ben şu an merkezdeyim ve artçıları da hissediyoruz Ana depremi de çok şiddetli hissettik." dedi.

PANİK ANLARI KAMERAYA BÖYLE YANSIDI

Deprem sırasında Bodrum'da bir hastenede bu görüntüler kaydedildi.


ARTÇILARI OLACAKTIR


Yerbilim Uzmanı Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu yaptığı açıklamada 'Denizde olan bir deprem. Büyüklüğü de 6,8 ve 6,4 olarak açıklanmış durumda. Midilli'deki depremin benzeri bir deprem bu. O kıyıda Güney'de Gökova Körfezi'nde ve Bodrum'un hemen güneyinde olan bir deprem. Artçıların olmaması tuhaf olur. Bunun artçıları da muhakkak olur. Normal bir şey. Evet deprem denizde meydana geldi' ifadelerini kullandı.


BODRUM BELEDİYE BAŞKANI: CAN KAYBI YOK


Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon canlı yayında yaptığı açıklamada, 'Şu anda halkımızda bir panik var. Hastanelerde herhangi bir can kaybı yok, ağır bir yaralanma yok. Ufak tefek yangınlar, yol çökmeleri var. Bir de toprak kaymaları var. Belediye ekiplerimiz çalışıyor. Elektrikler kesik' dedi.


Vatandaşlar evlerinden dışarı çıkıp yakınlarını bilgilendirdi.


ÇEVRE İLLERDEN HİSSEDİLDİ


İzmir, Muğla, Aydın, Denizli, Manisa başta olmak üzere Ege Bölgesi'ndeki birçok ilde hissedilen deprem nedeniyle sokaklara çıkan vatandaşlar endişelenodikleri için evlerine dönmedi.


YUNANİSTAN KAYNAKLARI


Deprem için Yunanistan kaynakları ise ilk verdikleri bilgilerde 6.6 şiddetini verdiler. Yunanistan kaynakları ayrıca depremin yerin 10 km altında gerçekleştiğini belirtti.



Manisa için çok vahim deprem uyarısı: Yarısı yıkılabilir


Deprem uzmanından ’İzmir Körfezi’ uyarısı


Hayvanlar depremi önceden hissedebilir mi?


YUNANİSTAN'I DA VURDU


Ege Denizi'nde meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremde Yunanistan'da 2 kişi yaşamını yitirdi.

Deprem Yunanistan'da yıkıma sebep oldu. Atina haber ajasının haberine göre İstanköy'de 2 kişi hayatını kaybederken çok sayıda da yaralı var.

ÖLENLERDEN BİRİ TÜRK


Yunanistan Güney Ege Eyaleti Valisi Yorgos Hacimarkos bir televizyona yaptığı açıklamada, deprem sonucu Kos Adası'nda ölen iki kişiden birinin 30 yaşında Türk diğerinin ise 20 yaşında bir İsveçli olduğunu söyledi.

Eğlence merkezindeki duvarın çökmesi sonucu iki kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Hacimarkos, yaralıların çoğunluğunun adadaki turistler olduğunu kaydetti. Hacimarkos ayrıca, 120 yaralıdan tamamı turist olan 5'inin ağır yaralı olduğunu ifade etti.