Sayım Çınar Diğer yarısını arayan kadın
HABERİ PAYLAŞ

Diğer yarısını arayan kadın

Geçen hafta önemli bir yarışma için Bodrum’daydım. Aydın Doğan Vakfı’nın düzenlediği 28. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın seçici kurul çalışması, Bodrum Işıl Club’da yapıldı. Ralph Steadman’ın (İngiltere) başkanlığını yaptığı, Ercan Akyol, Steve Bell (İngiltere), Latif Demirci, Selçuk Demirel, Mohamed Effat (Mısır), Maira Kalman (ABD), Rick Meyerowitz (ABD), Tan Oral ve Hideo Takeda (Japonya)’nın yer aldığı bu yılki Seçiciler Kurulu, yine karikatür dünyasının otoritelerinden oluştu.

Haberin Devamı

Serbest konulu 28. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na 79 ülkeden 885 sanatçı, 2729 karikatür ile katıldı. Önseçiciler Kurulu’nun seçtiği 37 ülkeden 118 sanatçının 138 karikatürü, seçici kurul üyelerinin değerlendirmesine sunuldu. Seçici Kurul yarışmada birinciliğe İngiliz sanatçı Ross Thomson’ı, ikinciliğe İsrail’den Ilya Katz’ı, üçüncülüğe ise Almanya’dan Werner Rollow’u değer gördü. Ödüllü karikatürlerin yer alacağı kitap bu yıl yayımlanacak.

DİĞER YARISINI ARAYAN KADIN

Kalp Tutulması

Zeynep/Sayfa6 Yayınları

Bu kitap, genç bir ressam kadının, Süreyya’nın öyküsünü anlatıyor. Babasız büyüyen Süreyya, annesinden başka kimseyi hayatına kalıcı olarak sokmayan, özgür ruhlu bir kadındır.

[[HAFTAYA]]

Genç kızlığından bu yana onu yoklayan yoğun depresyon ve boşluk hissi, zaman zaman hayatını sekteye uğratmakta, dönemsel buhranlar yaşamasına neden olmaktadır. Ancak her şeye rağmen sık sık sergiler açan, güzel ve başarılı bir kadındır Süreyya. Bir sergisinin açılışında tanıştığı Cemal’le ilk görüşte birbirlerine vurulurlar. Hayatı renklerle algılayan bu kadın için Cemal kıpkırmızı bir aşk olacaktır. Zeynep yalnızca duyarlı ve giderek derinleşen bir hikaye anlatmakla kalmıyor, son derece baştan çıkarıcı, şehvetli bir aşkın öyküsünü de dile getiriyor.

DÜŞLERİN VE MASALLARIN ÖNEMİ

Kayıp Rüyacı

Aslı Der/Günışı Kitaplığı

Çocukları fantastik dünyalarda masalsı yolculuklara davet eden kitaplarıyla önemli kavramları düşündüren Aslı Der, merakla beklenen yeni romanında güzellik, kendini tanıma, kıskançlık, yalan gibi temel kavramları tartışıyor. Gizem dolu bir iz sürme macerasını eksen alan kitap, arkadaşlar arasında güven ve dayanışmanın, bazen çok büyük sorunların bile aşılmasını sağlayabileceğini vurguluyor. Zengin bir hayal gücü yansıtan roman, geleceği hayal etmek, kurgulamak, ona umutla bakabilmek için düşlerin ve masalların önemine dikkat çekerken işlevi üzerine düşündürüyor.

Haberin Devamı

AKDENİZ KİMLİĞİ ÜZERİNDE DENEMELER

Akdeniz’de Kısa Paslaşmalar

İlker Özünlü/Galata Yayınları

Yazar İlker Özünlü çok ince detaylarda gizlenmiş tüm bu etkileşimin geçmişteki ve günümüzdeki izlerini sürüyor: “Akdeniz uygarlıkları dediğimizde, tarihi boyunca doğusundan batısına iç içe geçmiş akrabalık ilişkilerine benzer bir ilişkiler yumağı gelir aklımıza. Efsanelerinde bile kız alıp verdiklerine göre, bu uygarlıkları yaratan halklar gerçekten de öyle hissetmiş olmalılar bir zamanlar...”Akdeniz’de Kısa Paslaşmalar bu etkileşimlerin nerede, ne zaman ve Batı Avrupa’dan Uzak Doğu’ya kadar toplumların dokusuna nasıl işlediğini ince detaylarla anlatıyor. Okuyucu bu detayların birbiriyle ne kadar örgün ve bağıntılı olduğunu öğrendiğinde çok şaşıracak. Çok geniş bir coğrafyada Akdeniz kültürünün o sıcak rüzgarıyla gizemli bir yolculuğa çıkmak isteyenlere Akdeniz’de Kısa Paslaşmalar iyi bir yol arkadaşı olacak.

Haberin Devamı

BÜYÜLEYİCİ BİR DÜNYA

Körler Düğümü-Korkusuz Yürekler (Birinci Kitap)

Güzide Kotan Yılmaz/Goa Yayınları

Leman Hanım ve Hakkı Bey’in, Bodrum’daki tepelerin eteklerinde, yeşillikler içinde iki katlı kocaman bir evleri vardır. Torunları Alper’in yanlarına gelmesi için okulların kapanmasını beklemektedirler. Alper, arkadaşları olan Caner, İrem, Saynur ve Saynur’un kardeşi Sarp’la birlikte dedesinin Bodrum’daki evine gelir. Çocuklar denizin ve doğanın tadını çıkarır, her gün yeni yerler keşfetmeye çalışırlar. Bulundukları evin oldukça uzağında, orman içinde bakımsız bir ev dikkatlerini çeker. Meraklı çocuklar, daha yakından görmek için bu eve giderler. Kimsenin yaşamadığını fark ettikleri evin içindeki odalardan birinde üzeri kapatılmış bir kuyu bulurlar. Kapağını kaldırdıkları anda ortaya çıkan göz kamaştıran ışık, çocukları alıp kuyuya çeker. Roman boyunca Aşağı Dünya olarak anlatılan masal alemine ilk yolculukları, bu şekilde gerçekleşir.

AİLEDEN KAÇAMAZSIN!

Şanslı Kızlar

Tara Hyland/Altın Kitaplar

Katie, yirmili yaşlarının başındayken koyu Katolik terbiyesiyle yetiştirildiği İrlanda’daki taşra hayatından sıkılır. Tek çocuklarının telef olacağını düşünüp izin vermeyen anne ve babasına rağmen, hayatını Londra’da yaşamaya karar verir. Orada bir iş bulacak, bu sıkıcı ve tutucu kasabaya asla geri dönmeyecektir. Londra’da bir katolik pansiyonuna yerleşir. Şansı yaver gider ve kısa süre sonra dünyaca ünlü bir modaevinde tezgâhtarlık işi bulur. Güzelliği ve zekâsıyla diğer kızların kıskançlığını üzerine çeker. Hatta bir komploya kurban gider; hırsız damgası yemiş olarak modaevinin sahibinin karşısına çıkarılır. Patron otuz yaşlarında yakışıklı bir adamdır. Görür görmez Katie’den hoşlanır ve hırsızlık olayını kapatarak onu işinin başına gönderir. Sırlarla örülü bir dünyanın kapılarını aralamaya ne dersiniz?

SEVDAYI ÇEKEN BİLİR

Bozkır Aydınlığında Aşk

Adnan Binyazar/Can Yayınları

Adnan Binyazar, yeni öykülerinde de kendine has anlatım tekniğinden vazgeçmiyor. Duygusal ve şiirsel bir dille kaleme alınmış öyküler her seferinde buruk bir tat bırakıyor. “Üç Sokağın Kimsesizi” adlı öyküsünde yitik ve yoksul bir çocukluğun, küçük sokaklara sıkışan büyüleyici masalını dinlerken “Buluntu Bebek”le yalnızlaşmaya direnen insanoğlunun umutsuz serüvenine tanık olmuştuk. Kitaba adını veren Bozkır Aydınlığında Aşk adlı öyküde ise gidişiyle “düş dünyasında kan renkli görüntüler bırakan” sevgiliye yakılan bir ağıt çıkıyor karşımıza.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder