Beden Sağlığı Dikkat! Adaçayı hormonal dengesizlik yaratabilir

Dikkat! Adaçayı hormonal dengesizlik yaratabilir

Paylaş
Dikkat! Adaçayı hormonal dengesizlik yaratabilir

Uzmanlar uyardı: "Adaçayının uzun süreli kullanımında hormonal dengesizlik yaratabilir. Bilinçsizce tüketilen bitki çayları da böbrek ve karaciğeri etkileyerek kansere bile neden olabilir"

Bitki çaylarının yararlı olması için doğru kullanılması gerektiğine vurgu yapan Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tuğçe Fafal, bitkilerin olumlu etkilerinin yanında istenmeyen birçok soruna yol açabileceğini aktardı.

Adaçayı, ıhlamur ve kuşburnu bitkisinin özellikle kış aylarında grip ve soğuk algınlığına karşı kullanıldığını hatırlatan Fafal, genelde kaynatma usulü hazırlanan bitkilerin iyileştirici etkisini kaybettiğini söyledi.

DOĞRU HAZIRLAMAK VE KARARINDA TÜKETMEK ÖNEMLİ

Kış çaylarında kullanılan bitkilerin "infüzyon" adı verilen biçimde kullanılması gerektiğini anlatan Fafal, şu bilgileri verdi:

"Adaçayı ve ıhlamuru kaynattığımızda içindeki etkili bileşikleri uçabiliyor. Demleme usulü ile 5 dakika kaynar su içinde ağzı kapalı biçimde beklettikten sonra tüketmek gerekiyor. Böyle yapmazsak etkisi azalabilir. Bitkiler tamamen zararsız değil. Kür şeklinde 3 aydan fazla kullanıldığında yan etkiler de gözlemlenebiliyor. "

Adaçayının çok ve yanlış kullanımında özellikle erkeklerde hormonal dengesizliklerin görüldüğünü vurgulayan Fafal, kış çaylarının günde en fazla 2-3 bardak tüketilmesi gerektiğini, aksi durumda yan etkilerinin de artabileceğini dile getirdi.



PAPATYA ÇAYI DOĞRU TÜKETİLMEZSE KARACİĞER VE BÖBREK HASARINA YOL AÇABİLİR

Bitki çayları kullanımında en önemli konunun ise "doğru bitki tüketimi" olduğuna dikkati çeken Fafal, "Papatya çayı adı altında bilinçsizce kullanılan başka bitkiler var. Papatya olarak satılan 'seneico artemis' bitkisi aktarlar tarafından satılabiliyor ve toksik bileşikler istenmeyen etkiler ortaya çıkarabiliyor. Karaciğerde toksik etki ortaya çıkabilir. Bazı bitkilerin yanlış kullanımında böbrek ve karaciğerde harabiyet oluşabiliyor" diye konuştu.

KANSERE BİLE YOL AÇABİLİR

Fafal, yanlış bitki kullanmak istemeyen bir vatandaşın bitkilerle ilgili eğitim alan eczacılara başvurması gerektiğini vurgulayarak "Bitkiler yanlış kullanıldığında en ağır olarak ölüme kadar giden tablolara neden olabilir. Belki de 3-5 sene sonra böbreklerde kanser görülebilir ve tüketici bunun nedenini bile bilmeyebilir" diye konuştu.

AA

Haberin Devamı