Yaşam Dersdeo ile uzaktan eğitim

Dersdeo ile uzaktan eğitim

Paylaş
Dersdeo ile uzaktan eğitim

Dersdeo, Türkiye'nin eğitimde öncü kentlerinden Eskişehir'de uzaktan eğitimin kaliteli hale gelmesine öncülük ediyor

Eğitimde fırsat eşitliği anlayışıyla hayata geçen yeni nesil bir sınavlara hazırlık ders destek portalı www.dersdeo.com; hedefe yönelik çalışan, kazanmayı isteyen öğrencilerin, kolayca odaklanabilecekleri, sistemli ve sıralı kaynaklara sahip bir sistem olarak fark yaratıyor. Öğrenciler portalı, Facebook, Twitter ve Youtube’dan da takip ederek örnek ders videolarını görebilirler. Dersdeo Ltd. Şti. Yöneticisi Ragıp Balcı, bu yeni uzaktan eğitim ders destek programını anlattı.

Dersdeo nedir, bu projeyle neyi hedefliyorsunuz?

Dersdeo bir uzaktan eğitim destek sistemidir. Özellikle yurt dışında “Eğitimde fırsat eşitliği” anlayışıyla “Uzaktan eğitim” hızla alternatif ders destek sistemi olarak tercih edilir duruma geldi. Ülkemizde uzaktan eğitim kurumlarının henüz sektörü doğru doldurduğuna inanmadığımızdan, uzaktan eğitim ders anlatım şekillerinin eğitim kuramlarına uygun olmadığını gördüğümüzden ve tabii yıllardır eğitim sektöründe olan kuruculara da sahip olduğumuzdan www.dersdeo.com'u kurmaya karar verdik. Amacımız sınavlara hazırlanan öğrencilerin tercih edeceği “yeni nesil bir sınavlara hazırlık ders destek portalı” olmaktır.

İnteraktif eğitimlerinizi nasıl bir formatta yapıyorsunuz?

Eğitim formatımız yurt dışı örneklerinde olduğu şekliyle eğitim kuramlarına dikkat ederek hazırlandı. Öğrencinin konsantre olabileceği zamanlamalarda videolar kullanıldı. 5 dakikadan 12 dakikaya kadar uzunlukta olan ders videolarımız yine Türkiye’de yapılmayan bir şekilde sınıflandırıldı. Müfredattaki her konu başlığı için ayrı videolar yapıldı. Bu sayede sadece bir kaç konuyu tekrar etmek isteyen öğrencinin aradığını hemen bulması sağlandı.

Eğitimlerinizi kaç kişi ile hazırlıyorsunuz, bu kişileri belirlerken ne tür kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

Ders hazırlığı öğretmenin verdiği notlarla başlıyor. Ders notları, 5 kişilik editör ekibimizle bizim formatımıza uygun hale getiriliyor. Tekrar öğretmenin onayına sunuluyor. Öğretmen, düzenleme gerekiyorsa belirtiyor ve tekrar editleniyor. Arkasından çekim ekibimize ulaştırılıyor ve yine çekimi yapacak öğretmenle koordineli çalışan 4 kişilik çekim ekibimiz belirlenen takvimde hazırladıkları çekim senaryosuyla dersi kaydediyorlar. Görüntü ve ses senkronlanıyor. Ardından 2 kişilik kurgu-montaj ekibine geliyor. Kurgu işleminden sonra tekrar hata kontrolü için izleniyor. Onaylanan videolar 9 ayrı çözünürlükte tekrar kodlama yapılıyor ve web sitemize yüklenmek üzere hazır hale getiriliyor.

1 YILDA HAZIRLANDI

Bu işlem şu anda web sitemizde bulunan 5 bin adet video için tekrarlandı ve tüm bunlar 1 yılımızı aldı. Yukarıdaki işlemleri düşünürsek 16 adet öğretmenimizin dışında ayrıca 5 editör, 2 içerik yöneticisi, 4 çekim ekibi, 2 kurgu ekibi ve 1 web sorumlusu ile 14 kişilik bir ekip ile yapıldı. Ekibimizin teknik tarafı Sinema Televizyon Bölümü öğrencileri veya mezunuyken editörlerimiz de üniversite mezunudur.

Eğitmenlerinizi seçerken nelere dikkat ettiniz?

Eğitmenlerimizi seçerken konusunda uzman olmalarına, tecrübeli olmalarına ve özellikle şehirde tercih edilen ve tanınan eğitimciler olmalarına dikkat ettik. Ayrıca tüm eğitmenlerimizle ayrı ayrı dostluğumuz oluştu.

KLASİK DERS ANLATIMI DEĞİL

Bu iş kolu, eğitim sektöründe nasıl bir alana sahip?

Tüm dünyada bu sektöre ilgi artarken, yatırımlar çoğalırken, maalesef ülkemizde sektörün yeterli seviyede anlaşılabildiğini düşünmüyorum. Ülkemizdeki eğitim sektöründe üniversite seviyesine kadar olan bölümde yani 9-10-11-12’nci sınıflar için dershanelerin kendi kurumları içinde hazırladıkları destek uzaktan eğitim programları var. Ancak bu ders kayıtları fiziksel ortamda yapılan derslerin, görüntü kaydı şeklinde adlandırılabilir. Oysa uzaktan eğitimde, bilinen fiziksel koşullar değil, öğrencinin yalnız başına ve kendi çalışma ortamında kullanacağı eğitim olduğuna dikkat edilmiyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, en ufak bir dış ses, görüntü kalitesizliği gibi etkenlerin öğrencinin dikkatini kolayca dağıtabileceği, aradığını kolayca bulamadığı uzun videoları hemen kapatabileceği gibi gerçeklerdir. Kısacası, uzaktan eğitimde klasik ders anlatımını, yani tahta başında anlatımı kullanırsanız, bu eğitimlerin farklı fiziksel koşullar altında izleneceğini hesaba katmazsanız, sadece kurumunuzun satış promosyonu videoları olmaktan öteye gidemezsiniz.

SINAVLARA HAZIRLIK

Hizmetleriniz ve projeleriniz hakkında bilgi vererek gelecek planlarınızdan söz eder misiniz?

Şimdilik YGS hazırlık, LYS Hazırlık ve KPSS Genel Kültür - Genel Yetenek sınavlarına hazırlık için ders destek videolarımıza ulaşılabilir. Ayrıca videolardaki tüm anlatımların indirilebilir ders notları da mevcut. Görüntüde yazılanı not almak zorunda kalmayan öğrenciler, konuları dinlemek ve örnekleri çözmekle ilgilenebilirler. Diğer sınavlara hazırlık eğitimleri için planlamalarımız bitti ve çekimlerine başlamak üzereyiz. Öncelikle ÖABT çekimlerine başlıyoruz. Arkasından DGS, KBYS, KPDS, LES, ÜDS, YDS gibi sınavlar için içerik üretmek istiyoruz. Zaman içerisinde aradığınız her türden destek eğitim videolarına sahip olan bir eğitim portalı olmak istiyoruz. Burada bir de TÜBİTAK projemizden bahsetmek isterim. Sunduğumuz proje şu anda eğitim sistemimizde uygulanan seviye sınıflandırılmasının detaylı bir versiyonu, olarak nitelendirilebilir. Şu anda onay aşamasında olduğumuzdan daha fazla detay veremem. Ancak yapılmayan bir sistem olduğunu söyleyebilirim.

Canlı yayın yapacak mısınız?

Canlı yayın için alt yapımızı hazırlıyoruz. Tabii ki yine bilinen şekilde bir canlı ders anlatımı sunmayacağız. Bizim için kaliteli içerik, kaliteli ses ve görüntülerin olduğu bir yayın yapmak esastır. Önümüzdeki yıldan itibaren bu desteği başlatmayı düşünüyoruz.

Sadece bireysel satışınız mı var? Videolarınızla ilgilenen kurumlar oluyor mu?

Sadece bireysel satışımız yok. Ayrıca özel okullara TEKNO SINIF hizmetimiz var. Mobil uygulamaları da içeren ddMOB projemiz var. Hizmetimizi alan kurum sadece ETÜT merkezinde veya TÜM YERLEŞKESİNDE video derslerimizi izletebileceği gibi, bunu tüm öğrencilerine de ayrı ayrı satın alıp hediye edebilir. Bu konuda bize mail ya da diğer yollardan ulaşırlarsa yapacağımız sunumla çok daha detaylı bilgi alabilirler.

İnsanlar neden sizi seçmeli?

Aslında tüm sebepleri anlattım. Ancak kısa bir şekilde ifade etmek gerekirse; hedefe yönelik çalışan, kazanmayı isteyen öğrencilerin, kolayca odaklanabilecekleri, sistemli ve sıralı kaynaklara sahip, her zaman desteği kolayca bulabilecekleri bir sistem olduğumuz için bizi seçmeliler.


Haberin Devamı