Dünya Deprem vurdu, gün kısaldı!

Deprem vurdu, gün kısaldı!

Paylaş
Deprem vurdu, gün kısaldı!

Japonya'yı vuran 8.9 büyüklüğündeki deprem Dünya eksenini 15 santim kaydırdı. Bunun sonucunda, 24 saatlik bir gün 1.6 mikrosaniye (saniyenin milyonda biri) kadar kısaldı

Büyük deprem Dünya’nın eksenini de değiştirdi. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nden (NASA) bilim adamları, önce deprem sonra tsunami şeklinde gelen çifte felaketin, Dünya eksenini 15 santim kaydırdığını, eksendeki bu kayma sonucu 24 saatlik bir günün 1.6 mikrosaniye (saniyenin milyonda biri) azaldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Böylece Dünya’nın kendi etrafındaki dönüş süresi ve bir günün süresi kısaldı.

- NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’dan bilim adamı Richard Gross, kendi hesaplamalarına göre dünya ekseninin 15 cm kaydığını açıklarken, bu oranın 2010 yılındaki Şili depreminden iki kat büyük olduğuna dikkat çekti. Gross’a göre Japonya depreminde Dünya’nın ekseni, 139. doğu boylamına kaydı. Şili depreminde ise 112 doğu boylamına kaymıştı.

- 2004’teki 9.1’lik Sumatra depreminde ve 2010’daki 8.8’lik depremde eksen kayması olmuştu. Sumatra depreminde Dünya’nın bir günü 6.8 mikrosaniye kısaldı, eksen kayması ise 7 santimetre gerçekleşti.

- Şili depreminde Dünya’nın ekseninde 8 santimetrelik kayma oldu, dünyanın bir günü 1.26 mikrosaniye kısaldı.

Haberin Devamı

UZMAN GÖZÜYLE

Şili depreminin 2004 Sumatra depremi kadar şiddetli olmamasına rağmen daha büyük bir eksen kaymasına sebep olmasını NASA araştırmacısı Gross iki nedene dayandırıyor: Birincisi, Sumatra depremi Ekvator’a yakın bir noktada meydana gelirken, Şili depreminin güney yarımkürenin orta enlemleri dolaylarında oluşması. Bu da son depremin dünyanın ekseni üzerinde daha etkili olması sonucunu doğuruyor. Gross ikinci sebep olarak da, Şili depreminin meydana geldiği fayın, Sumatra depremini üreten faya nazaran Dünya’nın merkezine daha dik bir açıyla yöneliyor olmasını gösteriyor.

Ada 70 cm battı

JAPONYA’da önceki gün meydana gelen ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olan 8.9 şiddetindeki dünyanın en büyük beşinci depremi ülkede jeolojik değişimlere de yol açtı. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi başkent Tokyo’nun da bulunduğu Japonya’nın ana adasının, doğu istikametinde 2.4 metre depremin merkez üssüne doğru kaydığını açıkladı. 8.9’luk felaket, adayı 70 santim de batırdı.

HÜRRİYET