Siyaset Dersim döneminde Başbakan Celal Bayar'dı
Paylaş
Dersim döneminde Başbakan Celal Bayar'dı

Erdoğan'ın "Dersim'i İsmet İnönü yani CHP bombaladı" suçlamasına 'tarihî' bir yalanlama geldi

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Başbakan Erdoğan'ın 1938’de Dersim’de yaşananlarla ilgili olarak ''Dersim'i İsmet İnönü yani CHP bombaladı'' suçlamasına tepki gösterdi. O dönemde başbakanın Celal Bayar olduğunu belirten Genç, “Başbakan kasten olayı saptırıyor” dedi.

Genç'in açıklamalarına Grup Başkan vekili Kemal Anadol da destek verdi. Anadol, ''Başbakan cehaletten söylüyorsa büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Tarihi gerçekleri çarpıtıyorsa büyük bir rezaletle karşı karşıyayız'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın Sakarya mitinginde sarf ettiği ''Dersim´i CHP bombaladı'' sözleri CHP´den büyük tepki gördü. Başbakan Erdoğan'a ilk yanıtı Tunceli Milletvekili Kamer Genç verdi.

'YİĞİTLİK YAPSIN DA GEREĞİNİ YERİNE GETİRSİN'

Cumhuriyet Gazetesi'nden Alican Uludağ'ın haberine göre, kendisinin 1937-38’deki askeri harekât sırasında öldürülenlerin yakınlarına bir ödeme yapılmasını içeren bir yasa teklifi verdiğini anımsatan Genç, şunları söyledi: “Böyle kaçak güreşeceğine, halkı kandıracağına Tayyip Erdoğan yiğitlik yapsın da bunun gereğini yerine getirsin. Bunların hiçbirini yapmayacaksın, şunun bunun hoşuna gider diye insanları kandıracaksın. Peki sen o makamda soğanbaşı mısın? Bir defa 20 bin, 30 bin, 40 bin kişi öldürüldü diyor. Kaç kişi öldürüldü? Bunu söyle. Devletin kayıtları var. Soğanbaşı değilsen kayıtları açıkla. Benim kanun teklifim var. Buyursun, tartışalım bunu Meclis’te.”

'ERDOĞAN'IN DEDESİ DE CHP'LİYDİ'

Genç, eğer Dersim’in kim döneminde bombalandığını ortaya çıkarmak istiyorsa imkânların Erdoğan’ın elinde olduğunu söyledi. Erdoğan’ın olaylarla ilgili CHP’yi suçlamasını eleştiren Genç, “O dönemde Tayyip Erdoğan’ın dedesi de CHP’liydi. Belki Dersim olayına katılanlar Erdoğan’ın dedesi ve sülalesiydi. Karadenizli kendileri. 38’lerde tek parti vardı. Erdoğan niye kaçıyor? Belki kendi sülalesinin yaptığı katliamı başkalarına atıyor” diye konuştu.

Erdoğan’ın meydanlardan söz konusu iddiaları gündeme getirmesi karşısında ise Genç, “Tıkanmış, her gün sağa sola saldırıyor. İftira atıyor. Artık ciddi bir muayeneden geçmesi lazım” görüşünü kaydetti.

ANADOL'DAN DESTEK GELDİ

Kamer Genç'in sözlerine destek veren CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol da Erdoğan´a İzmir´den yanıt verdi. Anadol, Dersim olayları sırasında İsmet İnönü'nün değil Celal Bayar´ın görevde olduğunu belirterek, ''Bunları cehaletten söylüyorsa büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Tarihi gerçekleri çarpıtıyorsa büyük bir rezaletle karşı karşıyayız'' dedi.

Anadol, Başbakan Erdoğan dünyanın herhangi bir yerinde dürüst bir politikacıya yakışmayan bir şekilde, 80 yıl öncenin hesabını CHP´den sorduğunu dile getirerek şöyle konuştu:

TARİHLERİYLE ANLATTI



''Dersim olayıyla ilgili aslı astarı olmayan açıklamalar yapmakta. CHP´yi güya sıkıştıracağını sanıyor. Halkımızın özellikle genç kuşakların birtakım gerçekleri öğrenmesi lazım. Erdoğan´ın sözlerini cevapsız bırakırsak tarih karşısında suç işleriz. Bir yanlış anlamaya mahal kalmasın diye söylüyorum. 'Dersim'i CHP bombaladı. Cumhurbaşkanı kimdi, İsmet İnönü´ dedi. Bu büyük yalanı size teker teker anlatmak istiyorum. Arkadaşlar, Dersim ayaklanması denilen olay, 21 Mart 1937 tarihinde başladı. Olaylar devam ederken hükümet oraya asker göndermiş, 20 Eylül 1937 tarihinde Başbakan İnönü'ye Atatürk onun isteği üzerine 1.5 ay izin vermiş, İnönü izne ayrılmış. Bu izinle birlikte Celal Bayar başbakanlığa vekaleten atanmış. Başbakan vekili olarak idari ve siyasi sorumluluk kendisinde. 22 Ekim 1937´de ayaklanma denetim altına alınmış bir bombalama varsa bu arada olmuş. İnönü 21 Ekim'de başbakanlıktan istifa etti. Aynı gün Bayar asaleten başbakan oldu. 1939'a kadar da Başbakan Bayar. 15 Kasım´da Seyid Rıza ve altı arkadaşı idam ediliyor. Başbakan Celal Bayar. 10 Kasım 1938 tarihinde Atatürk vefat ediyor. 11 Kasım 1938´de İnönü cumhurbaşkanı oluyor. Dersim 1937´de oluyor, İnönü bir yıl sonra cumhurbaşkanı oluyor.

Başbakan gerçekten bu bilgilerden habersizse İnönü´nün 11 Kasım 1938 tarihinde cumhurbaşkanı olduğunu bilmiyorsa ve bunları cehaletten söylüyorsa büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Böyle bir başbakan yönetiyor Türkiye´yi. Ancak bildiği halde tarihi gerçekleri yalan söyleyerek değiştirmek istiyorsa felaketin ötesinde bir rezaletle karşı karşıyayız. CHP olarak biz tek parti dönemi dahil tüm geçmişimizin onurla arkasında duruyoruz. CHP´yi yerden yere vuran, DP´yi kurarak tahkikat komisyonları kuran Celal Bayar'ı o gün dünyada olmayan bizler savunuyoruz. Adnan Menderes´i de savunuyoruz. Menderes, Özal ve Erdoğan'ın demokrat liderler diye afişleri var. Son gülerde `tarihimize yüzleşelim´ kampanyası var. Ben 1941 doğumluyum. 1937 yılının hesabını veriyoruz. Kılıçdaroğlu o tarihte hiç yoktu benden de küçük.''

3

Haberin Devamı