A. Yavuz Kocaömer Dertler hep aynı
HABERİ PAYLAŞ

Dertler hep aynı

Bir süre önce Fransa’da ucuz hava yollarından easyJet’in bir uçuşunda 19 yaşındaki omurilik felçlisi bir yolcu refakatçisi olmaması nedeniyle uçaktan indiriliyor. Uçakta bulunan yolculardan bir kısmı, kendisine refakat etmeye hazır olduklarını belirtmelerine rağmen omurilik felçlisi genç uçaktan indiriliyor ve bu arada hava yolları tüm yolcular tarafından yuhalanıyor. Daha sonra da kendisine bir bedava bilet teklif edilerek o zamana kadar bir refakatçi bulunması söyleniyor. easyJet’in genel müdürü Fransız Arte Televizyonu’nda olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirip özür diliyor ve yapılan yanlışlığı araştırma sözü veriyor.

Ne fark eder
Böyle yanlışlıklara, hatalara biz ülkemizde onlardan daha fazla alışığız. Olay basına intikal edince, ilgili kurumların yetkilileri hemen özür diliyorlar, sözüm ona bir daha böyle bir şeyin olmayacağı garantisini veriyorlar, ama değişen bir şey olmuyor.

‘Yerimi Değişmek İstemem’
Almanca olarak bir süre önce piyasaya çıkan bu kitabın yazarı Peter Schön ve kendisi bir omurilik felçlisi. 1976 yılında, 20 yaşında askerlik görevini yaparken bir trafik kazası sonucu omurilik felçlisi oluyor. Kitabında hayatını nasıl düzenlediğini anlatıyor. Örneğin; evinin duvar kağıtlarını kendisinin yapması, arabasının lastiklerini kendi değiştirmesi ve yıkaması... Ve yıllarca hep yeni deneyler yaparak birçok zorluğun üstesinden geliyor.

Ekonomi tahsili
Heidelberg Üniversitesi’nde ekonomi tahsilini tamamladıktan sonra, kazadan kısa bir süre önce tanıştığı kız arkadaşı ile evleniyor. Hastanedeki servis şefi doktor kendisinin çocuk yapabilme ihtimalinin çok çok düşük olduğunu söylüyor. Ve başlangıçta bir aile kurmak isteyen biri olarak bu Peter’i çok üzüyor.

İki çocuk
Ancak 3 yıl arayla eşi bir kız, bir de erkek çocuk dünyaya getiriyor. Ve daha sonra Peter IBM şirketinde yöneticiliğe kadar yükselerek çalışmaya devam ediyor.

Değişik ülke ve şehirler

Görevi dolayısıyla değişik ülke ve şehirlerde taksi ile, uçakla seyahat ediyor, değişik otellerde kalıyor ve bu kitabında omurilik felçlilerine küçük, hayatı kolaylaştırıcı bilgiler veriyor. Kitap Almanca, fiyatı 18.50 Euro ve www.amazon.de üzerinden temin edilebiliyor.

Engelliler sirki
Hannover’da Avrupa tarihinde ilk defa, sadece engelli sanatçıların olduğu bir sirk kuruldu. Çeşitli yeteneklere sahip engelliler izleyenlerin belirttiğine göre nefesleri kesecek bir program sunuyorlar. Programı izleyenler engelli insanların neler yapabileceği karşısında hayrete düşüyorlar.

Kuruluş
‘Fantastik Sirk’ adı verilen organizasyon 2008 yılında Renate Weidner ve Ralph Büsing (her ikisi de engelli) tarafından kurulmuş. Yanda fotoğrafını gördüğünüz, ateş çemberi içinden tekerlekli sandalyesi ile atlayan Thommy ekstrem sporlarda Avrupa rekortmeni ve izleyenleri büyülüyor. Umarız bu sirki yakında ülkemizde de izleme imkanımız olur. Tekerlekli sandalye basketbolu ve sosyal sorumluluk Geçtiğimiz haftalarda Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, şampiyonluk adaylarından Saran Anadolu Engelliler Spor Kulübü’nü 101-57 gibi büyük bir farkla yenerek şampiyonluğu neredeyse garantiledi. Maçtan sonra Galatasaray’ın sevilen yöneticilerinden bir tanesi şöyle dedi: “Şampiyonluktan daha önemli, değer verdiğimiz olaylar var. Bugün Türkiye’de birçok engelli vatandaşımıza örnek olacak bir sosyal projenin içindeyiz. Bu projenin içinde Galatasaray Kulübü olarak bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu herkese örnek olacak bir davranış. Diğer kulüplerimizin de bu branşlarda yatırımda bulunması bizi mutlu edecektir.

Kıran kırana
Galatasaray Kulübü’nün tekerlekli sandalye basketboluna verdiği destek tartışılmaz. Ancak tekerlekli sandalye basketbol sporunu desteklemek sosyal sorumluluk değildir. Bu spor engelli insanlar tarafından yapılmaktadır. Ve kıran kırana mücadelelere sahne olmaktadır. Nitekim geçtiğimiz hafta Galatasaray’ın engelsiz aslanları Roma’da Avrupa Şampiyonlar Ligi finallerinde diğer Avrupa Şampiyonları ile mücadele ettiler. Ancak ülkemizde engellilerle ilgili her konu sosyal sorumluluk olarak görüldüğünden Galatasaray Kulübümüzün yöneticisi de olaya böyle bakmaktadır.

Haberin Devamı

ENGELLİ OKURLARIMIZIN DİKKATİNE!

Haberin Devamı

Her çeşit yardım talebinde bulunan engelli okurlarımız, mektuplarınızı yayınlayabilmemiz için mutlaka muhtarlıktan alacağınız fakirlik kağıdı ile devlet hastanesinden alınmış engelli raporlarınızı bizlere fakslamanız gerekmektedir. Ayrıca yazdığınız mektubunuzun ve göndereceğiniz e-maillin altına isminizi, telefonunuzu, adresinizi ve gazetede yayınlanmasını istediğinizi belirtmeniz gerekmektedir. Aksi halde eksik evrak ve bilgi nedeniyle mektuplarınızı yayınlamamız mümkün değildir. Tüm okurlarımıza duyurulur.

Saygılarımla Yavuz Kocaömer

Haberin Devamı

Çocuklarıma destek istiyorum
15 Mart’ta köşenizde şiirimi yayınladınız. Engelli arkadaşlar beğenmiş ve 50’ye yakın mesaj gönderdiler, telefon edip teşekkür ettiler. Başta siz olmak üzere bütün engellilere teşekkür ederim. 4 çocuğum var, 3 tanesi okuyor. Engelli olduğum için 3 ayda bir 580 TL alıyorum ve çok zor geçiniyoruz. 2008’de Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne müracaat ettim. Çocuklarım okuduğu için 5 ay geçinecek kadar para verdiler. Yine başvurdum “Ödenek yok” dediler. Okuyan engelli çocuklara yardım yapıyorlar ama bizi geri çeviriyorlar. Huzurunuzda Devlet Bakanı Sayın Selma Aliye Kavaf’a ve Sosyal Hizmetler Genel Müdürü’ne sesleniyorum. Siirt İl Müdürü Hıfzullah Canpolat “Ödenek yok”diyor. Aşağıdaki şiirimi engellilere ithaf ediyorum.

İşitme cihazına ihtiyacım var

Ben 2 tane işitme cihazı aldım ama Çin malıymış, çalışmıyor. Yeni bir tane almaya kalksam “1000 lira” istiyorlar. Ailemin durumu yok. İki kulağım duymuyor ve çalışamıyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.

Çetin Osmankocaoğlu/Samsun Tel: 0362 548 15 23

ESMER GECELER
Gece yine esmer
Genzimde ödünç bir hıçkırık
Ağlayamıyorum
Kağıtlar buruşmuş, kalemim kırık
Anlatamıyorum
Bu duvarlara seni haykırdığım
Kim bilir kaçıncı akşam?
Kim bilir daha ne kadar
Kanayacak yaram?
Ezberledim sensiz şehrin bütün sokaklarını
İçimde susmayan şarkı
Umutlarım sana sevdalı
Vazgeçemiyorum
Bu esmer geceler omuzlarımda yük
Anılarım kırık dökük Kelimeler paramparça
Konuşamıyorum
Aradan yıllar geçti
Ruhum ne esmer geceler giyindi
Sonunda gözlerim gülmeyi de öğrendi
Her sevgi yüreğimden bir şeyler
Alıp da gitti
Bir kalemde sildim hepsini
Bir tek sana kıyamıyorum
Bakma böyle serseri şarkılar söylediğime
Yoksa beyazlığını silip süpürür diye mi
Gelmiyorsun esmer gecelerime
Hasibe Gezgin

Gururludur Engelli
Bir aile geçindirir
Engellinin kendisi
Hiç kimseye
Acındırmak istemiyor kendisi
Hiç kimseye yük olmak
İstemiyorsun engelli İnsan gibi insanca
Çalışmak, eve bakmak
Hiçbir zaman asla
Hor görmek istemez
İnsan gibi insanca
Toplumdan muamele bekler
Engelli, engelli olur her insan engelli
Üzmeyin, kırmayın onurludur engelli
Servet Bardak/Siirt Tel: 0538 309 94 30

DUYURU
Bu köşe ile ilgili yorumlarınızı www.tesyev.org sitesinden ‘Yazarlarımız’ bölümüne tıklayarak yapabilirsiniz.

Güzel Söz
Nasihat vermek kolay, örnek olmak zordur. La Rochefaucaul

Sıradaki haber yükleniyor...
holder