Sağlık 'Dijital hastane' sistemi geliyor

'Dijital hastane' sistemi geliyor

Paylaş
'Dijital hastane' sistemi geliyor

Sağlık Bakanlığının "dijital hastane" projesiyle hasta bilgileri artık aynı sistemde depolanacak, gerektiğinde hastanın izniyle başvurduğu hekim tarafından görülebilecek

"Dijital hastane" projesiyle, hastalar yaptırdıkları tetkikleri bir hastaneden başka bir hastaneye taşımak zorunda kalmayacak.

Haberin Devamı

"Dijital Kağıtsız Hastane"ye geçiş için Sağlık Bakanlığı ile HIMSS Avrupa arasında yapılan 5 yıllık anlaşmanın ilk adımı olarak Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunda çalıştay düzenlendi. Çalıştayda konuşan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Ali İhsan Dokucu, projenin ilk etapta Bakanlığa bağlı 200 kamu hastanesinde başlatılacağını bildirdi.

Özellikle ciddi hastalıklarda hastaların yüzde 7-10'unun içinde röntgen, MR, kan tetkikleri bulunan dosyalarla bir hastaneden diğerine başvurduğunu anlatan Dokucu, kamu hastanelerini içine alan veri depolama sistemi kurularak bu sorunun çözümlenmesi gerektiğini bildirdi.

"5 YILDA İŞLERLİK KAZANACAK"

Toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Dokucu, projeyle sistemin standardize hale getirilip hastaneler arası veri paylaşamının mümkün hale getirilmesinin öngörüldüğünü söyledi. 5 yılda Bakanlık hastanelerinin "dijital hastane sistemine" dahil olmasının planlandığını ifade eden Dokucu, çalıştaya katılan hastane yetkililerinin kurumlarındaki eksiklikleri gidererek sisteme geçişi sağlayacağını belirtti.

Haberin Devamı

Hasta mahremiyetinin sistemin olmazsa olmazı olduğunu, banka işlemlerindeki gibi cep telefonu üzerinden gelecek bir şifre veya dijital kartla bu bilgilere erişimin mümkün olabileceğini anlatan Dokucu, "Hasta onay verirse doktoru bu bilgilere ulaşabilecek. Aksi halde erişim mümkün olamayacak. Sistem doktor işini bitirdikten sonra kendiliğinden kapanacak ve bilgileri kaydetmek mümkün olmayacak" dedi.

ÖZEL VE ÜNİVERSİTE HASTANELERİ SİSTEME DAHİL OLACAK MI?

Mevcut sistemde dosyaların arşivleme yöntemiyle saklandığını, dijital sistemde mahremiyetin korunmasının daha fazla mümkün hale geleceğini dile getiren Dokucu, "Hasta bilgilerinin depolandığı sistem sayesinde artık hastalar bir hastaneye giderken kendi kişisel eşyaları dışında bir şey taşımak zorunda olmayacak" diye konuştu.

Dokucu, bir soru üzerine, özel hastanelerin ve üniversite hastanalerinin sisteme dahil olmayacağını, bu kesimlerden böyle bir talep gelmesi halinde projenin geliştirilmesinin düşünülebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

AA