Gündem Devlet müzesinde soygun rezaleti

Devlet müzesinde soygun rezaleti

Paylaş
Devlet müzesinde soygun rezaleti

Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nden ünlü Ressam Hoca Ali Rıza'ya ait 13 karakalem eseri çalındı. Yerlerine taklitleri konuldu

Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ndeki hırsızlık sayım sırasında ortaya çıktı. Müze Müdürü Ömer Osman Gündoğdu, Hoca Ali Rıza'ya ait 13 karakalem eskizinin çalınarak yerlerine taklitlerinin konulduğunu polise ihbar etti.

Polisin müzede yaptığı incelemede, 5 çerçevenin de içinin boş olduğu, bu resimlerin de çalındığı tespit edildi. Haberin devamı vreklam Müzedeki sayım işlemi sürerken, polis, hırsızlıkla ilgili soruşturmasını sürdürüyor.

Müzeden 1997 yılında çalınan 31 eser halen bulunamadı.

Haberin Devamı

BAKANLIK DOĞRULADI

Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde hırsızlık iddiaları konusunda yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:

"Daha önce bulunamayanlar listesinde olan ve 2009 Sayım Komisyonu’nun müze deposunda yaptığı çalışma sırasında Hoca Ali Rıza’ya ait olduğu tespit edilen karakalem eskizlerinin 13 tanesinin durumundan şüphelenilip, sahte olduğuna karar verilmiştir. Ayrıca 5 adet karton paspartun da boş olduğu Komisyon tarafından belirlenmiştir. Bakanlığımız Teftiş Kurulu ve Emniyet yetkililerine bilgi verilmiş olup soruşturma devam etmektedir."

HOCA ALİ RIZA KİMDİR?

Hoca Ali Rıza, 1858 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Üsküdarlı olması nedeniyle Üsküdarlı Hoca Ali Rıza olarak tanınır. İkinci Meşrutiyet'ten sonra kurulan Osmanlı Ressamlar Cemiyeti'nde başkanlık yaptı.

Rıza, İtalya'ya resim öğrenimi için gönderilmesine karar verildiği sırada Napoli'deki kolera salgını buna engel oldu. Ressam Rıza, 1930 yılında yaşamını yitirdi.

Kurşunkalem çalışmalarında kurallar kurmuş bir üstat olarak bilinen Hoca Ali Rıza, Türk Resim tarihinde eşine rastlanmayan bir değer olarak kabul ediliyor.

Haberin Devamı