Sağlık Detoks yaparken bunlara dikkat!

Detoks yaparken bunlara dikkat!

Paylaş
Detoks yaparken bunlara dikkat!

Uzman Diyetisyen Merve Tığlı Çınar, sıkı bir diyet veya kısa süreli detoksun aksine, sürekli bir şekilde detoks yaptığınız uygun bir yaşam tarzının önemine dikkat çekti

Diyetin teknik olarak kilo vermek için kendini küçük miktarlarda veya özel yiyeceklerle sınırlamak anlamına geldiğini anlatan Uzman Diyetisyen Merve Tığlı Çınar, “Detoks” ise , vücutta birçok sebepten biriken toksinleri atmak üzerine planlanan ve enerji seviyesini yükseltmeyi hedefleyen kısa süreli bir program olarak tanımlanır.

Haberin Devamı

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE HALSİZLİK YAŞIYORSANIZ...

Özellikle mevsim geçişlerinde yorgunluk, halsizlik gibi sıkıntılar yaşıyorsanız, allerjileriniz en üst seviyeye ulaşıyorsa, şekerli ve yağlı besin veya alkol, sigara tüketimini arttırmışsanız, vücudunuzu arındırmak için kısa süreli detoks programlarından yararlanabilirsiniz. Ama ben bun sıkıntıların hepsini sadece mevsim geçişinde değil yıl boyu yaşıyorum ya da kötü beslenme üzerine kurulu diyorsanız detoksu kısa surelü tutmak yerine her günün en az bir öğününde de uygulayabilirsiniz. Hiçbir problemim yok vücudum genç kalsın, yaşam kalitem artsın diyorsanız yılda 2 veya 3 kez uygulayabileceğiniz detoks programlarını tercih edebilirsiniz” diye konuştu.

“Yüksek oranda kimyasala maruz kaldığı için organik olanları daha fazla besin öğesiyle içerdiği için özellikle organik olmasına dikkat edilmesi gereken sebzeler: Mısır, Patates, Kereviz ve Dolmalık biber.

Haberin Devamı

4 FARKLI ÇEŞİDİ MEVCUT

Detoks programlarının; sadece su, çay ve sebze-meyve sularını içeren total oruç, asitli besinleri tüketmemeye yönelik olan bazik oruç, sadece pişmemiş gıdalar ile beslenmeyi destekleyen tek yönlü program ve haftanın bir günü hiçbir katı yiyeceği içermeyen program olmak üzere 4 farklı çeşidi mevcut.

Şu an ulaşabileceğiniz birçok detoks programı da bu 4 çeşitten yararlanılarak hazırlanmış programlar. Detoks programları kısıtlı kalori içerdiğinden kişiler kesinlikle kendi başına detoks programı uygulamamalı ve mutlaka diyetisyenlerine,doktorlarına danışmalıdırlar.

Kendi başınıza yapabileceğiniz en güzel detoks, hayat boyu sürdüreceğiniz sağlıklı ve dengeli beslenme programıdır. Detoks programlarında; sıvı diyetler, katı diyetler veya her ikisini birden içeren diyetler mevcuttur. Bu diyetler genellikle; yeşil yapraklı sebzeleri ve şeker oranı düşük meyve ve sebzeleri içermektedir.

Bunun sebebi bu sebzelerin ve meyvelerin kan şekerinde yaratabilecekleri ani yükseliş ve düşüşleri engellemektir. Herhangi bir rahatsızlığı olmayan, 20-60 yaş arası bireyler detoks programları uygulayabilirler.

Hamileler, emziren kadınlar, çocuklar, büyüme ve gelişme çağındaki gençler, yaşlılar, kronik rahatsızlığı olan bireyler ve daha önce ciddi bir sağlık problemi geçirmiş olan kişiler kesinlikle detoks programı uygulamamalı ve diyetisyenlerine, doktorlarına danışmalıdırlar.”

Haberin Devamı

İHA