Opr. Dr. Hande Akbaş Diğer tüpünüzü de etkilemis olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Diğer tüpünüzü de etkilemis olabilir

Haberin Devamı

Dış gebelik nedeniyle bir tüpü alınan kadında diğer tüp de bu durumdan etkilenebilir. Korunmamanıza rağmen 6 ay içinde gebe kalamazsanız doktora gidin

Kısır mı oldum?

34 yaşında, 2 yıllık evliyim. Düzensiz adet görüyorum. Doktor yumurtalığımda kist olduğunu söyledi. 2 yıl doğum kontrol hapı kullandım. Son 4 aydır içmiyorum. Korunmamamıza rağmen çocuğumuz olmadı. Bu ilacı bekarken kullanan kadınların kısır olabileceği söyleniyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kısırlığa sebep olmaz. Doğurgan olduğunu düşünen kadın, korunma amacıyla doğum kontrol ilacı kullanır. Sonra bebek ister, ilacı bırakır ve gebe kalamayınca bunu hapa bağlar. Oysa o kadın ilaç kullanmamış olsaydı da kısırdı.

Sadece bunu o an için bilmiyordu. Yumurtalığınızdaki kistin ne olduğuna bakmak lazım. Eğer bu çikolata kistiyse gebe kalamamanızın en önemli nedeni olabilir. Yaşınız 35’e yaklaştığı için eğer kistiniz endometriozis dediğimiz çikolata kisti gibi bir oluşumsa, 6 aya kadar gebe kalamazsanız uzmana başvurun.

FSH çok düşük

Şikayetim FSH değerimin düşük olması. Çok az adet görüyorum. Ayrıca saç dökülmesi sorunu yaşıyorum. Sürekli doktora gidiyorum. Polikistik over ya da kist bir sorunum yok. Tiroidim normal. Bana yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, FSH değeri çok düşükken genellikle hasta adet göremez. Sizin az da olsa adet görüyor olmanız FSH değerinizin çok da patolojik düzeyde az olmadığını düşündürüyor. Eğer adetleriniz düzgünse ve en az 2 gün sürüyorsa o zaman kadın doğum açısından sorununuz olmadığını düşünüyorum. Size önerim saç dökülmeniz de olduğuna göre bir dahiliye uzmanına başvurarak genel kontrolden geçmenizdir.

Dış gebelik geçirdim...

37 yaşındayım ve 2 yılık evliyim. Daha önce dış gebelik geçirdim, bir tüpü ameliyatla aldılar. Daha sonra rahim filmi çekildi. Bir kanalı kapalı, biri açık. Ne yapmam lazım? Tekrar dış gebelik olur mu yoksa tüp bebek mi yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, dış gebelik ameliyatının üzerinden ne kadar geçti? Korunmamanıza rağmen ne kadar sürede gebe kalamadığınız önemli. Her ne kadar şu an için yumurtalıklarınızda bir sorun saptanmamış olsa bile yaşınız 37 olduğu için biyolojik olarak bir süre sonra yumurta rezervinizde azalma başlayacaktır.

Ayrıca bir tüpünüzü etkilemiş hadise neyse aynı şekilde diğer tüpünüzü de etkilemiş olabileceği için diğer kadınlara göre sizde dış gebelik gelişme riski biraz daha fazladır. Bence 6 ay içinde korunmasız ilişkiye rağmen gebelik oluşmadıysa o zaman üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurun. Bundan sonraki adımlara birlikte karar vermeniz en doğru adım olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder