Beden Sağlığı Dikkat, at gribi gelebilir!

Dikkat, at gribi gelebilir!

Paylaş
Dikkat, at gribi gelebilir!

Uzmanlar, grip vakalarına karşı korunma yolları ve aşılanmanın önemi anlatırken, at gribinin gelebileceği konusunda uyarıda bulundu

Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti - Grip Çalışma Grubu ve Avrupa klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID) ortaklaşa olarak ‘grip’ konulu eğitim toplantısında, grip vakalarına karşı korunma yolları ve aşılanmanın önemi anlatıldı.

Haberin Devamı

Sultanahmet Armada Oteli'nde düzenelen toplantıda, yaklaşan kış aylarıyla grip vakalarının artabileceği belirtilerek, alınmasın gereken önlemler, tedavi sürecinde gelinen son noktalar konuşuldu. Toplantıda Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden Prof. Dr. Gaye Usluer, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. İlhan Satman ile Prof. Dr. Selim Badur, Sağlık Bakanlığı’ndan Dr. Bahadır Sucaklı ve Fransa Grip izleme Ağı temsilcisi olarak da Dr. Jean Marie Cohen konuşmacı oldu. Gribin öldürücü olmadığı fakat sonraki aşamalarında farklı hastalıklarla reaksiyon gösterebileceğinin anlatıldığı toplantıda en büyük risk grubunda diyabetli hastaların olduğu anlatıldı. 65 yaş üstü insanlarda, çocuklarda, kronik hastalığı olan kişilerde gribin risk unsuru oluşturduğunu anlatan Prof. Dr. Gaye Usluer, aşı ile korunmanın gerekli olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Aşı yaptırarak iş gücü kaybının yüzde 82 oranında azaltılacağına da dikkat çekilen konferansta, iş gücü kaybının da ekonomiyi olumsuz etkileyeceği söylendi. Türkiye’de aşılanma oranının yüzde 10 olduğunu belirten konuşmacılar, risk grubundaki kşilerin aşı yaptırmaları gerektiğini vurguladı. Grip aşısının içerisinde zararlı maddelerin olabileceği bilgilerinin ise bilimsel bir dayanağı olmadığını anlatan Prof. Dr Selim Badur, daha güçlü ve geliştirilmiş grip aşılarının geliştirildiğini söyledi.

AT GRİBİ GELEBİLİR

Hastalıkların başına konan hayvan isimleri konusunda da açıklama yapan Prof. Dr. Selim Badur, halk arasında dillenen "tavşan gribi"’nin gelmeyeceğini ama "at gribi"’nin gelebileceğini söyledi. Selim Badur; "H9 N7, H9 N2 gibi atlarda görülen bir at gribinin insana bulaşma riskinden bahsedilmekte. Çok küçük sayıda olgular var. Eğer bu süratle yayılırsa 2015 yılında biz at gribi de elde ederiz" dedi.

SAĞLIĞA POLİTİKA KARIŞMAMALI

Bir gazetecinin H1 N1 vürüsüyle ilgili olarak Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın girdiği aşı polemiğini hatırlatarak, bu yöndeki haberlerin toplumun aşı yaptırmaya bakışını nasıl değiştirdiğini sorması üzerine konuşan Selim Badur, "Sağlık Bakanı, Başbakanın çelişkili yaklaşımları, aşıyı uygulanmasını ve aşının uygulanmasını yanlış etkileyebilir. Sayın Başbakan’ın sağlık konusundaki iddiasının, yaklaşımının ciddiye alınıp önemsenmesini, örneğin bu masadaki Sayın Gaye Usluer’in söyleminden daha önemli sayılmasını benim anlamam mümkün değil" dedi. Prof. Dr. Gaye Usluer de aynı şekilde düşündüğünü, bu işe politika karıştırılmaması gerektiğini belirterek, "Belki basın için çok renkli haberler oluyor ama arada etkilenen 70 milyon kişi var. Aşılanmayan kişiler etkileniyor. Yani 600 küsür kişi öldü. Ölen kişi yakınımız da olabilirdi. Eğer aşılansalardı bu kişiler ölmeyecekti. Her hekim olan konuşamaz, her Sağlık Bakanı olan konuşamaz. Herkes uzmanlık alanıyla ilgili konuşmalıdır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Hasan ÖRNEKOĞLU/DHA