Gündem DGS soru ve cevapları yayımlandı mı? Sonuçlar ne zaman açıklanacak?

DGS soru ve cevapları yayımlandı mı? Sonuçlar ne zaman açıklanacak?

Paylaş
DGS soru ve cevapları yayımlandı mı? Sonuçlar ne zaman açıklanacak?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) saat 12.45'te sona eriyor. Sınav biter bitmez, soru ve cevaplar en önemli konu olacak. Adaylar, "DGS soru ve cevaplar ne zaman yayımlanacak?" sorusunu sorup yanıt arayacaklar. Öte yandan sonuçların ne zaman açıklanacağı da ayrıca merak konusu...

On binlerce aday bugün DGS'ye girdiler. Dikey Geçiş Sınavı saat 12.45'te sona ererken sonuçlar için bir fikir oluşturabilecek olan soru ve cevaplar en önemli gündem maddesi olacak.

Haberin Devamı

DGS SORU VE CEVAPLARI NE ZAMAN YAYIMLANACAK?

DGS soru ve cevapları için net bir bilgi yok. Normalde sınav sonrası iki gün içerisinde DGS soru ve cevapları açıklanıyor. Sınavın 21 Temmuz'da yapılması nedeniyle 23 Temmuz'da soru ve cevapların açıklanamsı bekleniyor. DGS sonuçları ise 16 AĞustos'ta açıklanacak.

DGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

DGS puan hesaplama işlemi için elbette başta sonuçların elde edilmesi gerekiyor. Çoktan seçmeli testler ile alınmış puanlar ile hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar, ön lisans başarı puanları harmanlanarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanıyor. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacak.

Haberin Devamı

Örnek;

Dgs Sözel: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Dgs Sayısal: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Dgs Ea: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80, orta sıralarda bitirenler 65, son sıralarda bitirenler 50 olarak girebilir.

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır. DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar, Tablo-A’da yer almaktadır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır. Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri ayrı olmak üzere, adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Tüm adayların sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.

Haberin Devamı