Gündem Deprem konutlarında çatlak ve çökme!

Deprem konutlarında çatlak ve çökme!

Paylaş
Deprem konutlarında çatlak ve çökme!

Elazığ'da 8 Mart 2010 tarihinde meydana gelen depremde evleri yıkılan vatandaşlar, TOKİ'nin Karakoçan ilçe merkezinde yaptığı 4 katlı konutlara ve müstakil dairelere taşınmıştı. Katlı binalarda ısınma sistemi çalışmazken; müstakil olanlarda ise çatlak ve çökmeler meydana geldi

Depremzeler kurdukları sobalarla ısınmaya çalışırken, müstakil konutlarda çökmeler meydana geldi. Gölpınar Mahallesi muhtarı Ferdi Demir, konutlara biçilen fiyatların çok yüksek olduğunu ve sorunun çözümü için Cumhurbaşkanı ve Başbakana mektup yazacaklarını söyledi.

DİĞER DAİRELER DUMAN İÇİNDE KALDI


Elazığ'da 8 Mart 2010 tarihinde meydana gelen depremde evleri yıkılan Başyurt köyünde oturanlar için Karakoçan ilçesinde TOKİ tarafından yaptırılan deprem konutlarında sorunlar bitmedi. Yaptırılan 4 katlı binalardaki ısınma sistemi çalışmayınca depremzedeler ısınmak için havalandırma boşluklarını delip odun sobası kurarak odun ve tezek ile ısınmaya çalışırken, sobaların yakılması sırasında diğer dairlerin duman içinde kaldığı belirtildi.



Müstakil olarak yapılan deprem konutlarının bazılarında duvar hem de balkon zeminlerinde çökme ve çatlaklar meydana geldi. Gölpınar mahalle muhtarı Ferdi Demir, konutların oturma ve kullanılmaya elverişli olmadığını belirterek, şöyle dedi: "Yapılan müstakil deprem konutları iki yıl oldu bizlere teslim edileli, iki yıl içinde evlerde çatlamalar, banyoda, su tesisatında ve tavanlarda akmalar ve su patlakları meydana geldi. Dışarıda toprak zeminde kaymalar, balkonlar evlerden kopmaya başladı. Vatandaş, bir deprem de mağdur oldu, onun psikolojisinden kurtulmaya çalıştı şimdi de verilen deprem konutlarında edata çile çekiyor" dedi.



Depremden sonra köydeki kerpiç evlerinin yakıldığını ve ilçe merkezinde TOKİ'nin yaptığı deprem konutlarına yerleşmek zorunda kaldıklarını söyleyen muhtar Demir, şöyle konuştu:

"Depremde genellikle köylerde kerpiç evlerde oturanlar mağdur oldu. Babadan kalma kerpiç evlerimizde oturup köy yerinde geçim kaynağımız hayvancılık ve tarımdı. Depremden sonra evlerimiz yıkıldı. Devletimiz sağ olsun yaralarımızı sarmak için elinden gelen gayreti sarf etti. Karakoçan'da yapılan 144 deprem konutları 4 katlı ve kaloriferli daireler olup ancak koloriferler sorunlu olduğu için çalışmıyor. Yapılan müstakil deprem konutlarının da hepsi sorunlu. Tüm bu sorunlarla ilgili Elazığ İl Afet Kurumu yetkililerine yaptığımız yazılı bilgilendirmelerden bir sonuç alamadık. Her geçen gün sorunlar kat kat artmakta. Bizler depremzede olarak sorunlarımızın çözümü için yetkili kurumdan hassasiyet ve çözüm bekliyoruz. Sorunların çözümü için Cumhurbaşkanı ve Başbakana mektup yazacağız."

Muhtar Ferdi Demir, karşılaştıkları sorunlara bir de konut fiyat ve yüksek taksitlerinin eklendiğine de hatırlatarak, şöyle dedi:

"Ekonomik olarak mağdur olan vatandaşlar zaten sorunlu konutlarda oturuyor ve bu kadar uçuk fiyatları ödeyecek güçleri de yok. TOKİ müstakil tek konutları vatandaşa 75 bin lira, Toplu konutların maliyeti ise 100 bin TL ile 120 bin TL arasında fiyatlar değişmekte, Depremzede borçlandırılmıştır. Konutların 2 yıl ödemesiz, faizsiz 20 yıl vadeli olarak bizlere hesap çıkarılmış. Bu denli kullanışsız, güvensiz, sağlıksız evlere bu kadar para ödemek hiç de akıl karı değil."

Nursel ŞENGEZER / KARAKOÇAN (Elazığ) (DHA)