Gündem Devlet Buse'yi şehidinden ayırmadı

Devlet Buse'yi şehidinden ayırmadı

Paylaş
Devlet Buse'yi şehidinden ayırmadı

Cumhurbaşkanı Gül, 86 bin şehit ailesi ve gaziye yönelik özel bir çalışma için düğmeye bastı. Devlet madalya ve nişan mevzuatında yapılan değişiklikle, Buse Sarıyağ ve Pınar Akdağ gibi terör saldırılarında yaşamını yitiren asker yakınlarına övünç madalyası verilecek

Şehit yakınları ve gazilerin tüm sorunlarıyla yakından ilgilenen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni bir çalışma başlattı. Gül'ün şehit yakınlarının sorunlarıyla yakından ilgilenmesi için danışman olarak görevlendirdiği emekli Kurmay Albay Cemil Antalyalı, 86 bin şehit yakını ve gazinin sorunlarını gündeme getirdi.

Haberin Devamı

Mevcut düzenlemelere göre, terör mağduru olup ölen kişilerin herhangi bir sosyal hakkı bulunmazken, bu kişilere de bazı sosyal haklar tanınması için de çalışma başlatıldı. Sadece görev başında hayatını kaybeden asker yakınlarına madalya verilmesini içeren 'devlet madalya ve nişanları mevzuatı'nda değişikliğe gidilecek.

MADALYALAR 18 MART'TA TESLİM

TBMM'nin yeni döneminde yasalaşması planlanan düzenlemeyle, İstanbul Halkalı'daki askeri servise yönelik bombalı saldırıda hayatını kaybeden 17 yaşındaki asker kızı Buse Sarıyağ ile Osmaniye'deki terör saldırısında hayatını kaybeden teğmen eşi öğretmen Pınar Akdağ için devlet övünç madalyası verilecek.

Madalyalar, 18 Mart Şehitler Günü'nde Buse'nin babası Ünal Sarıyağ ile Pınar Akdağ'ın eşi teğmen Cumhur Akdağ'a takdim edilecek.
Aynı çalışma kapsamında, şehit yakınları ve gazilerin maddi ve sosyal imkanlarının düzeltilmesi de gündemde. Şehit yakınlarından Köşk'e en fazla şehit ailesinden bir kişinin kamuda işe alınması uygulamasında sayının ikiye çıkartılması talebi gelirken, bu talebin incelenmesi için de çalışma başlatıldı.

HER İLDE ÖZEL BAŞKANLIK

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü bünyesinde, sadece şehit yakınları ve gazilerin sorunlarıyla ilgilenecek bir daire başkanlığı kurulacak. Her ilden de bir vali yardımcısı yine şehit yakınları ve gazilerin sorunlarından sorumlu olacak. Kurullar, şehit yakınlarının sorunlarını ilgili kurumlarla irtibata geçerek çözme yetkisine sahip olacak.

Şehit yakınları ve gazileri ilgilendiren farklı konular, yönetmelik ve kanun gibi 80 farklı mevzuatta ele alınırken, bu mevzuat dağınıklığı da giderilecek. TBMM'nin yeni yasama döneminde gündeme gelecek düzenleme ile şehit yakınları ve gazileri ilgilendiren hükümler, özel bir çatı yasa altında toplanacak.

Deniz ÇİÇEK / AKŞAM