Ekonomi Dijital İpekyolu hayata geçti

Dijital İpekyolu hayata geçti

Paylaş
Dijital İpekyolu hayata geçti

Suudi Arabistan, Ürdün, Suriye ve Türkiye'yi birbirine bağlayacak olan JADI Link Projesi'yle dört ülke iletişim alt yapısını tek bir hat üzerinden karşılıklı olarak kullanabilecek

Dört ülke imzayı attı

Haberin Devamı

Tarihi İpekyolu’nun yerini iletişim otoyolu alıyor. Türkiye, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan arasında fiber optik ağları birleştiren JADI Link (Jeddah-Amman- Damascus-Istanbul- Cidde-Amman-Şamİstanbul) Projesi’ne ilişkin anlaşma dört ülkenin telekom şirketlerinin katılımıyla dün imzalandı.

15 yıllık bir süreyi kapsayan JADI Link Projesi yıl sonunda tam kapasiteyle faaliyete geçecek.

İletişim altyapısı tek

Türk Telekom, Syrian Telecommunication, Jordan Telecom ve Saudi Telecom’un işbirliği ile ilgili olarak dün İstanbul’da düzenlenen toplantıda, dört ülkenin iletişim altyapılarını, tek hat üzerinden kullanılabileceği belirtildi.

Proje ile kıtalararası data talebinin karşılanacağı, İstanbul’dan Avrupa ve ötesine Cidde’den Güney Asya ve ötesine ek kapasite sağlanacağı ifade edildi.

Haberin Devamı

Türk Telekom büyüyor

Toplantıda konuşan Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, “Anlaşma ABD ve Avrupa’ya uygun maliyetle bağlantı yapma fırsatı verecek. Satın aldığımız altyapı şirketi Invitel sayesinde JADI Link dünyaya bağlayacak” dedi.

Türk Telekom, Orta ve Güneydoğu Avrupa’da 27 bin kilometrelik fiber optik ağına sahip Invitel hisselerinin tamamını 221 milyon euro’ya satın almıştı.

‘Üçüncü köprü bu yıl ihaleye çıkar’

Toplantıya katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, üçüncü köprü için bu yıl ihaleye çıkacaklarını söyledi. İnşaatın 2011’de başlayacağını söyleyen Yıldırım, “Bir yandan güzergahtaki belediye onay süreci devam ediyor. Sakarya ve Kocaeli’nde tamamlandı. İstanbul Belediyesi süreci başlattı.

İhale hazırlık sürecini de biz bakanlık olarak yürütüyoruz” diye konuştu. Proje bedelinin kamulaştırmalarla birlikte, 5-6 milyar dolara mal olacağını söyleyen Yıldırım, “Bu, bizim yaptığımız kaba hesaplara göre tespit ettiğimiz bir değer. Projenin 90 kilometresi ve köprü dört gidiş dört geliş olacak. Ondan sonraki kısımlar üç gidiş, üç geliş olacak. Yani sekiz şeritli 90 kilometre, 180-200 kilometrelik kısım da üç geliş üç gidiş olacak” dedi.