Eğitim - Kariyer Ders kitaplarındaki ithal kuşe kağıda tepki

Ders kitaplarındaki ithal kuşe kağıda tepki

Paylaş
Ders kitaplarındaki ithal kuşe kağıda tepki

Milli Eğitim Bakanlığı’nın önümüzdeki sene ders kitaplarının bir kısmını ithal ürün olan kuşe kağıda bastırma kararı, yerli kağıt üreticilerini isyan ettirdi

2003 yılından beri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere ücretsiz dağıtılan ilk, orta ve lise ders kitapları, tamamen yerli kağıt üreticilerinin ürünü 1. hamur kağıda bastırılıyordu.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sanayi Komitesi Meclis Üyesi Ferit Kora, bu yıl ilk defa Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ders kitaplarında yaklaşık yüzde 10’luk kısmın tamamen ithal kuşe kağıda bastırılmasını eleştirdi.

BASKI FARKININ BEDELİ 130 MİLYON TL OLACAK

Kuşe kağıdın parlama, ışık yansıması, okumanın zorlaşması ve göz sağlığı açısından uygun olmadığını belirten Kora, "Çevre kirliliği açısından da kimyasal maddeler ile kaplı kuşe kağıdın geri dönüşümü yüzde 40-45’lerde kalırken ofset kitap kağıdında bu oran yüzde 80’e yakın. Bakanlığın kuşe kağıda baskı fiyatlarını yerli kağıda göre yüzde 27 civarı yüksek açıkladı. Gelecek yıllarda tüm kitaplar kuşe kağıda basıldığı takdirde yüzde 100 ithalata ödenecek döviz dışında sadece bu baskı farkının bedeli 130 milyon TL olacak" diye konuştu.

Türkiye’de kurulu ofset kağıt fabrikalarıi ders kitapları için yıllık 80-85 bin ton 1. hamur kağıt ihtiyacının yüzde 80’ini karşılıyor.

Haberin Devamı