Derya Özel Dikkat çekmek için 40 takla
HABERİ PAYLAŞ

Dikkat çekmek için 40 takla

Bazen yolunda giden her şeye kendi nazarımız değer ya, işte bu ara yine çocuklarımı çok fazla överek kendi kendime nazar değdirdiğimi düşünüyorum.

Çok şükür sağlık sorunumuz yok, bu da benim tek avuntum. Boşuna demiyorlar “çocuğa en çok annenin nazarı değer” diye. Uyku düzenleri, kendi istekleri doğrultusunda geç saatlere kaymaya başladı. Sakin sakin oynayan çocuklarım bir anda çığlıklar atarak saç saça, baş başa birbirine girmeyi yeni huy edindiler. Dikkatimi çekebilmek için, mahsustan yere düşme numaraları ve tabii arkasından ağlama çabaları da bir süre sonra sevimli olmaktan çıkıyor.

Haberin Devamı

Bütün bunları ikiyle çarpın çünkü benim iki çocuğum var. Biri ne yaparsa, diğeri de onu yaptığı için bu durum iki katı zor oluyor haliyle. Yeni keşfimiz, kendini yere atıp düşmüş numarası yaparak dikkat çekmek. Eğer ben görmediysem, ayağa kalkıp, tam gözümün önünde kendini tekrar yere atıyor. Bunu diğeri görüyor, aynısını yapıyor. Ben bütün bu kendini yere atıp ağlama numaralarına tepki vermezsem, uzun bir süre kendini attığı yerde kalıp, gözlerini bana dikerek yalandan ağlamasını sürdürüyor. Diğeri daha çabuk pes edip kendine yeni oyunlar buluyor. Hangimiz kazanacak diye bekliyorum. Bazen o kazanıyor, bazen de ben.

Bunu alışkanlık haline getirmesinler diye, çok gerekmedikçe bu yaptıkları dikkat çekme numaralarına pek tepki vermiyorum. Uzatacaklarını bildiğim ya da şımarmalarından korktuğum için sürekli her yalandan düşüşlerinde üzerlerine titremiyorum. Bunu yapan anne babaların bir süre sonra çocuğun adeta kölesi olduğuna şahit oldum ve bazen tepkisiz kalmak gerektiğini onlardan öğrendim. Bir arkadaşımın da söylediği gibi aslında çocuk büyütmek. “Çocuklar oyun hamuru gibidirler. Onlara şekillerini biz veririz.”

***

KISA KISA…

Abuk sabuk haberlere denk geliyorum bazen gazetelerde. Mesela geçenlerde okuduğum absürt haberde şöyle diyordu: “Plasenta yemek sütü arttırıyor.” Pes dedik artık eşimle. Efendim güya doğumdan sonra çıkarılan plasenta kurutulmak suretiyle anneye yediriliyormuş, bu da muazzam süt yapıyormuş. Hani bizim ninelerimizden duyduğumuz ve bize saçma gelen bir sürü hurafe bile bunun yanında çok masum kalır. Bu haberi okuduktan sonra, bizim eskilerin söylediklerine daha bir sempati duydum. Siz yine de plasentanızı yemek yerine, bol sıvı tüketin. Süt yapar.

Haberin Devamı

***

Kızların doktoruyla tuvalet eğitimi hakkında konuştuk biraz. Ne zaman başlamayı düşündüğümü sordu. Kızları ufak ufak tuvalet olgusuna hazırlamaya başladığımı söyledim. “Çocukları, büyüklerin oturduğu klozete oturtmayın. Boşluğa yapma fikri hoşlarına gitmez. Bildiğimiz, eski usul lazımlıklar başlangıç için daha doğru bir adım olur. Çocuklar için kakaları kıymetlidir ve sakın onları lazımlığa oturttuğunuzda ‘Of çok pis koktu’ gibi, kakasını aşağılayıcı cümleler kurmayın” dedi. Tuvalet eğitimine başlamak üzere olan annelere minik bir not olsun bu bilgi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder