Dünya Devrimle geldi, devrimle gitti

Devrimle geldi, devrimle gitti

Paylaş
Devrimle geldi, devrimle gitti

Orta Asya'nın en yoksul ülkesi olan Kırgızistan'da zamlar, yolsuzluklar altında ezilen halk muhalif liderler tutuklanınca ayaklandı. Halk ayaklanmasıyla iktidara gelen Kurmanbek Bakiyev kaçtı

MUHALİFLER TUTUKLANDI

Kırgızistan’da önceki gün muhalefet lideri Almazbek Atambayev, makineli tüfeklerle evine giren polislerce götürülmüştü. Arkasından parlamentoda temsil edilmeyen muhalif Ata-Meken Partisi’nin lideri Ömürbek Tekebayev ile bazı başka muhalif politikacılar da gözaltına alınmıştı.

HALKIN SABRI TAŞTI

Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’in yaptığı yolsuzluk ve kayırmaların ayyuka çıktığı, fakirlik ve zamlar altında ezilen Kırgızistan’da bu gözaltılar, bardağı taşıran son damla oldu.

Talas’ta başlayan gösteriler başkent Bişkek ve Narın kentine yayıldı. Araçları yakan, polise taş ve demir sopalarla saldıran göstericileri polis durduramadı.

FOTOĞRAFLARLA KIRGIZİSTAN'DA AYAKLANMA

GERÇEK MERMİ KULLANILDI

Göstericiler, Başkanlık Sarayı’na doğru yürüyüşe geçti. Polis ve asker, bu kez kalabalığa gerçek mermi sıkmaya başlayınca ortalık kan gölüne döndü.

Başkanlık Sarayı’nın çatısından da göstericilere ateş açıldı. Çıkan olaylarda 40 kişinin öldüğü 400 kişinin de yaralandığı ileri sürüldü.

BAKAN’I LİNÇ ETTİLER

Göstericiler önce devlet televizyonunu işgal edip yayını kesti. Sonra Meclis Binası yağmalandı. Hatta Devlet Başkanı Bakiyev’in evinin yağmalandığı ileri sürüldü.

Talas kentinde bulunan İçişleri Bakanı Moldomusa Kongantiyev ile Başbakan Birinci Yardımcısı Akılbek Caparov göstericiler tarafından rehin alındı. Göstericilerin taşlarla dövdüğü İçişleri Bakanı’nın öldüğü iddia edildi. Ancak bu iddia doğrulanmadı. Bakan’ın yaralandığı açıklandı.

GEÇİCİ HÜKÜMET MECLİS'İ FESHETTİ

Göstericiler daha sonra, Milli Güvenlik Hizmetleri binasını basıp içeride tutuklu olan eski Meclis Başkanı ve Ata-Meken Partisi lideri Ömürbek Tekebayev’i kurtardı.

Ülke kan gölüne dönerken Devlet Başkanı ise kaçtı. Olaylar üzerine Bişkek, Talas ve Narın kentlerinde olağanüstü hal ilan edildi. Kırgızistan’da geçici hükümet kuruldu.

Geçici hükümetin başına eski Dışişleri Bakanı ve Sosyal Demokrat Partisi Milletvekili Roza Otunbayeva getirildi. Geçici hükümet, meclisi feshettiğini açıkladı.

‘LALE DEVRİMİ’ LİDERİ BAKİYEV

Kırgızistan’da 2005’te yoksullukla birlikte yolsuzluk suçlamalarıyla tetiklenen halk ayaklanması sonucu, ülkeyi bağımsızlığından itibaren yöneten Devlet Başkanı Askar Akayev devrilmişti.

‘Lale Devrimi’ adı verilen ayaklanmayla iktidara gelen Kurmanbek Bakiyev ise ülke için tam bir hayal kırıklığı oldu.

Muhalefet, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’i yolsuzluk, akrabalarını üst düzey görevlere getirme, muhaliflere baskı, insan hakları ihlalleri, otoriterlik ve ülke ekonomisini kötü yönetmekle suçluyor.

Ülkenin 5.3 milyonluk nüfusunun üçte biri fakirlik sınırının altında yaşıyor. Kırgızların ortalama aylık maaşı ise 130 dolar.

3

Haberin Devamı