Siyaset Dikkat çeken buluşma
Paylaş
Dikkat çeken buluşma

Balyoz sanığı iki generalin görev yeri değişti. Görev yerleri değiştirilen Balyoz sanıklarının çoğunlukla Ankara'ya atanması dikkati çekti. Üç general için de 'vekaleten terfi' formülü uygulandı

TARİHE GEÇEN ŞURA

Balyoz adlı darbe planı iddiası üzerine açılan davada şok bir gelişme yaşanmıştı. Emekli ve halen görev yapan 102 subay hakkında yakalama emri çıkarılmıştı. Yakalama emri çıkarılanlar arasında Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) terfi bekleyen isimlerin de bulunması YAŞ’ta krize neden olmuştu.

YAŞ’ın ilk dört gününde askerin ‘1 ve 2’ numarası olan Genelkurmay Başkanlığı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atama yapılamamıştı. YAŞ’taki kriz toplantıların başlamasından 8 gün sonra hükümetle askerin anlaşması üzerine sona ermişti.

6’SI YERİNDE KALDI

YAŞ kararlarının tamamı dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Balyoz davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkarılan generallerin terfi ettirilmesi sorununda vekalet formülü devreye konuldu.

Bu kapsamda askerin terfisini istediği üç isim vekaleten, bir üst rütbede bulunan generallerin yapacakları görevlere atandı. Diğer 6’sının görev yerleri aynı kaldı. Görev yerleri değiştirilen Balyoz sanıklarının çoğunlukla Ankara’ya atanması dikkati çekti.

NEJAT BEK EDOK’A

Bu yıl terfi bekleyen Balyoz sanığı 11 general arasında, iki generalin görev yerleri değişti. Bu isimlerden Adana merkezli 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek Ankara’ya Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Destek Eğitim Komutanlığı’na, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz da Harp Akademileri Kurmay Başkanlığı’na atandı.

BEKLEYECEKLER

Balyoz sanıkları arasında bulunan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Kocaeli Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Ahmet Türkmen, Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanvekili Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, Gaziemir Ulaştırma Okul Komutanı Tümgeneral İhsan Balabanlı ve 52. Taktik Zırlı Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay görevlerinde bir yıl daha kaldılar.

SAĞDIÇ ANKARA’YA

Bu yıl terfi dosyaları YAŞ’ta görüşülmeyen diğer Balyoz sanıklarından bazılarının da görev yerleri değişti. Bu isimlerden en dikkat çekeni, hem Balyoz hem de Kafes Eylem Planı davalarında sanık durumundaki Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç oldu. Koramiral Sağdıç, Genelkurmay MEBS (Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri) Başkanlığı’na atandı.

DENİZ’DE DEĞİŞİM

Balyoz davası sanıkları arasında yer alan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Eğitim Daire Başkanı Tuğgamiral Cem Aziz Çakmak, Marmaris’teki Güney Görev Grup Komutanlığı’na, İstanbul Boğaz Komutanı Tuğamiral Levent Erkek Yalova’daki Karamürselbey Eğitim Merkez Komutanlığı’na, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Levent Görgeç de İstanbul merkezli Müşterek Doktrin Deneme ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’na atandı.

BAŞKENT’E ATANDI

31 Mayıs gecesi İskenderun’da 6 şehidin verildiği üssün komutanı Tuğamiral Turgay Erdağ da yine Ankara’ya Sahil Güvenlik Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevine getirildi. Turgay Erdağ’dan boşalan göreve de yine Balyoz sanığı olan Foça Çıkarma Gemileri Komutan Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar atandı.

DİĞER ATAMALAR

Jandarma Genel Komutanlığı’na atanan Orgeneral Necdet Özel’in 2. Ordu’daki Kurmay Başkanı ve Balyoz sanığı Tümgeneral Hasan Fehmi Canan ise, İstanbul merkezli Eğitim Merkez Komutanlığı’na getirildi.

18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Gökhan Gökay, Genelkurmay ATASE Sarem Başkanlığı’na atandı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkan Yardımcısı Tümgeneral Nurettin Işık da 4. Kolordu Komutan Yardımcılığı’na getirildi.

1 AMİRAL EMEKLİ

Haklarında yakalama kararı çıkarılmayan Balyoz sanıklarından Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun emekliye ayrılırken, 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Kasım Erdem görev yerinde kaldı.

BALYOZ SANIĞI 8 PAŞANIN YERİ DEĞİŞMEDİ

Balyoz davasından haklarında yakalama kararı çıkarılan diğer 8 generalin ise görev yerleri değişmedi. Bu isimler şöyle: 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan, Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Plan Prensipler Daire Başkanı Ramazan Cem Gürdeniz, Gölcük Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Ali Semih Çetin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanlığı’nda görevli Tümamiral Soner Polat, Tümgeneral Bekir Memiş, Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bulut Ömer Mimiroğlu ve Tuğgeneral Hakan Akkoç.

2

Haberin Devamı