Ekonomi "Destek verin Çin'i geçelim"

"Destek verin Çin'i geçelim"

Paylaş
"Destek verin Çin'i geçelim"

Afyonkarahisar'ın mermer ve mermer ürünleriyle ünlü ilçesi İscehisar'daki Mermerciler Derneği Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Devlet desteği görmemiz halinde Çin'i geçerek, dünya mermer pazarını elimizde tutabiliriz” dedi

Mermerciliği üçüncü kuşak olarak sürdüren Alimoğlu yaptığı açıklamada, Türkiye'nin öz kaynakları arasında yer alan mermerin iyi kullanılması ve değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Afyonkarahisar'daki mermercilerin dünya teknolojilerine ayak uydurarak son teknolojiyi kullandığını ifade eden Alimoğlu, şunları kaydetti:

“Yaklaşık 1,5 milyar dolar ihracat yapabiliyoruz. Dedemizin ve babamızın patlatarak çıkardığı mermerleri bugün elmas makineler kullanarak hiçbir fire olmadan, ormanlarımıza ve çevremize zarar vermeden çıkarabiliyoruz. İhracat ve üretimle ülkemize önemli katkıda bulunduğumuzu düşünüyoruz. Çünkü sektörümüz önemli istihdam yaratmaktadır. Kendi öz kaynaklarımızı dünyaya satan bir sektörüz.”

Alimoğlu, bir mermer ocağının işletmeye açılabilmesi için oldukça zor ve uzun bir süreç gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugünkü geldiğimiz noktada bürokrasideki engellerimiz oldukça fazladır. TBMM Araştırma Komisyonu raporuna göre, bir mermer ocağının açılabilmesi için, 8 Bakanlık, 92 yasa, 87 yönetmelik, 16 uluslararası sözleşme, 8 tüzük ve 21 değişik kurumlardan izin almanız gerekiyor. Biz bu sıkıntılardan arındırılmamız ve sektöre yönelik Maden Bakanlığı olması durumunda Türkiye'deki mermer sektörünün geleceği çok daha iyi olacaktır. Dünyanın her yerine bugün yaptığımız ihracatı daha fazlasıyla yaparız. Bizim yetkililerden tek istediğimiz, mermercilerin fabrika üretimlerine destek sağlamalarıdır. Çünkü Çinliler ucuz işçilikle dünya pazarını ellerinde tutmaya çalışıyorlar. Biz fabrika maliyetlerimizden, imalattaki sıkıntılarımızdan dolayı onlarla yarış etmekte zorlanıyoruz. Devlet desteği görmemiz halinde Çin'i geçerek, dünya mermer pazarını elimizde tutabiliriz.”

“DÜNYA MERMER REZERVLERİNİN YÜZDE 40'I TÜRKİYE'DE”

Dünya mermer rezervlerinin yüzde 40'ının Türkiye bulunduğuna dikkat çeken Alimoğlu, Afyonkarahisar'ın deprem bölgesi olması nedeniyle mermer ocaklarında fazla derinliğe ulaşamadıklarını kaydetti. Alimoğlu, şöyle dedi:

“Allah'ım bize dünyanın mermer rezervlerinin yüzde 40'ını vermiş. Buradaki mermer ocaklarında 2000 yıl önce Romalılar çalışmış. Bizim ocaklarımızın derinliği halen Roma dönemindeki mermer ocaklarının seviyesine inebilmiş değil. MTA'nın yaptığı araştırmaya göre, şu anki derinlikten 80 metre daha aşağıya insek, mermer rezervlerimiz var. Afyonkarahisar deprem bölgesi olduğu için fazla derine inmemiz halinde taşlar kırılıyor. Onun için fazla derine inmiyoruz. En kıymetli mermer olan Afyon Mermerini bu nedenle yüzde 5 veya yüzde 10 gibi verimle çalıştırabiliyoruz. Böyle olmasına rağmen mermerin en küçük parçasını dahi değerlendiriyoruz ve inşaatlarımızda mozaik olarak kullanabiliyoruz.”

Afyonkarahisar'ın mermer ihracatındaki Türkiye ekonomisine katkısının 250 milyon dolar olduğunu ifade eden Alimoğlu, Afyon Mermerinin çok kıymetli olmasına rağmen Çin'den taş getirilerek kullanılmasını ekonomi için kayıp olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Alimoğlu, Afyonkarahisar'da 10 ana, 50'ye yakın da irili ufaklı mermer ocakları bulunduğunu belirterek, “Bu ocaklardan çıkan mermerlerden beslenen fabrika sayısı ise 400 civarındadır. Bu Afyonkarahisar'ımız için büyük bir iş imkanıdır. 400 fabrikada 10'ar kişi çalışsa 4 bin kişi eder ki aileleriyle bu rakam 15-20 bini buluyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

A.A.