Ekonomi Derviş'ten FT'ye makale

Derviş'ten FT'ye makale

Paylaş
Derviş'ten FT'ye makale

Türkiye'nin ekonomiden sorumlu eski bakanı Kemal Derviş, İngiliz Financial Times gazetesine yazdığı makalede küresel dengesizliklere dikkat çekti

Brooking Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin, küresel dengesizlikleri iyileştirmeye yardımcı olabileceğini belirtti.

Mevcut küresel dengesizliklerinin, özellikle de ABD’nin büyük miktardaki cari işlem açığı ve Çin’in cari hesap fazlasının oluşturduğu likidite fazlasıyla, 2008-2009 ekonomik krizini etkilediğine dair geniş bir kanı olduğunu yazdı.

Derviş, Amerikalı hane halkı ve iş yerlerinin bilançolarını yeniden oluşturması gerektiğini böylece daha yüksek miktarda özel tasarrufun sağlanacağını ve daha düşük cari işlem açığı oluşacağını belirtti.

"ABD'NİN ÇİNDEN MEDET UMMASI DOĞRU DEĞİL"

Makalesinde, Çin’in dünya ekonomisinde büyüyen rolüne rağmen, ABD ve Çin’den tamamen medet ummayı doğru olmadığını yazan Derviş, şunları kaydetti: "Dünya ekonomisini yeniden dengelemek için gereken net talepteki artış nereden gelecek? Bariz cevap, Çin’in dışındaki, yeni gelişen ve gelişmekte olan ekonomiler.

Ancak bunların çoğu, harcamak yerine sigorta olarak döviz rezervi stoklamaya yöneldi ve bunlar yatırım için hala yüksek riskli bulunan ülkeler.

Dolayısıyla gereken Çin ve Körfez ülkelerinden bu ülkelere daha fazla yatırım, çok taraflı bankalardan daha fazla kredi, rezerv ihtiyacını azaltacak IMF finansmanı ve bu ülkelerin kendilerinin sağlam ekonomik politikalar uygulamasıdır."

Haberin Devamı