Yaşam Devlete verdiğimiz parmak izleri kaç yıl saklanıyor, ne zaman siliniyor?

Devlete verdiğimiz parmak izleri kaç yıl saklanıyor, ne zaman siliniyor?

Paylaş
Devlete verdiğimiz parmak izleri kaç yıl saklanıyor, ne zaman siliniyor?

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı, vatandaşların parmak izine yönelik sorularını resmi internet sitesinde cevaplandırdı. Bakın devlete verilen parmak izleri kaç yıl muhafaza ediliyor ve öldükten kaç yıl sonra siliniyor...

Pasaport, sürücü belgesi, silah ruhsatı işlemleri ile suça karışan kişilerden alınan parmak izlerinin 80 yıl saklandığı ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı, parmak izi alınan kişinin ölmesi durumunda izlerin 10 yıl sonra silindiğini açıkladı. Başkanlık, gönüllük esasına dayalı verilen parmak izlerinin özellikle Alzheimer hastalarının bulunmasına yardımcı olduğunu söyledi.


DİJİTAL VE MANUEL SAKLANIYOR


'Şahıslardan alınan parmak izleri, ne şekilde ve ne kadar süre ile saklanır?’ sorusunu cevaplandıran Kriminal Daire Başkanlığı, parmak izlerinin ilgili birimler tarafından dijital ve manuel olarak saklandığını açıkladı.

KİMSEYLE PAYLAŞILMIYOR


Başkanlık, vatandaşların parmak izlerinin yetkili makamlar haricinde hiçbir kişi ve kurum ile paylaşılmadığını bildirdi. Arşivlenen izlerin saklama sürelerinin Polis Vazife Salahiyet Kanunu’nun 5’inci maddesinde düzenlendiğine işaret edilen açıklamada, izlerin alındığı tarihten itibaren 80 yıl süreyle saklandığı, kişinin ölümü halinde 10 yıl bekletildikten sonra imha edildiği kaydedildi.


DAHA ÖNCE VERMİŞSE TEKRAR ALINMIYOR


Daha önce parmak izi verdiğini beyan eden kişilerin TC. kimlik numarası ile birlikte sorgulaması yapılarak parmak izlerinin mevcut olması halinde tekrar alınmadığı hatırlatıldı.

ARŞİVİN KULLANIM AMACI İLK KEZ AÇIKLANDI


Kriminal Daire Başkanlığı, parmak izi arşivinin kullanım amacını da kamuoyuna duyurdu. İşte o açıklamada, "Parmak izi arşivinin asıl maksadı kimlik tespitidir. Kimlik tespiti; kimliksiz cesetlerin araştırılması, felaket kurbanlarının kimliklendirilmesi, sahte kimlik kullanan şahısların gerçek kimliklerinin tespiti, suç soruşturmalarında elde edilen parmak izlerinden kimlik tespiti işlemleri yapılıyor. Parmak izi arşivi bu maksatlar dışında, sabıka kaydı veya güvenlik soruşturması için kullanılmamaktadır. Parmak izi kayıtlarında suç nevi yazılmamaktadır." denildi.

7 YAŞINDAN BÜYÜK ÇOCUKLARDAN PARMAK İZİ ALINIYOR


’Pasaport alacak çocukların kaç yaşından itibaren parmak izleri alınabilir?’ sorusuna da açıklık getiren Kriminal Daire Başkanlığı, "Pasaport Kanunu’nun 14 Ağustos 2014 tarihli yönetmeliğin 16’ıncı maddesine göre 7 yaşını doldurmuş olanlardan pasaport müracaatı sırasında parmak izleri ve fotoğrafı alınır." açıklamasında bulundu.


ALZHEIMER HASTANIZ VARSA PARMAK İZİ VERDİRİN


’Gönüllü olarak parmak izi verilebilir mi ?’ sorusunu da cevaplandıran Başkanlık, gönüllük esasına dayalı verilen parmak izlerinin özellikle alzheimer hastalarının bulunmasına yardımcı olduğu hatırlatıldı.

İHA

Haberin Devamı