Yaşar Özay Dershaneler temel lise oldu
HABERİ PAYLAŞ

Dershaneler temel lise oldu

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dershanelerin 1 Eylül 2015 itibariyle temel liselere dönüştürülmesi kabul edildi. Bu dönüşümün özel okul pazarını ciddi ölçüde etkileyeceği bir gerçek. Tartışma bundan sonra farklı bir boyuta taşınacak çünkü dershanelerin dönüştürülmesi ile birlikte kamuoyundaki özel okul algısı da değişecek. Çocuklarının özel okulda eğitim almasını isteyen veliler için bu noktada kaçınılmaz soru şu: Nasıl bir özel okul? Eğitim öğretimin yanı sıra, sanata, spora teşvik eden, öğrencilerin sosyalleşmesine yönelik çalışmalar yapan özel liseler mi; sınavlardaki başarıya odaklanan dönüşmüş dershaneler, yeni adlarıyla temel liseler mi?

Velilerin ve öğrencilerin dönüşüm gerçekleşmeden net bir yorum yapmaları zor ancak eğitim sektörünün içinde olan, özel okullar denildiğinde ilk akla gelen isimlerin konu hakkında söyledikleri, önümüzdeki süreçte yaşanabilecek durumlara şimdiden ayna tutuyor.

[[HAFTAYA]]

Türk Eğitim Derneği’nin Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, halihazırda özel okulların eğitim öğretim faaliyetlerini daha çok test çözmeye yönlendirdikleri, bir nevi dershaneleştikleri bilinirken, bunun dershanelerin özel okula dönüşmesinin teşvik edilerek devlet eliyle yapılmasının birçok olumsuzluğu beraberinde getireceğini düşünüyor.

Özel okullar ve dershanelerin farklı amaç ve işlevlere sahip kurumlar olduğunu ancak sınav ve sıralama odaklı yaklaşım sürdüğü müddetçe velilerin özel okullardan beklentilerinin dershanelerden beklentilerine paralellik göstereceğini söyleyen Pehlivanoğlu, “Yapısı itibariyle özel okullar, en genel tabirle ‘müşteri memnuniyeti’ üzerine kurgulanmıştır ve kendiliğinden oluşmuş bir hesap verebilirlik mekanizmasına sahiptir. Özel okullar, veliler tarafından her açıdan ve mütemadiyen denetim altındadır. Söz konusu süreç velinin okulu tercih etme sebeplerini değiştireceği gibi, bunun en büyük yansıması okulların öncelikli yatırım alanları üzerine olacak. Dershanelerin olmadığı bir eğitim sisteminde ise bu öncelikler çoğunlukla göz ardı edilecek, okulların odak noktası akademik gelişim ve hatta sınavlara hazırlık üzerine yoğunlaşacak.”

UZUN YILLAR TARTIŞILAcAK

Açıklamalarda da görüleceği üzere dershanelerin dönüşümü, eğitime etkileri, özel okullarla rekabet gibi konuların çokça tartışılacağı bir sürecin içindeyiz. Veliler ve öğrencilerin şu anki önceliği, dershaneler kapandığında sınavlara hazırlığın nasıl olacağı yönünde. Ancak 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren onlar da dönüşümle birlikte özel okulların eğitim kalitesi tartışmasının içine girecekler. Dolayısıyla bu konu önümüzdeki yıllarda da gündemden düşmeyecek gibi görünüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder