Gündem Devleti kurtardı!

Devleti kurtardı!

Paylaş
Devleti kurtardı!

İzmir Ödemiş İlköğretim Okulu mezunu Mustafa Sümer listeye 10'uncu sıradan girerek devlet okullarının da ilk 10'da yer almasını sağladı

Üç sınavın toplamı

Milli Eğitim Bakanlığı 8. sınıf Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarını dün açıkladı. Fen, anadolu, sosyal bilimler ile diğer meslek liselerine öğrenci yerleştirmek amacıyla yapılan ve 6, 7, 8. sınıf SBS sonuçlarının eklenerek hesaplandığı Ortaöğretim Yerleştirme Puanı’na (OYP) göre ilk 10 dereceye 14 öğrenci girdi.

Sınavın birincisi Antalya Özel Manavgat İlköğretim Okulu’ndan Mustafa Kurucu oldu.

Beyin cerrahı olacak

İlk 10’a giren 14 öğrenciden sadece İzmir Ödemiş İlköğretim Okulu’ndan mezun olan Mustafa Sümer’in devlet okulundan olması dikkat çekti. 498.473 puanla 10’uncu olan Mustafa Sümer sevdiği her şeye zaman ayırdığını belirterek “Çok çalışmadım. Onun yerine planlı çalıştım. Televizyon da seyrettim, internette de dolaştım. Son dönemde günde çözdüğüm test sorusu sayısı 400’ü bulmuştu. Emeğimin karşılığını aldım. Beni beyin cerrahlığına götürecek bir fen lisesini tercih etmek istiyorum” dedi.

Dans ederek kazandı

Yalova’da Özel Yalova Bahçeşehir İlköğretim Okulu’ndan Hüma Gülseçgin 499.747 puanla Türkiye ikincisi oldu. Hüma Gülseçgin “Çok değil ama düzenli çalıştım. Bu da beni başarıya götürdü” diye konuştu.

Sınava hazırlanırken sosyal hayattan da kopmamaya çalıştığını belirten Hüma Gülseçgin keman çaldığını ve dans dersleri aldığını söyledi. Hüma Gülseçgin, hangi liseye gideceği konusunda henüz karar vermediğini, Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi ile Galatasaray Lisesi arasında kararsız kaldığını belirtti.

Üçüncülüğü beğenmedi

SBS’de 499.653 puan alarak Türkiye 3’üncüsü olan İstanbul Özel Alev İlköğretim Okulu öğrencisi Umutcan Gölbaşı (14) haberi ailesiyle tatil yaptığı Bodrum’da aldı. Sonuçları öğrendiğinde şoke olduğunu söyleyen Umutcan “Ben birincilik bekliyordum. Biraz mutsuzum. Ama mağduriyetimin giderileceğine inanıyorum” dedi.

Umutcan Robert Koleji veya Galatasaray Lisesi’nde okumak istediğini söyledi. Umutcan’ın annesi Hüsne Gölbaşı da “Oğlumun 6 ve 7’nci sınıflardaki not durumunun yeniden değerlendirilmesi için okulunun yetkilileriyle telefonla görüştük. Sınav sonuçlarına itiraz edeceğiz” dedi.

Sistem değişmişti

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 3 yıl önce dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in uygulamaya koyduğu 3 aşamalı SBS sistemini 2 hafta önce aşamalı olarak kaldırmıştı. Buna göre seneye 7 ve 8’inci sınıflar, bir sonraki yıl ise sadece 8’inci SBS’ye girecek. 6’ncı sınıfa yeni başlayacaklar ise sınava girmeyecek. Böylece 2 yıl içinde 3 sınavlı sistem tamamen kaldırılacak. Öğrenciler yalnızca 8’inci sınıfta tek sınava girecek.

Yedek liste şansı

Sınavı kazananların 1. yerleştirme tercih başvuruları 20 Temmuz’da bitecek. Adaylar en fazla 12 tercih yapacak. Tercih işlemleri kılavuzu http://oges.meb.gov.tr adresinde yayımlanacak. 1. yerleştirme sonucu 26 Temmuz’da açıklanacak. Kayıtlar 26 Temmuz-4 Ağustos arasında yapılacak. Boş kalan kontenjanlar 4 Ağustos’ta ilan edilecek.

Bu kontenjanların dolması için yedek liste uygulaması yapılacak. 2. yerleştirme için başvurular 5-11 Ağustos arasında alınacak. İkinci aşamada en fazla 6 okul tercih edilecek. 2. yerleştirme sonuçları 16 Ağustos’ta açıklanacak. Öğrenci herhangi bir okulu asil listeden kazanmasının yanı sıra aynı tercih listesinden başka bir okulu da yedek olarak kazanabilecek. Öğrenciler yedek liste takibini www.meb.gov.tr adresinden yapabilecek.

Tatil aksamasın diye

Velilerin ve öğrencilerin tatil programlarının aksamaması için adaylar okul kayıtları dışında, tercih başvuruları ve benzeri işlemleri herhangi bir ilköğretim okulundan yapabilecek.

Öğrenciler dikkat!

Öğrenciler yedek listede 1. yerleştirmede kayıt yaptırdıkları okullarının dışında bir okulu kazanırsa, önceki okullarındaki kayıtları silinecek. Bu nedenle mutlaka yeni kayıt hakkı kazandıkları okula kayıt yaptırmaları gerekecek. Aksi takdirde öğrenciler her iki okuldaki haklarını da kaybedecek.

2 soru iptal edildi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan açıklamaya göre sorulardan bazılarına yönelik itirazlar üzerine yapılan incelemede Almanca testine ait A kitapçığında 7., B kitapçığında ise 2. soru baskı hatası sebebiyle iptal edildi. İtiraza konu olan diğer sorularda ise incelemeyi yapan kurul ve komisyonlar tarafından iptali gerektiren herhangi bir durum tespit edilmedi

3