Yaşam Devlet Tiyatroları’nda sanat haftası

Devlet Tiyatroları’nda sanat haftası

Paylaş
Devlet Tiyatroları’nda sanat haftası

İstanbul Devlet Tiyatrosu bu hafta sekiz oyun ile izleyici karşısına çıkıyor

06-11 Aralık 2016 tarihleri arasında sahnelenecek oyunlar şöyle; Jennifer’ın Düğünü/Osman Gazi, İkinci Dereceden İşsizlik Yanığı, Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş, Çehov Makinesi, Sevgili Hayat, Hamlet ve çocuk oyunları LayLayLom ile Çiçeğim Solmasın.




JENIFER’IN DÜĞÜNÜ


Jennifer’ın Düğünü/Osman Gazi tiyatroseverlerle buluşuyor. İskender Pala’nın yazdığı, Hidayet Erdinç’in yönettiği oyun, Cevahir Sahnesi Salon1 de’ izlenebilecek. Müziklerini Can Atilla, dekor tasarımını Şirin Dağtekin Yenen, kostüm tasarımını Nalan Alaylı, ışık tasarımını Yakup Çartık, koreografisini ise Yeşim Alıç üstleniyor.

Oyunda, Nihal Tercan, Erdoğan Aydemir, Göker Ersivri, Bahar Yanılmaz, Can Sözeri, Fatih Altınağaç, Eray Cezayirlioğlu, Metehan Kuru, Emre Akarsu, Can Baykan, Begüm Şen, Özge Sivrikaya, Murat Turhan, Ozan Uz, Zekayi Metin, Hakan Güngör , Emre Avşar, Mehmet Konu, Özden Dindar, Mehtap Gündoğdu, Merve Akaydın, İpek Şen, Burçin Yıldırım, Fatih Kahraman, Rezzak Aklar, Murat Ceylan, Arif Mustafa Güney, Bulut Mesci rol alıyor.

Kayı Boyu’nun beyi Osman’ın hem kayın pederi, hem piri olan Şeyh Edebalı, yakın zamanda kurulacak ve devamında neredeyse yedi yüz yıl cihana hükmeden bir imparatorluğa dönüşecek olan Osmanlı Devleti’ne Osman Bey eliyle nefes ve can vermiştir. Böylece imparatorluğun maddi ve manevi temelleri sağlam bir şekilde atılmış, dışarıdan gelecek tüm tehlikeler bu iman, inanç ve zeka ile bertaraf edilebilmiştir. Bizanslı tekfurlar, gittikçe güçlenmekte olan Osman Bey'i ortadan kaldırmak için hain bir plan yaparlar. Bilecik Tekfuru Digenis, Yarhisar Tekfuru Dukas'ın kızı Jennifer ile evlendirilecek, düğüne davetli olarak gelen Osman Bey, pusu kurulup öldürülecektir. Düğün gecesi için Bizans'ın kendi içinde de ayrı bir tezgah kurulur. İnegöl Tekfuru Nikola ve General Muzalo'nun kimsenin bilmediği bambaşka planları vardır. Oyun, 06-11 Aralık haftasında de Cevahir Sahnesi Salon 1'de sahnelenecek.




İKİNCİ DERECEDEN İŞSİZLİK YANIĞI



İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun büyük ilgi gören oyunu İkinci Dereceden İşsizlik Yanığı izleyiciyle buluşmaya devam ediyor. Ali CüneydKılcıoğlu’nun yazdığı, Elif Erdal’ın rejisörlüğünü üstlendiği ve Berkay Tulumbacı’nın müthiş performansıyla göz doldurduğu İkinci Dereceden İşsizlik Yanığı 06-11 Aralık tarihleri arasında Cevahir Sahnesi Salon 2’de izleyiciyle buluşuyor.




YAŞAMAK DENEN BU ZAHMETLİ İŞ



HanochLevin’in yazdığı, dilimize Nermin Saatçioğlu’nun çevirdiği Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş İstanbul Devlet Tiyatrosu sahnesinde. Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş’i Kerem Ayan yönetirken, oyunun Dekor Tasarımı Işın Mumcu, Giysi Tasarımı Mihriban Oran, Işık Tasarımı Akın Yılmaz imzası bulunmakta. Yona ve Leviya, birbirlerinden ve evliliklerinden sıkılmış bir çifttir. Kavgalarına sebep olan bu bıkkınlık, onların özelinden, belki de yüzyıllardır kanayan bir yara olan “evlilik” geneline yapılan bir sorgulamaya dönüşüverir. Kim için yapılır evlilik? Kadın ve erkek evlendikten sonra bir adanmışlıkla yaşanmak zorunda mıdır? Bağlılık, gerekli ve olumlu bir etki midir, yoksa muhatabını sardıkça boğan bir canavar mı? Usta oyuncu kadrosuyla dikkat çeken oyunda Ülkü Duru, Musa Uzunlar ve İşdarGökseven karakterlere can veriyor. Çarpıcı bir kara mizah örneği olan Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş 06-11 Aralık haftasında Taksim Küçük Sahne’de izlenebilir.



ÇEHOV MAKİNESİ



Müge Gürman’ın dilimize çevirip aynı zamanda yönettiği Çehov Makinesi Üsküdar Tekel Sahnesi’nde tiyatroseverle buluşuyor. Birçok ödül sahibi oyunun konusu şöyle: İçinde Çehov'un da karakter olarak yer aldığı bu şiirsel oyun, büyük bir yazarın yaşam ve ölümü arasındaki döngüde oyunlarında yaratmış olduğu kendi karakterleriyle buluşması biçiminde gelişiyor. Bu karakterler özünü taşımakla birlikte, ait oldukları oyundan bağımsızlaşmış, sanki uzaydan Çehov'un düşlerine düşmüş hayaller gibidirler. Farklı bir düzlemde ve farklı bağlamlarda oluşmuş sahnelerde bir araya gelirler. Çehov'un anlatmış olduğu gerçeklikleri, yazgılarını belirlediği kendi karakterlerine ve yine kendi üzerinden sorgulatması biçiminde gelişen bir tür karşılaşmalar zinciri… Bu absürd ve gerçeküstü serüvenin Çehov'dan bizlere ulaşan ve günümüz gerçekliğini de halkaları arasına alan bir zincir… Güçlü oyuncu kadrosuyla dikkat çeken oyunda Fatih Sönmez, Hakan Vanlı, Levent Öktem, Cem Sürgit, Erkan Taşdöğen, Nalan Okçuoğlu, Eren Balkan, Sanem Öge, Bora Pak, Arda Baykal, Toygun Ateş, Duygu Gökhan, İsmet Vural, Doruk Akçiçek, Münibe Millet, Aslı Özsaraç ve Ezgi Mutlu rol alıyor.




SEVGİLİ HAYAT



Sevgili Hayat 25 Aralık 2014’teki prömiyerinin ardından izleyiciyle buluşmaya devam ediyor. 1 perdelik ve 1 saat 15 dakikalık oyunu; Funda Özşener yazdı, Metin Belgin yönetti. Dekor-giysi tasarımını Nalan Alaylı, ışık tasarımını Serhat Akın, yaptığı oyunda; Yeşim Gül ve Ebru Aytürk Evren rol alıyor. 8 yaş ve üzeri seyircilerin izlemesinin tavsiye edildiği oyunun konusu şöyle: 1922 yılı İzmir'inde, “Amane” kahvelerinde şarkı söyleyen Eleni ile sokaklarda yaşayan Lena'nın hayatları kesişir. İki kadın, savaşın kaosunda, “gitmekle kalmanın” sanrıları arasında kendi yazgılarına sürüklenir. Toprağından sökülüp atılanların kültürüne, müziğine ve trajedisine farklı bir bakış… bu güzel oyun 06-11 Aralık tarihleri arasın D.T Küçükçekmece Sahnesi’nde izlenebilir.




HAMLET



William Shakespeare'in yazdığı, Sabahattin Eyüpoğlu'nun Türkçeye çevirdiği ve Işıl Kasapoğlu'nun rejisörlüğünü yaptığı Hamlet Üsküdar Stüdyo Sahne’de seyirciyle buluşacak. 20. yüzyılda, eserleri defalarca benimsenen ve yeniden keşfedilen Shakespeare'in oyunları bugün hala popülerliğini sürdürmekte ve tüm dünyada farklı kültürel ve politik bağlamlarda yeniden yorumlanmakta. Farklı bir deneyim tek kişilik Hamlet Bülent Emin Yarar'ın müthiş performansıyla 7,9,10,11 Aralık tarihlerinde Üsküdar Stüdyo Sahnesi'nde izlenebilir.

LAYLAYLOM



Çocuk oyunu LayLayLom minik tiyatroseverlerle buluşuyor. Sevgi Sakarya Cengiz’in yazdığı oyunu Ece Okay yönetiyor. Oyunun kostüm ve dekor tasarımını Candan Günay, ışık tasarımını ise Akın Yılmaz yaptı. Dans düzenini İnesKiremitçi’nin yaptığı oyunun oyuncu kadrosunda Engin Delice, Bengisu Karahan, Merve Çağla Kuru, Yıltan Kahraman, Vehbi Akıntürk, Alparslan Aydın, Handan Ölçener, Dinçer Simsar, Hakan Dülger, Ezgi Baykal, Meriç Akay, LalizerKemalooğlu, Tilbe Taşlı, Erdem Sazak ve Gökçe Aktaş rol alıyor. LayLayLom adlı oyunu 10 ve 11 Aralık'ta saat 13:00'te Sefaköy Kültür Merkezi'nde küçük izleyicilerimize keyifli anlar yaşatacak.

ÇİÇEĞİM SOLMASIN



Kerem Gökçer yazdığı Duygu Gökhan’ın yönettiği Çiçeğim Solmasın adlı çocuk oyunu Avcılar'da minik izleyicilerimizle buluşuyor. Candan Günay’ın giysi ve dekor tasarımını, Önder Arık’ın da ışık tasarımını yaptığı oyunda, Gülin Sezen Aray, Ayça Zeynep Genç, Fatih Zenginoğlu, Gökhan Doğrusoy, Melissa Dinler, Metin Avcı, Kübra Bayraktar, İlknur Şaşmazer, Özlem Karataş , Serdar İnan, Ömer Yalta rol alıyor. Bu eğlenceli oyun 10 ve 11 Aralık’ta saat 14:00'te Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

Haberin Devamı