Dünya Dev uçak gemisi suya indi

Dev uçak gemisi suya indi

Paylaş
Dev uçak gemisi suya indi

Çin'in ilk uçak gemisi 'Varyag' ülkenin kuzeydoğusundaki Dalian limanında deneme seferine çıktı

Askeri yetkililer, iskeleti Ukrayna’dan alınan geminin tamamlanmasının uzun sürmeyeceğini, geminin deneme seferinden dönmesinden sonra donatımının süreceğini belirtti.

Haberin Devamı

Yapımına eski Sovyetler Birliği döneminde başlanan ve daha sonra Ukrayna’ya devredilen Varyag’a henüz Çinliler tarafından isim verilmedi. Çin’e satılmadan önce silahları ve makineleri sökülen Varyag, boğazlardan motorsuz ve dümensiz olarak geçirilmişti.

Şinhua haber ajansının haberinde, deneme seferinin ne kadar süreceğinin bilinmediği kaydedildi. Ancak Liaoning eyaleti sahil güvenlik birimi yayımladığı duyuruda, deneme seferinin 10-14 Ağustos günleri arasında yapılacağı belirtilerek, gemilerin bölgeden geçmemesi istendi.

Yüzer kütle olarak boğazlardan geçen 'Varyag', yerel saatle sabah 6'da limandan kendi motorunu kullanmadan demir aldı. Römorkörler tarafından çekil Varyag motoruyla dümeni olmadığı için 'yüzer kütle' olarak adlandırılıyordu.

Haberin Devamı

Yıllarca süren kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçen ve bu süreçte, tüm yaşam ve çalışma alanları ile motor, enerji ve navigasyon sistemleri kurulan Varyag'ın, donanmanın temel uçak gemisi kabiliyetlerinin geliştirilmesinde kullanılabileceğine işaret ediliyor.

Çin, Varyag'ın boğazlardan geçiş izni için Türkiye'ye 'Resmi Turist Güzergâhı Statüsü' vermiş, turizm sektörünü de 2.5 milyon Çinli turist gelecek hayali sarmıştı. Çin basınında yer alan haberlere göre, 2010'da Çin'den Türkiye'ye giden turist sayısı yıllık bazda yüzde 12 artış göstererek 77 bine ulaştı.