Gündem Devlette Da Vinci devri

Devlette Da Vinci devri

Paylaş
Devlette Da Vinci devri

Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi'ne robotik cerrahide çığır açan 'Da Vinci ameliyat robotu' alındı. Bu robota sahip olan devlet hastanesi sayısı ikiye yükseldi

İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, robotik cerrahide çığır açan ‘Da Vinci ameliyat robotu’nun en üst modelini aldı. İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Ali İhsan Dokucu, “Bu Türkiye’de altıncı, devlet hastaneleri içinde ise ikinci robot. Özel hastaneler, 2.5 milyon dolara mal olan bu robotla ameliyatı 30-40 bin TL’ye yapıyor” dedi.

Haberin Devamı

4 KOLLU SÜPER ROBOT

Prof. Dr. Dokucu, şunları söyledi: “Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ardından bu makineyi kullanan ikinci kamu hastanesi burası oldu. Bu cihazın farkı son teknoloji olması. Mevcut modellerde robot 2 kolluyken yeni modelde kol sayısı 4. Bu cerraha daha fazla hakimiyet ve hareket alanı sağlıyor. Da Vinci robotuyla kamu hastanelerinde yapılan ameliyatları sosyal güvenlik kurumları karşılamıyor. Bu yüzden bu makine ile ameliyat olanların 2500-5 bin TL arasında fark ödemesi gerekecek. Belki ileride kalkabilir.” Üroloji Klinik Şefi Prof. Ali İhsan Taşçı ise, Da Vinci’nin tedavi kalitesini artırdığını söyledi. Prof. Dr. Taşçı robotun ameliyat alanını 100 kata kadar büyüttüğünü belirtti.

Haberin Devamı

CERRAHİNİN LİMUZİNİ

Prof. Dr. Taşçı, “Ürolojide prostat kanseri, genel cerrahide lenf bezlerinin temizlenmesi, kulak-burun-boğaz klinikleri gibi özellikle dar ameliyat bölgelerinde büyük kolaylık sağlıyor. Robotik cerrahi, daha az kesim, daha az kanama, daha az ağrı demek” dedi. Taşçı, normal ameliyatları otomobil, Da Vinci’yi ‘limuzin’ olarak niteledi. Hastaneden 8 kişi, Da Vinci’nin kullanımı için yurt dışında özel olarak eğitildi.

Asım GÜNEŞ/DHA