Gündem Dev platform Boğaz'dan geçti

Dev platform Boğaz'dan geçti

Paylaş
Dev platform Boğaz'dan geçti

Karadeniz'de petrol ve doğalgaz arayacak olan "Leiv Eiriksson" isimli dev sondaj platformu İstanbul Boğazı'ndan geçiş yaptı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya firması Petrobras'ın iş birliğiyle Karadeniz'de ultra-derin deniz sondajları yapmak için Norveç'ten yola çıkan ve Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'ndan geçen dev petrol arama platformu Leiv Eiriksson ile platformu çeken "Normand Pioneer" adlı römorkör, İstanbul Boğazı'ndan geçti.

119,38 metre boyunda, 85,80 metre eninde olan ve üzerindeki vinç, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin altından geçebilmesi için daha önce Malta'da kesilen platform, Salacak mevkisinde durarak, köprülerin altından geçerken sorun yaşanmaması amacıyla su almaya başladı.

Dünyanın en büyük petrol platformlarından biri olan ve Ocean Rig firmasından kiralanan Leiv Eiriksson'un geçişi dolayısıyla İstanbul Boğazı'nın transit geçişlere kapatıldı.

Dev platformun geçişine, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait 2 güvenlik botu, 4 römorkör ve 5 kılavuz kaptanın eşlik etti

Bulut MÜLHİM-Tahsin GÜNER/İSTANBUL (DHA)