Siyaset Devletin zirvesi aynı uçağa asla binmiyor
Paylaş
Devletin zirvesi aynı uçağa asla binmiyor

Devletin zirvesi aynı uçağa asla binmiyor

Polonya Devlet Başkanı Kaczynski ve üst düzey yetkililerin hayatını kaybettiği uçak kazasının ardından devletin tepesindeki isimlerin aynı uçakta yolculuk yapmasının doğru olup olmadığı tartışılıyor. Sabah gazetesinden Hamdi Ateş Türkiye'deki durumu uzmanlarına sorarak, yazılı olmayan ancak hiç ihlal edilmeyen kurala ulaştı. Türkiye'de cumhurbaşkanı, başbakan ve genelkurmay başkanı birlikte veya ikisi aynı uçakta yolculuk yapmıyor.

TEAMÜLLER VAR

Protokolün en tepesindeki isimlerin yolculuklarıyla ilgili yazılı bir kural olmadığını bildiren Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, "Bu konuda oluşmuş teamüller var. Bugüne kadar Cumhurbaşkanı ile Başbakan, Cumhurbaşkanı ile Genelkurmay Başkanı, Başbakan ile Genelkurmay Başkanı aynı uçakta yolculuk yapmadı" dediler. Yetkililer, devletin zirvesindeki üç önemli makama tahsisli özel uçaklar bulunduğuna dikkat çektiler. Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan'ın, aynı uçakla yolculuğu 2007'de gündeme gelmişti. Gül ve Erdoğan 10 Aralık'ta Prof. Zaim'in cenazesine katıldıktan sonra, İstanbul'dan Ankara'ya döneceklerdi.

GÜL VE ERDOĞAN

Ana uçağı ile birlikte dönüşleri gündeme geldi ancak güvenlik gerekçesiyle ayrı ayrı uçuş yapılmasına karar verildi. Başbakan, özel bir şirketten kiralanan uçakla Ankara'ya havalandıktan yaklaşık 25 dakika sonra da Cumhurbaşkanı Gül, Başbakanlığa ait ANA uçağı ile başkente döndü. 17 Ağustos 1988'de dönemin Pakistan Devlet Bakanı Ziya Ül Hak'ın tatbikat dönüşü bindiği C-130 tipi bir askeri uçağın havada infilak etmesi sonucunda Ziya Ül Hak'la birlikte, Pakistan Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları ile ABD'nin İslamabad elçisi dahil 37 kişi hayatını kaybetti. Bu tür kazalar, riskin en aza indirilmesi konusundaki görüşlere güç kazandırdı.

POLONYA DERS ALMIYOR

Genelkurmay Başkanı ve 3 kuvvet komutanının da hayatını kaybettiği uçak kazası Polonya ordusunun başına ilk kez gelmiyor. 2008'de yaşanan bir başka kazada 20 komutan ölmüştü. Devlet protokolünün 'birlikte uçmama' kuralına uymayan Polonya'nın geride kalan yöneticileri kaza bölgesine de aynı uçakla gittiler.

ABD, İngiltere ve Coca Cola'da durum nasıl? Devamı 2. sayfada...

ABD: Başkan Barack Obama ve Başbakan Yardımcısı Biden güvenlik nedeniyle aynı uçakta seyahat etmiyor. Başkan'ın uçağı Airforce 1, Başkan Yardımcısı'nınki ise Airforce 2.

İNGİLTERE: İngiltere Veliaht Prensi Charles ve oğlu Prens William da aynı uçakta seyahat etmiyor. Çünkü William babasından sonra İngiliz tahtında ikinci sırada. Uygulama dünyanın birçok krallığı ve monarşisinde geçerli.

COCA-COLA YÖNETİCİLERİ: Yıllardır Türkiye'de olduğu kadar ABD ve Avrupa'da da dolaşan bir şehir efsanesine göre Coca-Cola'nın gizli formülünü dünyada sadece 2 yönetici biliyor. Ve bu yöneticiler aynı uçakta seyahat etmiyor. Yoksa olası bir kazada Coca-Cola formülü yok olabilir.

2

Haberin Devamı