Magazin Diğer adı 'Eskişehir taşı' olan taş hangisidir?

Diğer adı 'Eskişehir taşı' olan taş hangisidir?

Paylaş
Diğer adı 'Eskişehir taşı' olan taş hangisidir?

Dün akşam yayınlanan 'Kim Milyoner Olmak İster?' adlı yarışma programına 'Diğer adı Eskişehir taşı olan taş hangisidir?' sorusu damga vurdu

Dün akşam Murat Yıldırım'ın sunumuyla ATV'de ekranlarına gelen Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasında Eskişehir taşı sorusunun cevabı merak konusu oldu. İşte Eskişehir taşı ile ilgili detaylar...

Soru: Diğer adı 'Eskişehir taşı' olan taş hangisidir?

A: Lüle taşı
B: Oltu taşı
C: Çakmak taşı
D: Sünger Taşı

Cevap: Lüle taşı

LÜLETAŞI NEDİR, NASIL OLUŞMUŞTUR?

Lületaşı, magnezyum ve silisyum esaslı ana kaya parçalarının yerin muhtelif derinliklerindeki başkalaşım katmanları içinde, hidrotermal etkilerle hidratlaşması sonucunda oluşmuş kayaçtır. Bu kayacı farkeden bir alman mineralog (E. F. Glocker) tarafından 19. yüzyıl ortalarında sepiolit olarak adlandırılmıştır. Sepiolit ismi mürekkep balığının yunanca ismi olan 'sepion'a ithafen verilmiştir. Bu mineralin Almanca ismi olan 'Meerschaum' (deniz köpüğü) da mineralin yoğunluğuna ithafendir.

Kimyasal formülü Mg4Si6O15(OH)2•6 H2O şeklindedir ve yoğunluğu 0,988 - 1,279 gr/cm³ değerleri arasında değişir. Mikroskopik büyüklükteki kristalleri düzensiz biçimde bağlanmıştır. Çok ince gözenekli yumuşak bir dokuya, beyaz ve beyaza yakın tonlarda bir renge sahiptir.

Arkeolojik çalışmalar , lületaşının yaklaşık beşbin yıl öncesinden bilindiğini ve değişik amaçlarla kullanıldığını göstermiştir. Günümüzde lületaşı süs eşyası ve özellikle pipo yapımında kullanılmaktadır. Pipo ile tütün içme alışkanlığının yaygınlaşması lületaşının tüm dünyada tanınmasını sağlamıştır.

Haberin Devamı