Dünya Devrim'in 31'inci yıldönümünde tansiyon yüksek

Devrim'in 31'inci yıldönümünde tansiyon yüksek

Paylaş
Devrim'in 31'inci yıldönümünde tansiyon yüksek

Devrim'in 31'inci yıldönümünde tansiyon yüksek

İran'da İslam Devrimi'nin 31'inci yıl dönümü kutlamalarında yüksek tansiyon hakim. Tahran hükümeti törenlerde gövde gösterisi yaparken, bir başka meydanda da protestoların düzenlendiği bildirildi. İletişim araçlarına uygulanan ağır kısıtlamalar, İran'dan sağlıklı bilgi akışını engelliyor. Çeşitli bölgelerden, muhalefetle güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandığı yönünde haberler geliyor.

Kutlamalar, başkent Tahran’da yoğun güvenlik önlemleri altında başladı. CNN, Devrim Muhafızları’nın yanı sıra hükümete bağlı İslamcı milis gücü Besiçlerin de iç güvenlik yetkilerinin artırıldığını bildirdi.

Törende İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad bir konuşma yaptı. Ahmedinejad yaptığı konuşmada, İran'ın yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumda ilk parti üretimini tamamladığını açıkladı. İran'ın uranyum zenginleştirme oranını yüzde 3.5'tan yüzde 20'ye çıkaracağını açıklaması, bu hafta içinde uluslararası kamuoyunun tepkisini çekmişti.

YÜZBİNLERCE KİŞİ KATILIYOR

İran resmi yayın organlarının geçtiği görüntülerde, törene 100 binlerce kişinin katıldığı görülüyor. İran bayrakları taşıyan katılımcıların ellerinde ayrıca ABD destekli Şah'a karşı 1979 Devrimi'ni gerçekleştiren Ayetullah Humeyni ve halefi Ayetullah Hamaney'in resimleri de var. Kalabalığın, "ABD'ye ölüm" ve "İsrail'e ölüm" şeklinde sloganlar attığı ifade ediliyor.

Hükümet, protestocuların internet üzerinden örgütlenmesini engellemek için ülkenin dünyayla bağlantıları kesildi. Yabancı basın mensuplarına getirilen kısıtlamalar nedeniyle kutlama törenlerinden geçilen haber ve görüntüler, İran devlet yayın organlarının tekeline verildi. Ancak muhalif gruplar, kesintilere rağmen internet üzerinden seslerini dünyaya duyurmaya çalışıyor.

MUHALEFET PROTESTO EDİYOR

Zaman zaman bağlantının koptuğunu belirten gençler, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yayın yaparken, muhalif internet siteleri de haber geçiyor.

Twitter'da yazılanlara göre, Azadi (Özgürlük) Meydanı'nda kutlamalar yapılırken, protesto gösterilerinin ise Sadeghieh Meydanı'nda yoğunlaştı. Bu meydanın etrafında cep telefonu sinyallerinin kesildiğini belirtiliyor. Bir Twitter kullanıcısı, İran'ın Aryaşehir semtinde göstericilere ateş açıldığını bildirdi. Bir kullanıcı, Aryaşehir'deki olaylarda en az 15 kişinin yaralandığını öne sürdü.

İran'da muhalif internet siteleri, kutlama törenlerine katılan muhalefet lideri Mehdi Kerrubi'ye saldırı düzenlendiğini ancak kendisinin herhangi bir yara almadan kurtulduğunu söyledi. Muhalif internet sitesi Jaras, Humeyni'nin torununun da gözaltına alındığını yazdı.

Aynı site, güvenlik güçlerinin eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'ye de saldırdığını bildirdi.



Yine muhalefete ait "Yeşil Ses" sitesinin haberinde, güvenlik güçlerinin, muhalefet lideri Mir Hüseyin Musevi'nin, başkentin göbeğinde gösteri yapan yandaşlarına ateş açtığı ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği belirtildi.

DÜNYAYLA BAĞI KOPUK

Associated Press haber ajansı protestocuların etkili bir şekilde organize olmasına mani olmak için internet ve cep telefonu servislerinin devlet tarafından yavaşlatıldığını bildirdi.

Uluslararası basına getirilen kısıtlamalar da sürüyor. Bu nedenle yabancı haber ajansları, Tahran bürolarında resmi yayın organlarını ve muhalif internet sitelerini takip ederek dünyaya haber geçmeye çalışıyor.

Google, e-posta hizmeti Gmail’e çok sayıda İranlı’nın girmekte sorun yaşadığını açıkladı. Bazı muhalif haber siteleri devlete bağlı Telekom kuruluşunun, internet devine ait elektronik posta servisini kapattığını söyledi.

Bununla birlikte Press TV, Irna gibi İranlı basın organlarının internet sitelerine erişimde de sabah saatlerinden bu yana güçlükler yaşanıyor. CNN’e mail atan bir İranlı, birkaç gündür internet bağlantısının kesik olduğunu ve günde yalnızca birkaç saatliğine açıldığını söyledi.

(Hürriyet)

3

Haberin Devamı