Dünya Deprem sonrası tecavüz alarmı

Deprem sonrası tecavüz alarmı

Paylaş
Deprem sonrası tecavüz alarmı

12 Ocak'taki depremle yaşamı yerle bir olan Haitili kadınlar şimdi de karanlık ve güvenliksiz çadır kamplarda her gün artan 'tecavüz' riskiyle karşı karşıya...

Önceki gün, 21 yaşındaki Haitili genç kadın kaldığı çadır kampta gece tuvalete gitmek için kalktığında kaçırılıp üç erkeğin tecavüzüne uğradı. Bu, 12 Ocak depremiyle yıkılan ülkede sağ kalıp çadır kentlerde yaşam savaşı veren kadınlar için rutin haber artık. Tecavüz, Haiti’de depremden önce de büyük sorundu, ayaklanma dönemlerinde politik silah olarak kullanılıyordu. Ancak depremden sonra, kadınlar daha korumasız kaldı.

Haberin Devamı

Son tecavüz haberinin öznesi genç kadın, kendilerini bekleyen tek tehlikenin tecavüz olmadığını, aynı zamanda aç da olduklarını anlatıyor. Yardım kuruluşlarından yemek alamadıklarını, gıda kuponlarını ellerinde tutan adamların bunları seks karşılığı verdiğini, onlarla birlikte olmayı kabul etmeyenlerin aç kaldığını söylüyor.

Kamplara elektrik verilmediğini anlatan kadınlar, bunun güvenliği iyice azalttığını, tehlikenin nereden ne zaman geleceğini bilmemenin büyük bir panik duygusu yarattığını anlatıyor.

ANLATMAYA UTANIYORLAR

Utanıp tecavüze uğradığını anlatmayan kadınlar gün geçtikçe içine kapanıp depresyona sürükleniyor. Çoğu depremde kaybolan çocuklarının ölüp ölmediğini bile bilmiyor, çocukların kaçırılmış olması da ihtimal dahilinde.

Haberin Devamı

47 bin kişinin yaşadığı kamplarda temizlik maddesi ve su konusunda da yeterli yardım alınamadığı için hastalıklar da başladı. BM yetkilileri bölgeye yeterli yardım götürmek için ellerinden geleni yaptıklarını ancak depremzede halkın büyük travma içinde olduğunu ve gündelik hayatlarını sürdürmekte zorluk çektiklerini anlatıyor.

Radikal, AP