Ekonomi 'Diğer ülkeleri görünce iyi olduğumuzu anladım'

'Diğer ülkeleri görünce iyi olduğumuzu anladım'

Paylaş
'Diğer ülkeleri görünce iyi olduğumuzu anladım'

Toronto'daki B20 zirvesine katılan Doğuş Holding Başkanı Ferit Şahenk, ekonomik toparlanma için sıranın özel sektöre geldiğini söyledi

İlk kez bu yıl davet edildi

Haberin Devamı

Kanada’nın Toronto kentinde, dünyanın 20 gelişmiş ülkesinin liderinin bir araya geldiği G8 ve G20 zirvesi dışında bir başka zirve daha yapıldı. G20 üyesi her ülkeden iki işadamı Toronto’da B20 olarak adlandırılan toplantıda bir araya geldi. B20 zirvesine bu yıl ilk kez Türkiye de davet edildi ve Türkiye’yi Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ile Sabancı Holding Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer temsil etti.

Sıra özel sektöre geldi

Zirveyi değerlendiren Şahenk, “Toplantıda şunu gördük ki artık toparlanmaya başlamış olan dünyada devletler yapabildiklerini yaptı. Toparlanma için özel sektörün yatırımları konuşuldu. Bundan sonra toparlanma Türkiye’nin de üyesi olduğu gelişmekte olan ülkelerden gelecek görünüyor. Türkiye kriz sürecini başarıyla atlattı. Tabii ki işsizlik var ama toplantıya katılan işadamlarının havasını görünce, Türkiye’nin bambaşka bir yerde olduğunu anladım” diye konuştu.

Haberin Devamı

IMF dünyayı denetleyebilir

“Dünyada herkesin kabul ettiği, A’dan Z’ye büyük resmi gören bir kuruma ihtiyaç var. Bu işlevi kısmen yerine getiren bir IMF var” diyen Ferit Şahenk, küresel finans sisteminin düzenlenmesi ve denetlenmesi için IMF’yi adres gösterdi. Bunun için IMF’nin de kendini yeniden yapılandırması gerektiğine dikkat çeken Şahenk, “Temsil özelliğini çeşitlendirmesi gerekiyor. Türkiye gibi ülkelerin sesinin daha fazla duyulması önemli” dedi.

Garanti’nin satış süreci devam ediyor

Garanti Bankası’nın ortağı General Electric’in (GE) elindeki banka hisselerini satış sürecinin devam ettiğini belirten Ferit Şahenk, “Biz işimize devam ediyoruz. Bankamıza inanıyoruz, geleceğine inanmaya devam ediyoruz” dedi. Şahenk, kendisine GE’nin satışıyla ilgili soru gelip gelmediği konusunda ise “Hayır. Buradaki problemler büyük. Herkes kendi problemlerini çözmeye bakıyor” diye konuştu.

Türkiye büyük övgü topladı

Doğru politikaları uygulayan ve önlem alan ülkelerin takdir topladığını söyleyen Ferit Şahenk, “Türkiye bu ülkeler arasında. Birçok işadamı konuşmasında Türkiye’yi örnek gösterdi. Türkiye’nin finans sektöründe yaptığı değişim konuşuldu. Finans sektöründeki denetimin daha önemli olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

Keşke Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK) başkanımız olsaydı ve bu söylemleri duysaydı. Türkiye, bölgesinde bundan sonra örnek bir memleket olarak, yatırımcısını buralara taşıyarak, daha fazla bölgesel güce sahip kurumlara sahip olabilir. Bu, Türkiye’nin ekonomik olduğu kadar siyasi gücünü de artırır” dedi.