Ekonomi Dev limana teklif yok

Dev limana teklif yok

Paylaş
Dev limana teklif yok

İzmir'de Kuzey Ege Çandarlı Limanı için bugün düzenlenen ihale için Sabancı, Arkas, Limak, Akfen, Yıldırım, MNG şirketleri dosya almasına rağmen teklif veren olmadı

Yap-işlet-devret modeliyle yapım süresi dahil 45 yıllığına ihaleye çıkarılan limana teklif verilmemesini değerlendiren Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, limanın ilgi görmesi için transit yüklere teşvik verilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

DTO İzmir Şubesi Ekim ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Kuzey Ege Limanı için ihalenin bugün düzenlendiğini belirtti. İhale için 6 firmanın dosya aldığını belirten Öztürk, hiçbir firmanın teklif vermediğini açıkladı. Kuzey Ege Çandarlı gibi limanlarda arz ve talep dengesinin önemli olduğunu belirten Öztürk, "Çandarlı için çok büyük bir trafik söz konusu değil.

Bölgede diğer limanlar da çalışıyor. Maalesef intermodol taşımacılık yok. Liman bağlantısı yetersiz. Bu nedenlerle teklif verilmemesini normal karşılıyorum. Kabotaj Kanunu nedeniyle transit yüklerin yüklenip boşaltılmasında sıkıntı yaşanıyor. Bu önemli bir problem. İhale için dosya alan firmalar da bunu biliyordu. Devlet transit yükleri mutlaka özendirmeli" dedi.

Haberin Devamı

"VAZGEÇİLECEK PROJE DEĞİL"

DTO İzmir Şubesi Başkan Danışmanı Dr.Ersel Zafer Oral, projenin büyüklüğünün, ihaleye girmek için istenen şartların yüksekliğinin, yük taahhüdünün ve liman bağlantılarının ihaleyi alacak şirkete bırakılmasının ihale için dezavantajlar olduğunu söyledi. Projenin finansman açısından firmalara cazip gelmediğini belirten Oral, "Şartnamede sürpriz çıktı. Bağlantı ve demiryolları ihaleyi alacak şirkete bırakıldı.

Bu maliyeti artıracak bir unsurdu. 4 yıl içinde 4 milyon TEU yük kapasite istenmesi de projeye uymuyordu. İhale uluslar arası boyutta yeterince tanıtılmadı. 3-4 ay sonra limanın yeniden ihaleye edilmesini bekliyoruz. Bölge için çok önemli bir proje. 20 yıldır devam eden projede 3 aylık gecikme hiç önemli değil. Devlet oranın altyapısına 230 milyon lira para yatırdı. Dolayısıyla bu vazgeçilecek bir proje değil" diye konuştu.

AA